terug

Pesten op het werk? Zo herken je het en zo pak je de pestkoppen aan!

Pesten op het werk is een enorm taboe, terwijl de cijfers er niet om liegen. Eén op de 8 volwassenen in Nederland wordt gepest op het werk, blijkt uit onderzoek van het CBS. Pesten kan bestaan uit allerlei vormen van verbaal, non-verbaal en lichamelijk geweld of het negeren van een collega in allerlei sociale activiteiten. Aangezien nog niet de helft van alle bedrijven een anti-pestbeleid heeft, is het goed te weten wat je zelf kunt doen.

Soorten pesten

Zoals er verschillende soorten mensen zijn, zijn er pestkoppen. Meer inzicht in de soorten pestkoppen die je op werkvloer kan tegenkomen, helpt je bij het tegengaan van het pesten.

De schreeuwlelijk – communiceert agressief

Dit is het type dat niet alleen zijn doelwit maar ook al hun collega’s angst aan jaagt. Verbaal uit zich dat in schreeuwen, vloeken en het sturen van onaardige e-mails. Maar ook het gebruik van fysieke lichaamstaal hoort bij dit type. Vaak durft niemand iets te zeggen van dit gedrag, bang om zelf het slachtoffer te worden.

De eeuwige criticus – vernedert en ontmoedigt

Voor deze persoon is het de sport om op werkelijk alles wat je doet commentaar te leveren. Daar waar de schreeuwlelijk je vaak openlijk en direct aanvalt, kiest de eeuwige criticus vaak voor de één op één vernedering. Het lukt hem of haar om je te ontmoedigen of te vernederen. Op positieve feedback hoef je zeker niet te rekenen. Sterker nog, het liefst wijst hij anderen op fouten die jij gemaakt hebt.

Deze manier van pesten maakt je bang en onzeker. Door altijd maar te horen dat je het niet goed doet, ga je twijfelen aan je eigen capaciteiten. In veel gevallen heeft dit gevolgen voor je prestaties op de werkvloer.

De poortwachter – manipuleert en verhindert je bij het uitvoeren van je werk

De poortwachter zorgt er bewust voor dat jij niet in de mogelijkheid bent je werk goed uit te voeren. Dit doet hij bijvoorbeeld door informatie achter te houden, je niet uit te nodigen voor relevante vergaderingen of de samenwerking met andere collega’s belemmert.

De poortwachter kan het je dus behoorlijk lastig maken en kun je zien als de gevorderde criticus. En dit hoeft niet alleen een collega te zijn, ook je baas kan fungeren als pestkop. In dat geval kan het ook nog eens van invloed zijn op je beoordeling.

De schijnheilige serpent – handelt achter je rug om

De pestkop die het lastigst te verslaan is, is de schijnheilige serpent. Hij doet alsof hij je beste vriend is, maar achter je rug om handelt deze persoon heel anders. Hij zet je bij anderen in een kwaad daglicht. Vaak kom je hier pas achter als andere collega’s dit aan je terugkoppelen.

Hoe pak je pesten op het werk aan?

Heb je op de werkvloer te maken met een van de omschreven pestkoppen, kom dan in actie. Onderstaande tips kunnen je helpen. Welke strategie je ook kiest, denk hoe dan ook aan je waardigheid, zelfrespect en geestelijk welzijn. Niemand verdient het om gepest te worden.

Bied weerstand

Voorkomen is beter dan genezen. Een pestkop kiest graag voor de weg van de minste weerstand. Bied vanaf het allereerste begin weerstand. Zeg er dus meteen iets van om te voorkomen dat jij als geschikt doelwit wordt gezien.

Leg het pestgedrag vast

Houd bij op welke momenten, door wie en hoe je gepest bent. Noteer ook wie van je collega’s erbij waren. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Bewaar ook eventuele e-mails die jouw kant van het verhaal ondersteunen.

Zorg voor jezelf buiten werktijd

Als je gepest wordt op het werk, is het des te belangrijker dat je buiten werk om positieve ervaringen opdoet. Zoek je vrienden en familie op of ga lekker sporten. Doe dingen waar je blij van wordt.

Ken de regels

Volgens de wet is jouw werkgever verplicht een beleid te voeren dat pesten op het werk voorkomt of beperkt. Je werkgever moet jouw klachten serieus nemen en er iets mee doen. Zij heeft de plicht om voor een goede werkomgeving te zorgen en zich als goed werkgever te gedragen. Dus ook al is het eng, kom voor jezelf op. Je staat in je recht. Vraag een gesprek aan om je ervaringen te delen.

Zoek alvast een nieuwe baan

Helaas is het zo dat bij veel pestsituaties het doelwit uiteindelijk opstapt of ontslagen wordt. Ga dus tijdig op zoek naar alternatieven. Zeker als je het probleem aankaart, geeft het je rust als je andere opties hebt.

Praat met je manager

Laat je manager weten wat de situatie is en hoe je je daarbij voelt. Geef daarbij aan wat je zelf al gedaan hebt om het stoppen te laten eindigen. Is de pestkop jouw manager? Zoek dan iemand die je vertrouwt en die niet direct connecties heeft met de pestkop. Dit kan uiteindelijk tegen je werken.

Wil je meer informatie hoe je het beste om kan gaan met pesten op het werk? Bekijk dan eens de website www.pestenopdewerkvloer.nl of www.stoppestennu.nl

Bron: AD

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!