Kun jij begrijpelijk uitleggen wat voor werk je doet?
Personal branding
Leestijd: 3 minuten

Kun jij begrijpelijk uitleggen wat voor werk je doet?

Ken je dat? Je staat op een feestje (of een festival, of borrel) en iemand vraagt je wat jij voor werk doet. Hoe zorg jij ervoor dat je ook een voor iedereen begrijpelijk antwoord geeft? Waarschijnlijk is het voor jou heel normaal, het werk dat je doet doe je waarschijnlijk al een tijdje en je hebt een aansluitende opleiding. Dit zorgt ervoor dat je al snel in vaktaal praat waardoor een leek geen idee heeft waar je het nou eigenlijk over hebt. Zo spreek ik als recruiter vaak over werving, intakes en aanbestedingen, maar dit zegt niet direct iedereen iets. Als ik aangeef dat ik mens en werk verbind dan gaat er sneller een lichtje branden. 

Hoe maak je het begrijpelijk?

Begrijpelijk uitleggen wat voor werk je doet is het gemakkelijkste als je zo simpel mogelijk te begint. Stel je wil begrijpelijk aan jouw opa of oma uitleggen wat voor werk je doet. Vertel je als HR medewerker dan dat jij bezig bent met de WAB, uitbetalingen en fases? Waarschijnlijk niet, je vertelt waarschijnlijk dat jij advies geeft over personele vraagstukken. En wat nou als je neefje van 12 vraagt wat jij doet? Ook die krijgt een antwoord wat hij begrijpt.

Bovenstaande voorbeelden laten het eigenlijk al zien, je moet jouw boodschap aanpassen op degene aan wie je het verhaal vertelt. Daarvoor moet je natuurlijk wel jouw gesprekspartner kennen en dat is op een feestje soms wat uitdagender. Neem in zo’n geval aan dat iemand niets weet van jouw werk en vertel het in “Jip en Janneke”-taal.

Ben je benieuwd of iedereen snapt wat jij doet?

Vraag eens aan iemand die dicht bij je staat (jouw ouders, vriend(in), wie dan ook) om jou te vertellen wat je nou eigenlijk voor werk doet. Waar denken zij dat jij dagelijks mee bezig bent? Dan kom je er pas achter wat voor beeld een ander heeft. Bedenk wel, het antwoord dat jouw gesprekspartner geeft is nooit fout, het is uiteindelijk een weerspiegeling van de informatie die jij hebt gegeven.

Pas op dat je niet gaat bagatelliseren

Na deze tips ben je wellicht geneigd om de omschrijving van jouw werk onbedoeld te bagatelliseren. Jouw werk omvat waarschijnlijk meer, en ondanks dat jouw gesprekspartner wellicht niet 100% jouw vaktaal spreekt, kan je dit toch omschrijven. Vertel daarom waarom je trots bent op je werk en vraag na of jouw gesprekspartner begrijpt waar jij het over hebt. Zo betrek je diegene in het gesprek.

Deze tips kan je zowel offline als online toepassen, zo kan je bijvoorbeeld ook jouw LinkedIn profiel en cv hiermee aanvullen. Het is ook sterk om een dergelijke uitleg te gebruiken voor een motivatiebrief. Zeker wanneer je van rol gaat wisselen.

Kun jij niet vol enthousiasme en trots over je baan vertellen omdat je op dit moment geen werk hebt of omdat je huidige werk niet meer bij je past? Kijk dan eens naar onze vacatures.

Marc van Steen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Marc

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.