Pleidooi voor de 45+er!
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Pleidooi voor de 45+er!

Als 45+er hoor ik bij de groep oudere Drieskes. Niet dat ik mezelf oud voel, maar de gemiddelde leeftijd bij Driessen ligt al jaren rond de 34 jaar. In de samenwerking merk ik daar niks van en brengt de diversiteit van leeftijden juist veel synergie te weeg. Graag neem ik je mee in mijn pleidooi waarom 45 plussers onmisbaar zijn in een (jonge) organisatie. 

Het leeftijdsverschil merk ik wel in de dagelijkse omgang met mijn collega’s. Bijvoorbeeld als zij vertellen dat ze de kroeg in de vroege uurtjes hebben verlaten of overleggen waar de luiers in de aanbieding zijn of zelfs wat een mijlpaal hun 30e verjaardag wel niet is. Dat klinkt voor mij als lang geleden en op die momenten voel ik me echt hoog bejaard.

Maar is het dan echt zo erg om 45+ te zijn? En kloppen de vooroordelen over oudere werknemers eigenlijk nog wel? Zijn wij echt zo onhandig met computers? En zijn wij als 45+ers eigenlijk niet gewoon onmisbaar voor organisaties juist omdat we al zolang mee gaan? Kortom tijd voor een pleidooi voor de 45+ers 😊!

45+ werknemers staan midden in het leven

Wij als 45+ers staan midden in het leven. Letterlijk aangezien we pas net op de helft van ons werkende leven zijn. Veel 45+ers sporten fanatiek omdat daar meer tijd voor is nu de kinderen groter worden. Daarnaast eten we gezond omdat we aan den lijve ondervinden wat er gebeurd als we dat niet doen.

Benieuwd wat voeding voor jou kan betekenen? Lees dan de blog: de invloed van voeding op ons geluk

45+ werknemers zijn weinig afwezig

De kans dat wij nog zwanger worden en daardoor afwezig zijn vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof is zeer klein en niet waarschijnlijk. Ook van papadagen of ouderverlof is nog maar zelden sprake bij 45+ers. De meesten van ons hoeven geen rekening meer te houden met de schoolvakanties. Wel zo handig voor de continuïteit in de vakantieperiode. Daar komt nog bij dat de meeste 45+ers geen jobhoppers zijn waardoor de investering in ons zich gemakkelijk terug verdient.

45+ werknemers brengen veel kennis en ervaring mee

45+ werknemers hebben een schat aan werk- en levenservaring en delen deze kennis graag. Zo kunnen we de jongere werknemers coachen en inspireren, zowel in werk als privé situaties. Maar dat is omgekeerd ook zo. Wij leren veel van de jongere collega’s en vullen elkaar op die manier goed aan.

Daarnaast beschikt de 45+er over een groot netwerk dat door de jaren heen is opgebouwd. Jongere collega’s kunnen daarvan meeprofiteren. De kennis en ervaring maakt ons breed inzetbaar. Mocht het nodig zijn dan kunnen we gemakkelijk bijspringen. En dankzij de pubers die we thuis hebben rondlopen is de generatiekloof met onze jongere collega’s een stuk kleiner dan je zou verwachten.

Lees ook: verschillende generaties op de werkvloer

45+ werknemers zijn leergierig

Natuurlijk lopen onze jonge collega’s, die opgegroeid zijn met mobieltjes en social media, voor op de 45+er qua digitalisering. En inderdaad zijn wij opgegroeid met de typemachine en Word Perfect. Maar vergis je niet, wij hebben onszelf tijdens onze carrière al tientallen computerprogramma’s eigen gemaakt. En uiteraard staan wij er voor open om geholpen te worden door de jonkies als we eens iets niet zo snel onder de knie hebben.

Dan rest mij nog één ding om te zeggen tegen mijn collega’s die de 30-mijlpaal nog niet bereikt hebben: “Het leven begint bij 40 en verheug je nu alvast op de 45 kaarsjes op jouw verjaardagstaart” 😊

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *