Op zoek naar de ware baan
Columns
Leestijd: 3 minuten

Op zoek naar de ware baan

Na mijn afstuderen heb ik een tijdje genoten van een uitkering. Afstuderen voelde als een soort stoelendans waarbij de muziek opeens stil stond en iedereen maar op de eerstvolgende stoel was gaan zitten. De een ging reizen, de ander doorstuderen, de meesten bleven bij hun stage of toenmalige bijbaan plakken en ik? Ik wist het gewoon even niet. Ik wilde niet meedoen aan de stoelendans en gewoon maar ergens gaan zitten terwijl ik er eigenlijk niets voor voelde. Ik wilde dat het goed voelde en dat het een lange termijn visie zou hebben. Kortom: ik wilde de ware (baan) vinden.

Weet wat je wenst in de ware baan

De tussenstop van een uitkering gaf me de tijd om na te denken wat ik nou eigenlijk wilde. Een parttime of fulltime baan, binnen of buiten het vertrouwde Brabant, administratief of met mensen? Ik wilde werken, maar ook blijven leren. Ik kwam na een paar oefen-sollicitaties al snel op het concept traineeships uit. Dit was werken én leren, en veelal ook nog een groep met andere trainees. De hoeveelheid vacatures was overdonderend veel en van oneindig lang scrollen werd ik op z’n minst gezegd niet heel blij.

Lees ook: Op zoek naar jouw droombaan

Kikkers kussen

Als je op zoek bent naar de prins op het witte paard, kom je onderweg behoorlijk wat kikkers tegen. Wanneer je een uitkering geniet is er bovendien een sollicitatieverplichting waarbij het noodzakelijk is een aantal sollicitaties per week de deur uit te doen. Ik ben in die verplichting op een aantal gesprekken gegaan waarbij ik vooraf al wist dat het geen match zou zijn. Ook kan het zijn dat je zelf heel enthousiast bent, maar dit vanuit een bedrijf niet wederzijds is.

Van afwijzing naar afsluiting

Wanneer enthousiasme niet wederzijds is, kan dit voelen als een afwijzing. Het gevoel van afwijzing ervaren we vaak als iets negatiefs. Wanneer je het niet ziet als afwijzing maar als afsluiting, geeft dit een positievere lading aan de gebeurtenis.

Ik kan me er iets bij voorstellen dat dit lastig is. Zeker wanneer je al langere tijd op zoek bent naar de ware en alleen maar kikkers kust. Het heeft mij geholpen om de periode tussen banen in te zien als een pitstop. Probeer om buiten je comfort zone te denken. Dat waar je je veilig voelt is immers niet hetzelfde als dat wat bij jou en je kernwaarden past. Misschien wordt je wel gelukkig van iets wat niet per se aansluit bij de opleiding die je gedaan hebt of het salaris wat je in gedachten had, maar is het niet het allerbelangrijkste dat je gelukkig wordt van dat wat je doet?

Heb jij de ware baan gevonden en staat de eerste werkdag bij je nieuwe baan voor de deur? Dat kan behoorlijk spannend zijn. Lees onze tips om die eerste werkdag zonder al te veel stress door te komen.

Creëer je eigen kompas naar de ware baan

Terug naar weten wat je wenst. Het heeft mij geholpen om een verlanglijst te maken met kenmerken van hoe ‘de ware’ eruitziet, je creëert dan als het ware je eigen kompas. In plaats van eindeloos scrollen door een online aanbod kun je gericht gaan zoeken naar dat wat jij belangrijk vindt. Is een wit paard een vereiste of is een Volkswagen Polo ook voldoende? Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen de ware baan bestaat. Onderweg leer je ook wat je niet wil, wat je vervolgens weer dichterbij dat wat je wél wil brengt. Geloven dat de ware bestaat helpt ook. Ja, je zal onderweg wat kikkers moeten kussen, maar dat heeft de prinsessen van Disney nog nooit tegen gehouden de ware (prins, wit paard geen vereiste) te vinden.

Ben jij op zoek naar de ware? Kijk dan eens naar onze vacatures!

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

Mandy

Fijn om te lezen dat er meer mensen problemen hebben met het vinden van de ware baan. Ik heb nu 1 kikker gekust en werd er echt niet gelukkig van (begonnen uit het motto van de stoelendans houdt op en ik moet toch wat, zonder mijn lijstje op te stellen), bijna 2 jaar later ga ik afscheid nemen van deze kikker en op zoek naar hopelijk de ware. Wel lastig dat, op het moment dat je voorbij je eigen opleidingsachtergrond kijkt en je comfortzone wilt ontwijken, de andere partij alleen maar kijkt naar opleiding en relevante ervaring. Daar loop ik momenteel tegenaan. Maar.. de aanhouder wint 🙂

Marthe

Hoi Mandy,
wat goed dat je op zoek gaat naar de ware! Ik snap je dilemma over relevante opleiding en ervaring. Ik denk dat het het allerbelangrijkste is dat je weet wie de ware is. Als je die eenmaal gevonden hebt dan kan je altijd nog kiezen om je bij te scholen of in gesprek gaan met een bedrijf of ze daar een bijdrage aan willen doen. Het zal je verbazen hoeveel bedrijven er zijn die meedenken in het faciliteren van de juiste opleidingsachtergrond wanneer zij enthousiast zijn over de persoon die tegenover ze zit. Denk in mogelijkheden en laat zien dat jij de ware bent voor de andere partij, succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *