Mentaal vitaal door steun van collega’s
Leestijd: 4 minuten

Mentaal vitaal door steun van collega’s

Je herkent het vast wel: je zoon voelt zich niet fit maar je stuurt hem toch maar naar school met een paracetamolletje. Je hoopt dat de juf niet belt dat je hem op moet halen. Of je auto start niet waardoor je veel te laat binnen komt op het werk. Maar ook kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit omdat je je zorgen maakt over de gezondheid van je ouders of een ruzie met je partner. Kortom, er zijn tal van privéredenen die op je werk stress op kunnen leveren. Maar hoe zorg je ervoor dat je, ondanks dat, lekker aan het werk kunt gaan en mentaal vitaal blijft?

Aandacht van collega’s

Arbeids- en organisatiepsycholoog Geertje van Daalen onderzocht in haar proefschrift onder andere hoe sociale steun van collega’s samenhangt met het omgaan met werk-thuis conflicten en gezondheid. Haar belangrijkste conclusie is dat de steun van collega’s en leidinggevende een positieve invloed heeft op de gezondheid en het voorkomen van stress van medewerkers. Daarbij is vooral emotionele en praktische steun van belang. Bijvoorbeeld een luisterend oor, tijd voor aandacht of een hand op iemands schouder. Maar ook feitelijke hulp zoals een lift geven aan een collega waarvan de auto het niet doet.

Durf jij jezelf te zijn?

Maar durf jij jezelf eigenlijk wel te laten zien op je werk? Neem jij de ruimte om aan te geven hoe het echt met je gaat en wat je bezighoudt? Is deze veiligheid aanwezig binnen jouw team? Durf jij hulp te vragen aan je collega als het gaat om privézaken? Natuurlijk mag je van je collega’s verwachten dat zij aandacht hebben voor jouw werk-privé balans maar het is ook aan jou om hierin initiatief te nemen. Ik laat je je in 3 stappen zien hoe je meer resultaat haalt uit de relatie met je collega’s:

Stap 1: Ken jezelf en laat jezelf zien aan je collega’s
Wie ben jij? Wat zijn je sterke en wat je minder sterke kanten? Hoe wil jij overkomen op anderen? En past dat eigenlijk wel bij wie je werkelijk bent? Ben je dus “congruent”? Heb je doelen, waarden en normen waar je jezelf aan wil houden? Maak dit alles helder voor jezelf en deel dit met je werkomgeving. Je kunt dit ook duidelijk krijgen door de zogenaamde 360 graden feedback toe te passen door deze vragen aan mensen om je heen te stellen zowel in je werk als in je privéleven. Geef jouw collega’s de kans om jou te leren kennen door jezelf te laten zien en je voor hen open te stellen.

Stap 2: Ken je teamgenoten
Weet jij hoe de thuissituatie van je collega eruitziet? Wat speelt er in het privéleven van je collega’s? Toon hier regelmatig oprechte belangstelling voor. Ook als je het eigenlijk te druk hebt. Vraag je collega’s eens naar hobby’s en wat hen daarin boeit. Dit vertelt vaak heel veel over hun drive en motivatie en toont een hele andere kant. Heb je het gevoel dat er iets speelt bij een collega? Nodig hem/haar dan uit om samen even koffie te drinken of te lunchen waardoor hij de gelegenheid krijgt om even zijn/haar verhaal te doen.

Stap 3: Maak gebruik van de verschillen
Dat jij en je collega’s verschillend zijn betekent niet automatisch dat er geen privézaken gedeeld kunnen worden. Draai het om en zie het juist als een voordeel. Jullie kunnen elkaar aanvullen in minder sterke punten. Ook kan juist je collega jou onverwacht tot nieuwe inzichten brengen in de zaken die jou momenteel bezig houden zowel in werk als privé.

Dus steun van je collega’s maakt je mentaal vitaal!

Een relatie opbouwen met je collega’s en wederzijdse aandacht draagt dus positief bij aan onderling vertrouwen. Dit vertrouwen en deze openheid vertaalt zich in goede werksfeer, in een mentaal vitale jij en uiteindelijk dus ook in goede resultaten. Mentaal vitaal zijn is dus leuker en bespaart uiteindelijk veel tijd, verlofdagen en (negatieve) energie.

Bronnen: Proefschrift Social Support, Geertje van Dalen – Universiteit Tilburg, Managementsite

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Nanon Boulanger

Prima artikel, logisch ook eigenlijk (vind ik persoonlijk). Ik wil nog wat aanvullen. Ik denk zelfs dat een ziekteperiode van een medewerker korter kan worden door het contact met het werk (leidinggevende en collega’s) tijdens die ziekteperiode. Zeker als er ook psychische klachten meespelen. Maar doordat je meer belangstelling en betrokkenheid voelt kan het reintegreren makkelijker en sneller gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.