Solliciteren is anticiperen; van WMO-consulent tot Wethouder
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

Solliciteren is anticiperen; van WMO-consulent tot Wethouder

Al jaren werk ik als recruiter en merk ik dat kandidaten die of een duidelijk specialisme hebben of een hele goede motivatie/interesse gecombineerd met de juiste passie en vooruitziende blik, succesvol zijn in het vinden van een nieuwe baan. Uit de praktijk heb ik een aantal mooie voorbeelden van mensen die een succesvolle switch in hun carrière hebben gemaakt, puur door het volgen van hun passie en het zien van kansen. Deze succesvolle praktijkvoorbeelden wil ik jullie niet onthouden. Want solliciteren is ook een vorm van anticiperen.

Investeer in jezelf

Het gezegde luidt niet voor niets ‘Je bent nooit te oud om te leren’. Door in jezelf te investeren ben je mobieler op de arbeidsmarkt. Een goed voorbeeld is een kennis van mij. Zij merkte de laatste jaren dat de winkel, een middelgrote detailhandelsonderneming in de populaire Ginnekenstraat in de Bredase Binnenstad, steeds minder werd bezocht. Een belangrijke oorzaak hiervan was de komst van de vele webshops en het gemak dat deze webshops met zich meebracht.

Een begrijpelijke oorzaak, waar veel ondernemers last van hebben. Tijdens een wandeling door het centrum viel het haar op dat de drukte zoals deze er vroeger altijd was, alleen nog bestaat bij de horecazaken op o.a. de Grote Markt. Deze constatering bracht haar aan het denken. Ze was zo verknocht aan Breda, aan de binnenstad, maar vooral ook aan het helpen en omgaan met mensen, dat ze bedacht een opleiding tot horeca-medewerkster te volgen. Ze kon nu wel blijven wachten tot haar huidige werkgever de deuren moest sluiten, maar beter was om in actie te komen. Geslaagd voor haar opleiding horecamedewerkster is zij nu 1,5 jaar werkzaam in een succesvolle lunchroom in Breda. Nog regelmatig ga ik bij haar langs voor een lekkere lunch. Helaas voor haar eerdere werkgever heeft hij zijn deuren moeten sluiten.

Zie ontwikkelingen

Een ander pakkend voorbeeld is Marijo Immink. In 2008 was zij werkzaam als Zorgmanager bij de Thuiszorg. Al vroeg had Marijo door dat er binnen de thuiszorg in Nederland veel zou gaan veranderen. Zij had toen al door dat in de toekomst de regie voor de thuiszorg bij gemeenten zou gaan plaats vinden. Vanuit een prima motivatie, oprechte interesse in een gemeentelijke organisatie en haar kwaliteiten en vakkennis, hebben we Marijo kunnen opleiden tot WMO-Consulent. Een bewuste stap terug om uiteindelijk te kunnen groeien, want al snel werd zij senior WMO-Consulent.

De vele opdrachten binnen gemeenten wakkerde haar interesse voor de lokale politiek in haar woonplaats aan. Ze werd lid van een partij en bij de lokale verkiezingen in 2010 kwam haar partij als een van de winnaars uit de bus. Ze nam zitting in de Gemeenteraad en inmiddels is Marijo haar kennis en ervaring in o.a. het WMO-werkveld aan het toepassen in haar werk als Wethouder WMO, Welzijn, Jeugd & Sport (& 1e locoburgemeester) bij de Gemeente Goirle. Voor mij een heel mooi verhaal van durven de juiste keuzes te maken en te anticiperen op ontwikkelingen.

Pak je kansen

Als trainer van de E-jeugd (8-9 jaar) van voetbalvereniging SV SAB in Breda, merk ik dat anticiperen iets is wat je al op jonge leeftijd kan, en soms moet, doen. Ik zie het al bij deze jonge groep kinderen. Het team wat ik vorig jaar begeleide kreeg voor het eerst te maken met selecties. Dit betekende dat er een aantal jongens/meisjes moesten afvallen en in een lager team geplaatst zouden worden. Eén van die jongens was vorig jaar in ons team aanvaller. Hij was als aanvaller een waarschijnlijke afvaller en dat zag hij zelf ook. Hij paste zich aan en ging vanaf de tweede selectietraining voetballen als middenvelder. Iets waar hij talent voor had én waarmee zijn kansen groter waren om in het team te blijven waar al zijn vriendjes in voetbalden. Wekelijks geeft hij nu passes en zorgt hij voor controle op het middenveld. Je snapt dan natuurlijk ook dat hij wekelijks succesvol bij ons solliciteert op een basisplaats!

Solliciteren is anticiperen

Solliciteren is meer, solliciteren is ook anticiperen en kijken naar ontwikkelingen. Kijk waar de ontwikkelingen naar toe gaan, kijk of er binnen die ontwikkelingen mogelijkheden en kansen voor je zijn en investeer daarin. Doe je dat, dan zal je altijd plezier, interesse en passie houden voor de dingen die je doet, zowel werk als privé!

Edwin Jansen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als locatiemanager in Breda.
Meer over Edwin

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *