terug

Een relaxed zwangerschapsverlof begint bij jezelf

Yes, je bent zwanger! In de eerste weken extra spannend natuurlijk en je wil het graag nog even voor jezelf houden. Hoewel je het misschien hartstikke leuk vindt en je heel blij bent. Toch komt er een moment dat je je werkgever en collega’s op de hoogte gaat stellen, en zelfs moet stellen. Dus: hoe zorg je ervoor dat je relaxed met verlof gaat?

Hoe dan ook ben je verplicht om je werkgever uiterlijk drie maanden voor de uitgerekende datum op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Je werkgever zal je hiervoor vragen om een zwangerschapsverklaring. Deze kun je opvragen bij je verloskundige. Hierin staat hoe lang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.

Voorafgaand aan je zwangerschapsverlof

Ook ben je verplicht om je werkgever op tijd, maar uiterlijk drie weken van tevoren, te laten weten per wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Een zwangerschapsverklaring helpt je werkgever te bepalen per wanneer je zwangerschapsverlof officieel in kan gaan. Zo kun je ervoor kiezen om 4 tot 6 weken van tevoren met verlof te gaan, maar dit is natuurlijk heel afhankelijk van hoe het gaat en hoe je je voelt. Kies je voor 6 weken van tevoren? Dan houd je minder weken over na de geboorte van je baby (ten opzichte van wanneer je 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof gaat).

Soms heb je niet helemaal de keuze over wanneer je precies met verlof gaat of minder moet gaan werken. Een zwangerschap kan natuurlijk de nodige klachten met zich meebrengen. Het is belangrijk om je werkgever hiervan op de hoogte te stellen, want soms kan het nodig zijn om je taken aan te passen of je werkdagen te verkorten. Overigens, indien je al kortere werkdagen maakt gezien jouw situaties, ben je verplicht om 6 weken van tevoren met verlof te gaan.

Waar heb je recht op?

Een werkgever is verplicht om je werksituatie zo aan te passen dat het geen gevaar oplevert voor de zwangerschap, baby of wanneer je borstvoeding wil geven.

In de Arbeidstijdenwet zijn bepalingen opgenomen die betrekking hebben op de arbeids- en rusttijden van zwangere vrouwen en (werkende) vrouwen die borstvoeding geven. Tot 6 maanden na de bevalling heb je recht op:

  • regelmatige arbeids- en rusttijden;
  • maximaal 10 uur arbeid per dienst en gemiddeld 45 uren per 16 weken;
  • extra pauzes (1/8 van de arbeidstijd);
  • een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank) of te kolven;
  • geen overwerk of nachtdiensten;
  • zwangerschapsonderzoek tijdens werktijd.

Een relaxed verlof begint bij jezelf

Naast dat het belangrijk is om zaken op tijd door te geven en te weten waar je recht op hebt, begint een fijn zwangerschapsverlof natuurlijk bij jezelf. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goed op je houding let en je niet uren achter elkaar in dezelfde positie zit of staat. En dat je bijvoorbeeld voldoende pauze neemt. Dat zorgt ervoor dat je minder snel klachten krijgt en dus niet noodgedwongen eerder met verlof moet. Mocht je toch klachten krijgen, dan kun je dit zo spoedig mogelijk aangeven, zodat er een gesprek gepland kan worden met de bedrijfsarts.

Een ander ding waar sommigen tegenop hikken is het feit dat ze “vervangen” moeten worden. Je wil natuurlijk niet vervangbaar zijn. Echter, hoe fijn is het als je je werkzaamheden goed en op tijd over kunt dragen, zodat alles netjes doorloopt in de tijd dat jij met je kindje bezig bent? Beter dan dat alles een chaos wordt. Als je op tijd bij je werkgever aangeeft hoe lang en wanneer je weg bent, kan je werkgever al vroegtijdig op zoek naar vervanging. Misschien kunnen zaken intern ondervangen worden, maar misschien moet er ook wel een externe vacature uitgezet worden.

Als er op tijd een vervangster is, kun je je taken goed overdragen. Geen stress dus als je met verlof gaat. Je kunt dan het volste vertrouwen hebben dat je werkzaamheden goed worden opgepakt.

Bij Driessen kijken we samen naar oplossingen tijdens je zwangerschap. Dat is immers één van onze werkbeloftes. Lees meer over onze werkbeloftes.

Tijd om te genieten van je zwangerschapsverlof!

Bronnen: Mama werkt, Arbeidsrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!