Een opleiding volgen? Zo overtuig je je leidinggevende
Carrière
Leestijd: 2 minuten

Een opleiding volgen? Zo overtuig je je leidinggevende

Stilstand is achteruitgang. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je jezelf constant blijft uitdagen en jezelf blijft motiveren om (door) te leren. Dit kun je doen op eigen houtje, maar vaak is er bij de organisatie waar je werkt ook een potje beschikbaar voor de (zelf)ontwikkeling van medewerkers. Ook voor jou dus! Al heb je wel een akkoord van je leidinggevende nodig om de opleiding van jouw keuze te gaan volgen natuurlijk. Daarom in dit blog vier tips die je zullen helpen je leidinggevende te overtuigen.

1. Toegevoegde waarde
Zorg dat je kunt uitleggen wat de toegevoegde waarde is van de opleiding die je wil volgen. Wat wil je bereiken met deze opleiding, wat zijn je leerdoelen en hoe sluit dit aan bij de doelstellingen van de organisatie? Pak je functiebeschrijving erbij en bedenk hoe je opleiding jou kan helpen om je werkzaamheden nog beter uit te kunnen voeren.

2. Laat zien dat het je inzetbaarheid vergroot
Geef aan dat het volgen van een opleiding jouw flexibiliteit vergroot omdat je breder inzetbaar bent. Denk bijvoorbeeld na over eventuele projecten die je in de toekomst zou kunnen oppakken en doorgroeimogelijkheden die zullen ontstaan wanneer je de opleiding hebt gevolgd en waardoor jij natuurlijk extra gemotiveerd zult zijn.

3. Wees voorbereid
Je leidinggevende wil waarschijnlijk een hoop (praktische) informatie weten. Een goede voorbereiding is dus van belang. Zoek alvast uit welke opleiding je precies wil volgen, bij welk opleidingsinstituut je deze opleiding wil volgen en waarom. Ga ook na wat de verwachte kosten en tijdsbesteding zijn en wat de startdatum is.

4. Investeer ook zelf
Laat zien hoe gemotiveerd je bent door aan te geven dat je ook zelf bereid bent om tijd en/of geld in de opleiding te investeren. De kans dat je leidinggevende akkoord gaat met jouw opleidingsplan is dan een heel stuk groter.

Mocht je leidinggevende na deze argumenten nog steeds niets zien in jouw plannen om een opleiding te volgen, sta dan niet stil maar kijk naar mogelijkheden om te leren buiten werktijd. Want: stilstand is achteruitgang. En jij wil vooruit, toch?

P.S. Ben je flexibele medewerker via Driessen? Check onze opleidingsmogelijkheden (binnen- en buiten werktijd) op Driessen en Goed werkgeverschap.

Bronnen: HRpraktijk.nl, Carrièretijger.nl

Carina Estévez
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur HRM.
Meer over Carina

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Roberto de Maree

Ik zou best willen studeren maar wat ik ben 54 jaar nog jong van geest maar zou echt niet weten wat ik zou moeten gaan studeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *