Keuzestress? Of is dat een illusie?
Columns
Leestijd: 4 minuten

Keuzestress? Of is dat een illusie?

Ik ben zelf een echte twijfelaar. Mijn sterrenbeeld is weegschaal en daar herken ik me ontzettend in. Er zijn dagen bij dat ik zo erg in de twijfelmodus ben dat ik ’s ochtends al keuzestress kan hebben van wat voor keuze ik bij de lunch moet maken.

Twijfelende mensen hebben vaak zo hun eigen methodes om met keuzestress om te gaan. De een vraagt de mening van zijn of haar omgeving en baseert zijn of haar keuze daarop. De ander maakt een klassieke voor- en tegenlijst. De optie met de meeste ‘voors’ is dan simpelweg de winnaar. Mijn moeder had vroeger ‘het boek met alle antwoorden’ waar vriendinnetjes als ze bij mij thuis kwamen nogal eens in wilde kijken om een keuze te kunnen maken. Kortom de keuze is reuze, en dat is nou juist het probleem.

Ask the audience

Het gevaarlijke aan de optie om je omgeving om een mening te vragen is dat je op dat moment de autoriteit voor je keuze buiten jezelf legt. Deze optie is alleen handig bij shows als Miljoenenjacht, maar is in ‘het echt leven’ juist een belemmering. Je omgeving kijkt namelijk met een andere bril dan dat jij dat doet. Ik hoor je al denken ‘ja maar ze leven zich toch in in mij?’. Dat doen ze inderdaad, maar hoe gek is het eigenlijk dat je een ander moet vragen zich in jou in te leven als je dat zelf ook kunt? Wie is nou een betere jij dan jij?

En wat het misschien nog wel een gevaarlijkere optie maakt om een ander te vragen jou te helpen met het maken van een keuze? Als de keuze uiteindelijk niet de juiste blijkt te zijn, kun/wil je waarschijnlijk ook niet zelf de volledige verantwoordelijkheid ervoor dragen. De keuze was immers niet helemaal ‘van jou’. Hoe zonde als daardoor wrok ontstaat richting degene die je “slecht advies” gegeven heeft.

The yellow pad

De andere optie dan: het maken van lijstjes. Voor de twijfelaars tussen optie A en optie B. Wat mij betreft is dat sowieso een onbetrouwbare methode. Om een goede keuze te maken op deze manier, moet je namelijk het wel heel professioneel aanpakken. Je zult criteria moeten bedenken waaraan de keuze moet voldoen en dan pas A en B hierop gaan scoren. Maar is dat wel de manier? Zijn A en B wel alle opties? Of is er ook nog een optie C, D of… Z?

Om een goede keuze te maken moet je niet gaan vergelijken, denk ik. Vergelijken is beperken. Wat je van optie A vindt zou namelijk los moeten staan van je mening over optie B (of C t/m Z). De vraag is niet ‘moet ik voor A of B kiezen?’, maar ‘wat voel ik bij optie A?’ of ‘wil ik optie A kiezen?’. Word je blij van optie A? Ga er dan voor! Vergelijken of de ‘beste optie’ willen kiezen is namelijk gedoemd om te mislukken. Een echte perfectionist zal het beamen namelijk: er is niet zoiets als ‘de perfect keuze’. Als je denkt in overvloed, blijft er altijd een betere optie bestaan.

Soms kun je misschien beter ‘gaan met die banaan’ dan oneindig door blijven zoeken naar het perfecte antwoord.

Het boek met alle antwoorden

Even samenvatten. Met je omgeving om advies vragen leg je de autoriteit en verantwoordelijkheid voor je keuze buiten jezelf waardoor je er nooit écht blij mee zult zijn. Als het een foute keuze is, ontstaat er wrok naar je omgeving en als het de juiste keuze is zal er altijd dat stemmetje zijn dat je het niet helemaal zelf gedaan hebt. Kiezen is namelijk verantwoordelijkheid nemen, en daar leer je het meest van door het zelf te doen. Wat je wel aan je omgeving kunt vragen is of ze je willen helpen door je kritische en objectieve vragen te stellen over wat je voelt en vindt van optie A (nog los van alle andere opties).

De clue van mijn verhaal? Eigenlijk ben jij zelf je eigen boek met alle antwoorden. Soms moet je alleen wat verder bladeren dan de inhoudsopgave om tot een antwoord te komen.

Heb jij keuzestress bij het solliciteren? Lees dan ook Werkzoekend, maar waarop solliciteer je?

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.