Solliciteren, de tweede ronde!
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

Solliciteren, de tweede ronde!

Goed nieuws! Je hebt gesolliciteerd op een ontzettend leuke functie en je bent door de eerste ronde heen. Je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek en je weet dat er naast jou nog een kandidaat een laatste gesprek heeft. Hoe maak jij nu het verschil?

Een tweede gesprek gaat vaak net iets dieper in op de vacature, motivatie, organisatie of op bepaalde casuïstiek. Belangrijk is dus dat je je nog beter voorbereidt, om kan gaan met lastige vragen en je het eerste gesprek nog even analyseert. Ook is de kans groot dat je een andere gesprekspartner hebt. Houd hier rekening mee. Verder kan het zijn dat er wordt verwacht dat je een opdracht of assessment uitvoert.

Een kloppend verhaal

In een tweede gesprek is de kans heel groot dat de vragen gerichter over je motivatie, werkervaring en vaardigheden gaan. Neem de ervaring uit het eerste gesprek mee in dit gesprek. Waar werd in dat gesprek vooral naar gevraagd? Ga eens na of jij aan deze eisen voldoet en breng deze ook naar voren in het tweede gesprek. Het is namelijk erg belangrijk dat wat je in het eerste gesprek hebt verteld, aansluit op hetgeen je in je tweede gesprek vertelt. Hoe verder je komt in het proces, des te meer het draait om de details van je ervaring en wat je kunt betekenen voor hen. De vragen zullen grondiger zijn dan in het eerste gesprek. Je zult dus ook vollediger moeten zijn in je antwoorden. De STAR-methode is één van de manieren die zij inzetten om jouw kwaliteiten te toetsen. Maar jij kunt deze methode ook gebruiken om tot concrete en bondige voorbeelden van jouw kwaliteiten te komen. Zo kun je een goede indruk achterlaten.

Voorbeelden van vragen die gesteld kunnen worden en waar ze flink op door kunnen vragen zijn;

  • Waarom wil je voor onze organisatie werken?
  • Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
  • Beschrijf eens een probleem dat je bent tegengekomen, hoe heb je het opgelost?
  • Wat denk je over X jaren te doen?
  • Waarom wil je bij je huidige werkgever weg?
  • Op welke prestatie ben je tot nu toe het meest trots?
  • Hoe zie jij jouw rol in het team?

Lees ook: Hoe ga je om met sollicitatievragen waar je het antwoord niet op weet?

Rollenspel, presentatie of case interview?

Er bestaat een kans dat je tijdens een tweede sollicitatieronde te maken krijgt met een opdracht. Dit kan op allerlei verschillende manieren en ons advies is logischerwijs om deze goed voor te bereiden maar ook om deze, voor zover dat mogelijk is, te oefenen. Verkijk je hier niet op! De meest voorkomende opdrachten tijdens een sollicitatieprocedure beschrijf ik hieronder:

Een rollenspel is een nabootsing van een situatie die je in je nieuwe functie kunt tegenkomen. Dit is eigenlijk een psychologische test, waarin je een bepaalde rol krijgt toegewezen. Hier ontvang je meestal van tevoren instructies voor. Je tegenspeler is een getraind iemand die dit vaker doet. Ook hij of zij heeft instructies gekregen, bijvoorbeeld om je tegen te werken. Dit kan zelfs iemand zijn die hiervoor ingehuurd wordt. Het doel van het rollenspel is om te kijken hoe je in bepaalde situaties reageert en welke competenties je hebt. Er kan bijvoorbeeld specifiek gekeken worden naar leiderschap, overtuigingskracht of klantgerichtheid.

Een presentatie kan ook van je gevraagd worden en kan tijdens een sollicitatie erg spannend zijn. In sommige functies zul je regelmatig presentaties moeten geven, in assessments voor deze functies word je dan ook vaak gevraagd een presentatie te houden. Je krijgt van tevoren de informatie die je moet presenteren, en krijgt soms hulpmiddelen als een beamer of flip-over tot je beschikking.

Een case interview wordt ingezet om een “business” case uit de praktijk te bespreken, die representatief is voor het soort opdrachten waarmee je in de organisatie te maken zult krijgen. Op deze manier krijgt de interviewer een beeld van jouw vermogen om informatie te analyseren, logische verbanden te leggen, deze in een bredere context te zien en problemen op te lossen.

Aanbod of afwijzing?

Het is ook slim om voorbereid te zijn op de afloop van een tweede ronde. Misschien krijg je al aan het einde van het tweede gesprek de baan aangeboden. Goed nieuws natuurlijk, maar geef niet direct antwoord tenzij je 100% zeker bent van je beslissing. Het is heel redelijk om te vragen om bedenktijd. Informeer wanneer ze antwoord willen hebben zodat je er thuis nog even rustig over na kan denken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het bedrijf na het tweede gesprek toch afhaakt. Vraag in dit geval altijd naar de reden van afwijzing, dat kan je helpen bij de volgende sollicitatie.          

Lees ook: Vanaf nu geen sollicitatieblunders meer        

Ben jij op zoek naar een betekenisvolle baan? Kijk dan eens naar onze vacatures en wie weet mag je snel op gesprek!

Bronnen: Wetalent.nl 123test.nl hellotest.nl                 

 

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.