Love it or hate it: muziek op de werkvloer
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Love it or hate it: muziek op de werkvloer

Binnen menig bedrijf wordt de discussie over wel of geen muziek op de werkvloer met enige regelmaat gevoerd. De ene collega wordt juist actiever wanneer er een bekend deuntje op de achtergrond voorbijkomt en een ander kan zich totaal niet concentreren wanneer Jon Bon Jovi door de ruimte galmt en krijgt niets uit zijn of haar handen. Dus wat wordt de keuze? Aan of uit? Is dan het ‘meeste stemmen gelden-principe’ van kracht?

Het is niet op iedere werkvloer in Nederland toegestaan om muziek te luisteren. Dat terwijl bij navraag bij diverse collega’s en bekenden daar toch de voorkeur naar uitgaat. Niet alleen zegt deze groep juist productiever te worden van het werken met muziek, de voorstanders pretenderen zich beter te kunnen concentreren. Daarnaast creëert het een vrolijke sfeer, geeft men aan. Daarentegen zijn er in het verleden diverse onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat muziek tijdens het werk juist slecht voor je zou zijn. Je concentratievermogen zou flink aangetast worden, laat staan je geheugen. Dus: is het niet gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur? You love it or you hate it… En mocht de keuze dan zijn om muziek aan te zetten, dan is het daarmee nog niet afgedaan. Want dan zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden voor discussie. Welke radiozender, afspeellijst, genre? En hoe hard mag het volume eigenlijk?

Maar tegenwoordig is niet alleen de kwestie wel of geen muziek een onderwerp van gesprek. Op steeds meer kantoren zien we mensen met een koptelefoon op lekker meedeinen en neuriën terwijl ze heftig aan het typen zijn. Wanneer je regelmatig telefoon krijgt is zo’n koptelefoon uitermate onhandig lijkt me. Bovendien zal het afzonderen niet altijd sfeer verhogend werken. Daarnaast kan ik me voorstellen dat het neuriën van je buurman/vrouw een puntje van irritatie kan zijn.

Om die reden wat muziektips voor verschillende werkzaamheden, bijbehorende gemoedstoestanden en tijdstippen:

Maandagmorgen nummers om langzaam op te starten
Xander de Buisonjé – Zeg dat je niet hoef te gaan
Gary Moore – Still got the blues
Brigitte Kraandorp – Ik heb een heel zwaar leven

Motiverende songs om er de vaart in te krijgen
Rihanna ft. Drake – Work
Danzel – Pump it up
De Jeugd van Tegenwoordig – Gekke boys

Nummers voor opperste concentratie
Ed Sheeran – Perfect
John Mayer – Free Fallin’
Adele – When we were young

Vrijdagmiddaghits om het weekend in te luiden
Feest DJ Ruud en Dirtcaps ft. Sjaak & Kraantje Pappie – Weekend
André Hazes Junior – Leef
The Weeknd ft. Daft Punk – I feel it coming

Als afsluiter nog een tip om de sfeer op de afdeling te optimaliseren: stel met elkaar een afspeellijst samen! Voor ieder wat wils.

Miriam van den Broek
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur opleiding en ontwikkeling bij Driessen.
Meer over Miriam

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.