Op zoek naar jouw droombaan – deel 4
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

Op zoek naar jouw droombaan – deel 4

De combinatie van een perfecte functie, het leukste bedrijf, de gezelligste collega’s en de ideale locatie klinkt bijna als een utopie. Het zoeken van een baan waarin jij volledig tot je recht komt is dan ook een flinke uitdaging. Maar met een goed doordacht en praktisch stappenplan op basis van een aantal gerichte vragen, kom je een heel eind!

In onze vorige blogs zijn we gestart met de eerste 8 stappen naar jouw droombaan:

Stap 1: Inzicht krijgen in je wensen
Stap 2: Cultuur bepalen – wat past bij jou?
Stap 3: Op onderzoek uit!
Stap 4: Jouw sterke punten
Stap 5: Het maken van een match
Stap 6: Vacature vinden
Stap 7: Solliciteren
Stap 8: Het gesprek

Na een succesvol eerste gesprek wacht je in spanning het bericht af. Wordt je wel of niet uitgenodigd voor een tweede gesprek? En ja hoor, enkele dagen later krijg je het verlossende bericht dat ze met jou verder willen! Maar hoe pak je dat nu aan, zo’n arbeidsvoorwaardengesprek? Wij delen onze tips!

Stap 9: Je bent het geworden! Nu nog de arbeidsvoorwaarden, hoe pak je dit aan?

Je droombaan ligt binnen handbereik en je bent uitgenodigd voor een gesprek over je contract en de voorwaarden. Kortom de laatste loodjes. Waarschijnlijk ben je (on)bewust in je hele zoektocht al bezig met een aantal voorwaarden en zal dit wellicht geen verrassend gesprek worden. Maar het is zeker goed om even stil te staan of er nog een mogelijkheid is om te onderhandelen over bepaalde voorwaarden. Want wat is reëel?

Uiteraard hangt dit helemaal van de setting af. Maar onze tip is om hier zeker goed bij stil te staan – vooral met de huidige situatie waarin de kandidaat toch een beetje koning(in) is. Dit is namelijk hét moment om zowel primaire als secundaire voorwaarden vast te leggen. Wanneer je al (een tijdje) werkzaam bent binnen het bedrijf, zijn deze voorwaarden lastiger te veranderen. Over welke voorwaarden hebben we het dan?

Primaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de directe afspraken voor het verrichten van arbeid. Denk hierbij aan het aantal uur dat je werkt, het salaris dat je hiervoor ontvangt en de duur van je arbeidscontract.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de voorwaarden die niet direct terug te voeren zijn op je inkomen. Zoals je ‘beloningen’ die bovenop je salaris komen zoals een auto of laptop van de zaak, verlofregelingen, studiekosten en je pensioen. Vergeet ook niet de mogelijkheid om thuis te werken of een verhuisvergoeding.

Hoe ga je goed voorbereid het gesprek aan over je arbeidsvoorwaarden? We geven je graag een aantal praktische tips.

Aan de slag met de voorbereiding

Maak voor je arbeidsvoorwaardengesprek een inventarisatie van je huidige en je gewenste arbeidsvoorwaarden. Hierin neem je alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden mee. Werk deze voor jezelf uit en maak ze concreet. Wat wil je gaan verdienen? Hoeveel uur wil je gaan werken en met welk contract ben je tevreden?

Ga ook voor jezelf na welke arbeidsvoorwaarden voor jouw belangrijk zijn en welke voorwaarden je in kan zetten als onderhandelingsruimte. Soms is het salaris niet helemaal wat je ervan verwacht, maar staan er wel een 13de maand plus bonussen tegenover die je eerst niet had. Of misschien is thuiswerken niet gewenst, maar kun je wel op een locatie dicht bij huis werken.

En dan, het arbeidsvoorwaardengesprek

Het is zover! Je gaat goed voorbereid het gesprek in. Vergeet dan vooral niet om je voorbereiding mee te nemen. En het meest belangrijke, laat jezelf niet onder druk zetten door met bepaalde arbeidsvoorwaarden akkoord te gaan voordat je het volledige plaatje compleet hebt. Vraag aan het eind van het gesprek om bedenktijd en spreek af wanneer jullie er samen op terug komen. Dat geeft jou en je potentiële nieuwe werkgever de tijd om alles op een rijtje te zetten en de financiële gevolgen te overzien.

Ook geeft dit je de kans om bepaalde wensen te toetsen bij je omgeving. Is het haalbaar om dit salaris te eisen met mijn (werk)ervaring? Brutalen hebben de halve wereld 😉 Zolang je reëel blijft met een duidelijke onderbouwing is “alles onderhandelbaar” en kun je zorgen voor een win-win situatie.

Bron: Amplooi

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.