Pesters op de werkvloer? Zo herken je ze en pak je ze aan!
Op de werkvloer
Leestijd: 4 minuten

Pesters op de werkvloer? Zo herken je ze en pak je ze aan!

Pesten op de werkvloer is een enorm taboe, terwijl de cijfers er niet om liegen. Eén op de 8 volwassenen in Nederland wordt gepest op de werkvloer, blijkt uit onderzoek van het CBS. Het pesten kan bestaan uit allerlei vormen van verbaal, non-verbaal en lichamelijk geweld of het negeren van een collega in allerlei sociale activiteiten. Aangezien nog niet de helft van alle bedrijven een anti-pestbeleid heeft, is het goed te weten wat je zelf kunt doen.

Soorten pestkoppen

Zoals er verschillende soorten mensen zijn, zijn er pestkoppen. Meer inzicht in de soorten pestkoppen die je op werkvloer kan tegenkomen, helpt je bij het tegengaan van het pesten.

1. De schreeuwlelijk – communiceert agressief

Dit is het type dat niet alleen zijn doelwit maar ook al hun collega’s angst aan jaagt. Verbaal uit zich dat in schreeuwen, vloeken en het sturen van onaardige e-mails. Maar ook het gebruik van fysieke lichaamstaal hoort bij dit type. Vaak durft niemand iets te zeggen van dit gedrag, bang om zelf het slachtoffer te worden.

2. De eeuwige criticus – vernedert en ontmoedigt

Voor deze persoon is het de sport om op werkelijk alles wat je doet commentaar te leveren. Daar waar de schreeuwlelijk je vaak openlijk en direct aanvalt, kiest de eeuwige criticus vaak voor de één op één vernedering. Het lukt hem of haar om je te ontmoedigen of te vernederen. Op positieve feedback hoef je zeker niet te rekenen. Sterker nog, het liefst wijst hij anderen op fouten die jij gemaakt hebt.

Deze manier van pesten maakt je bang en onzeker. Door altijd maar te horen dat je het niet goed doet, ga je twijfelen aan je eigen capaciteiten. In veel gevallen heeft dit gevolgen voor je prestaties op de werkvloer.

3. De poortwachter – manipuleert en verhindert je bij het uitvoeren van je werk

De poortwachter zorgt er bewust voor dat jij niet in de mogelijkheid bent je werk goed uit te voeren. Dit doet hij bijvoorbeeld door informatie achter te houden, je niet uit te nodigen voor relevante vergaderingen of de samenwerking met andere collega’s belemmert.

De poortwachter kan het je dus behoorlijk lastig maken en kun je zien als de gevorderde criticus. En dit hoeft niet alleen een collega te zijn, ook je baas kan fungeren als pestkop. In dat geval kan het ook nog eens van invloed zijn op je beoordeling.

4. De schijnheilige serpent – handelt achter je rug om

De pestkop die het lastigst te verslaan is, is de schijnheilige serpent. Hij doet alsof hij je beste vriend is, maar achter je rug om handelt deze persoon heel anders. Hij zet je bij anderen in een kwaad daglicht. Vaak kom je hier pas achter als andere collega’s dit aan je terugkoppelen.

Lees ook: Ongeschreven regels van seksuele-intimidatie

Hoe pak je deze pestkoppen aan?

Heb je op je werk te maken met een van de omschreven pestkoppen, kom dan in actie. Onderstaande tips kunnen je helpen. Welke strategie je ook kiest, denk hoe dan ook aan je waardigheid, zelfrespect en geestelijk welzijn. Niemand verdient het om gepest te worden.

Bied weerstand

Voorkomen is beter dan genezen. Een pestkop kiest graag voor de weg van de minste weerstand. Bied vanaf het allereerste begin weerstand. Zeg er dus meteen iets van om te voorkomen dat jij als geschikt doelwit wordt gezien.

Leg het pestgedrag vast

Houd bij op welke momenten, door wie en hoe je gepest bent. Noteer ook wie van je collega’s erbij waren. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Bewaar ook eventuele e-mails die jouw kant van het verhaal ondersteunen.

Zorg voor jezelf buiten werktijd

Als je gepest wordt op de werkvloer, is het des te belangrijker dat je buiten werk om positieve ervaringen opdoet. Zoek je vrienden en familie op of ga lekker sporten. Doe dingen waar je blij van wordt.

Ken de regels

Volgens de wet is jouw werkgever verplicht een beleid te voeren dat pesten voorkomt of beperkt. Je werkgever moet jouw klachten serieus nemen en er iets mee doen. Zij heeft de plicht om voor een goede werkomgeving te zorgen en zich als goed werkgever te gedragen. Dus ook al is het eng, kom voor jezelf op. Je staat in je recht.

Zoek alvast een nieuwe baan

Helaas is het zo dat bij veel pestsituaties het doelwit uiteindelijk opstapt of ontslagen wordt. Ga dus tijdig op zoek naar alternatieven. Zeker als je het probleem aankaart, geeft het je rust als je andere opties hebt.

Praat met je manager

Laat je manager weten wat de situatie is en hoe je je daarbij voelt. Geef daarbij aan wat je zelf al gedaan hebt om het stoppen te laten eindigen. Is de pestkop jouw manager? Zoek dan iemand die je vertrouwt en die niet direct connecties heeft met de pestkop. Dit kan uiteindelijk tegen je werken.

Lees ook: Een moeilijk gesprek aangaan, hoe doe je dat?

In het nieuwe EO tv-programma ‘Gepest van 9 tot 5’ schakelen slachtoffers van pesten op de werkvloer de hulp in van Bert van Leeuwen. Ze hebben alles geprobeerd om het pestgedrag aan te kaarten, maar zonder succes. Met de hulp van het tv-programma proberen zij de situatie op te lossen en achter zich te laten. Vrijdag 19 april te zien om 21:30 uur op NPO 1.

Bron: AD

Yvonne de Jong
Yvonne de Jong
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als coördinator marketing.
Meer over Yvonne

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!