Op sollicitatiegesprek in coronatijd
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Op sollicitatiegesprek in coronatijd

In coronatijd een sollicitatiegesprek? Dat kan zeker. Veelal gebeurt dit nu op afstand. Maar hoe kun je de werksfeer dan ervaren? En hoe kun je voelen of de klik er is via beeldbellen? Zelf heb ik in coronatijd gesolliciteerd en ik vertel je graag mijn ervaringen en tips voor een sollicitatiegesprek!

Mijn gesprekken bij Driessen zijn allemaal digitaal gegaan, via Teams. Er zijn 3 gespreksrondes geweest met verschillende collega’s. Door de verschillende gesprekspartners kreeg ik een goed beeld van de sfeer. Ik zag bij de gesprekspartners namelijk terugkerende aspecten over de sfeer bij Driessen. En dat dus zonder dat ik op de locatie was. Ik merkte dat dit mensen zijn waar mijn persoonlijke eigenschappen goed bij passen waardoor ik ondanks de afstand echt een klik voelde. Dit kwam ook doordat het gesprek vrij persoonlijk was met veel voorbeelden over hoe je met bepaalde situaties om zou gaan en omdat er vooral werd gekeken naar de persoon achter het cv.

Tijdens mijn eerste werkdag zag ik voor het eerst mijn nieuwe werkplek. Dat was natuurlijk wel spannend maar fijn dat ik op gepaste afstand mijn spullen kon ophalen. In het begin werkten we namelijk volledig vanuit huis. Een bijzondere tijd om te starten met een nieuwe baan maar met de volgende tips kun ook jij de uitdaging aangaan! 

Lees ook: Tips voor een sollicitatiegesprek op afstand

Test de app en apparatuur

Je ontvangt een uitnodiging per mail. Mijn advies is om de dag voor het daadwerkelijke gesprek de app alvast te testen zodat je niet vlak voor het gesprek nog hoeft te testen. Mocht er dan vooraf iets niet werken, dan kun je nog contact opnemen met de gesprekspartners en ben je goed voorbereid.

Het is ook verstandig om vooraf je apparatuur te testen. Test even hoe het geluid is met oortjes en of het beeld goed staat afgesteld zodat je goed verstaanbaar bent maar ook zeker goed in beeld bent.

Kies de juiste omgeving

Zoek een fijne plek uit in het huis waar je rustig kan zitten en waar je het gehele gesprek alleen bent. Je zorgt voor een plek waarbij je een rustige achtergrond hebt. Je bent in een vertrouwde omgeving dus neem dat fijne gevoel ook mee in het gesprek.

Sollicitatiekleding

Voor het gesprek begon, bereidde ik me voor alsof ik de deur uit moest gaan. Draag net als bij een normale sollicitatie nette en geschikte kleding voor de functie. Zorg daarnaast dat je kleding niet dezelfde kleur heeft als de achtergrond.

Bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur kun je niet ervaren. Zorg er daarom voor dat je tijdens het gesprek achter de bedrijfscultuur komt. Denk hierbij aan vragen als hoe beslissingen worden genomen en hoe de samenwerking is tussen verschillende afdelingen.

Lees ook: Hoe ga je om met sollicitatievragen waar je het antwoord niet op weet?

Een geruststelling

Inmiddels ben ik gestart met mijn nieuwe baan bij Driessen. Ik wil je nog als laatste advies meegeven dat je echt je gevoel moet volgen. Het is natuurlijk heel vreemd om met een nieuwe baan te starten zonder dat je er echt fysiek bent geweest maar denk vooral inhoudelijk terug aan de gesprekken. Waren het fijne gesprekken en leuke gesprekspartners die als jij collega’s zou kunnen zien? Volg dat gevoel en ga ervoor want het is toch gaaf om juist in deze bijzondere tijd te starten met een nieuwe baan!

Ben jij in deze coronatijd je baan verloren of ben je tot de conclusie gekomen dat je wat anders wil? Kijk dan eens tussen onze vacatures en wie weet zien wij jou, in coronatijd, op een digitaal sollicitatiegesprek! 

Simone Burgers
Meer over Simone

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

John Dumasy

Ik had de soortgelijke ervaring. Elkaar een aantal keer op TV gesproken. De gesprekken op tv voelde goed! Wel nog 1 keer op de werkplek geweest en zie nu per 1 aug gestart bij IJK

    Malou Bruil

    Wat leuk om te lezen John! Welkom bij IJK 🙂
    (net als Driessen is IJK onderdeel van Driessen Groep)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.