Op zoek naar jouw droombaan – deel 1
Solliciteren
Leestijd: 5 minuten

Op zoek naar jouw droombaan – deel 1

De combinatie van een perfecte functie, het leukste bedrijf, de gezelligste collega’s en de ideale locatie klinkt bijna als een utopie. Het zoeken van een baan waarin jij volledig tot je recht komt is dan ook een flinke uitdaging. Maar met een goed doordacht stappenplan op basis van een aantal gerichte vragen, kom je een heel eind!

Een vraag om bij stil te staan in jouw zoektocht is: welke organisatiecultuur past bij jou? Maar hoe kom je hier nu achter? Hieronder een aantal stappen die je wellicht dichter bij jouw droombaan brengen.

Stap 1: Inzicht krijgen in je wensen

Om erachter te komen welke baan bij jou past, is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat jij te bieden hebt. Ga bijvoorbeeld eens na wat echte piekmomenten waren in de afgelopen jaren. Een piekmoment is een situatie waar je energie van kreeg en waar je nog steeds blij van wordt als je eraan terugdenkt. Je was volledig in je element. Werk de drie grootste piekmomenten uit, gebruik daarbij open vragen en probeer deze te matchen met je potentiële (toekomstige) baan.

  • Wie (waren erbij)?
  • Wat (gebeurde er precies)?
  • Waar (vond het plaats)?
  • Wanneer (gebeurde het)?
  • Waarom (was het zo mooi)?

Stap 2: Cultuur bepalen

Nu je inzicht hebt in jouw wensen, is de volgende stap het herkennen en bepalen van een passende organisatiecultuur. Een organisatiecultuur is een verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de medewerkers en die de alle medewerkers aan elkaar en aan de organisatie bindt.

Wanneer een organisatiecultuur perfect bij je past, dan ben je in staat om je werk op je allerbest uit te voeren en nog meer piekmomenten te beleven. Je bent gemotiveerd en je voelt je thuis. Om de juiste keuze te kunnen maken, is het allereerst belangrijk om te weten welke organisatieculturen er zijn.

Mensgerichte cultuur
Bij deze cultuur staan de medewerkers centraal en heerst er een groot ‘wij-gevoel’ binnen het bedrijf. Klanten worden als partners beschouwd en het team voelt aan als één familie. Teamwork staat centraal en de mensen halen het beste uit elkaar.

Innovatiegerichte cultuur
Bij een innovatieve cultuur draait het constant om de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten. Medewerkers worden gestimuleerd om creatief en proactief te zijn. Het bedrijf is flexibel en kan snel reageren op de veranderende markt. Deze cultuur zie je vooral bij start-ups en softwarebedrijven.

Beheersgerichte cultuur
In deze cultuur zijn regels en procedures belangrijk. De leidinggevenden coördineren en organiseren alles. Langetermijndoelen zijn stabiliteit, efficiëntie en voorspelbaarheid. Deze organisatiecultuur komt voornamelijk voor bij overheidsinstellingen.

Resultaatgericht
In een resultaatgerichte cultuur staat het eindproduct centraal en concurreert de organisatie met gelijkaardige organisaties. Voorbeelden van centrale waarden zijn: productiviteit, resultaten, taakgerichtheid en winst. De organisatie heeft een duidelijk doel en er wordt gebruik gemaakt van een agressieve strategie. Leidinggevenden zijn veeleisend en leggen de nadruk op marktleiderschap.

Stap 3: Op onderzoek uit!

Oké, nu weet je welke organisatieculturen er zijn maar hoe achterhaal je de organisatiecultuur als je nog geen stap binnen hebt gezet? Met de komst van het Internet zijn er heel veel mogelijkheden om deze informatie te achterhalen 😉

Online
Als eerste is het handig om een bezoek aan de website te brengen. Ga dan vooral op zoek naar informatie over het bedrijf, vaak vermeld bij ‘over ons’ of ‘werken bij’. Maar let ook op de algemene indruk die je krijgt van de website, door de lay-out en het kleurgebruik.

Ga daarna gerust nog even door als een echte detective op Google en social media. Welke indruk laat het bedrijf daar achter? Wie werken er en wat voor berichten delen ze? Wat voor nieuws is er over het bedrijf te vinden? En ga nog maar even door.

Netwerken
Als je wil solliciteren bij een grote organisatie zoals Philips of Unilever, dan is er bijna altijd wel iemand in je netwerk die daar werkt of die iemand kent die daar werkt. Probeer met die mensen in contact te komen om te achterhalen wat de organisatiecultuur is. Hierdoor kun je bepalen of je denkt goed te passen in deze cultuur.

Observeren
Ben je al een stap verder in het proces en mag je op gesprek? Dan is dit een uitgelezen kans om de organisatiecultuur te ervaren. Kom ruim op tijd en observeer de omgeving. Let op alle details, zoals hoe je ontvangen wordt, hoe het gebouw is ingericht en hoe de medewerkers met elkaar omgaan. Wanneer de medewerkers onderling af en toe een grapje maken, kun je hieruit opmaken dat er een informele werksfeer hangt. Natuurlijk kun je ook vragen in je sollicitatiegesprek wat voor cultuur er heerst.

Stap 4 & 5: Jouw sterke punten & het maken van de match

Dit zijn misschien wel de meest uitdagende en tijdrovende stappen. Maak jouw sterke punten inzichtelijk en maak de match tussen jouw wensen, de ideale organisatiecultuur en jouw droombaan. In het volgende blog neem ik je daarom graag mee in deze stappen, want die verdienen net zoveel aandacht en uitleg.

Nu wens ik je eerst succes met het inzichtelijk maken van jouw wensen en de daarbij passende organisatiecultuur. Heb je nog tips die je wil delen met onze lezers? Laat ze dan achter onder dit blog. En blijf ons volgen voor meer sollicitatietips of neem alvast een kijkje op onze website voor het actuele vacature aanbod in de publieke sector!

Bronnen: WeTalent & Happinez.nl

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.