Je als starter onderscheiden op de arbeidsmarkt
Solliciteren
Leestijd: 4 minuten

Je als starter onderscheiden op de arbeidsmarkt

Net van school af, weinig relevante ervaring en een tikje onzeker? Geloof me (bijna) iedereen is onzeker en zenuwachtig tijdens een sollicitatie. Maar je kunt deze onzekerheid temperen. Hoe? Dat vertel ik je graag in mijn blog.

Ik sta zelf nog aan de start van mijn carrière en weet dus precies hoe het voelt. Graag deel ik met je hoe ik mijn zenuwen en onzekerheid weet te temperen en mezelf als starter op de arbeidsmarkt kan onderscheiden.

Ervaring

Je hebt nog niet of nauwelijks werkervaring die relevant is. Mijn 1e tip? Vermeld je stage-ervaring in je cv. Benoem hierbij ook enkele (kern)werkzaamheden. Je kunt deze kernwerkzaamheden ook per sollicitatie aanpassen naar de werkzaamheden die bij de organisatie passen.

Een voorbeeld van een gedetailleerde beschrijving:

  • Stage HR-services bij Driessen – flexibele medewerkers voorzien van een zo goed mogelijke dienstverlening, vanaf het moment van in dienst treden bij de opdrachtgever. Ik geef antwoord en advies op vragen van flexibele medewerkers, zowel telefonisch als per mail. Ik voer administratieve taken uit zoals het maken van arbeidsovereenkomsten en heet nieuwe flexibele medewerkers telefonisch welkom bij Driessen.

Als je op een baan solliciteert waarbij (bijvoorbeeld) het adviseren op gebied van wet- en regelgeving erg belangrijk is, kun je dat extra toevoegen in je beschrijving. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je hier ook nog verder op ingaan. Benoemen dan bijvoorbeeld een situatie waarbij kennis van de wet- en regelgeving erg belangrijk was.

Benoem in je cv, naast je stage-ervaring en opleiding, ook zeker relevante nevenactiviteiten, bijbanen, een verwijzing naar jouw LinkedIn profiel en jouw competenties die aansluiten bij de vacature. Daarnaast kun je nog benoemen wat je tijdens jouw opleiding hebt geleerd. Iets waar je in uitblinkt, zoals bepaalde sociale vaardigheden, inzichten en kennis. Hiermee kun jij je onderscheiden van andere sollicitanten.

Mijn collega Sanne heeft, in zijn werkzaamheden als intercedent, tal van cv’s voorbij zien komen en weet als geen ander wat een potentiële werkgever aanspreekt. Wil je meer informatie over een goed cv als starter op de arbeidsmarkt? Lees dan Zo maak je als starter een cv

Personal branding

Door het zichtbaar maken van jouw unieke combinatie van talenten, kwaliteiten en ervaringen onderscheid jij jezelf van anderen. Bekijk jezelf als merk en beoordeel kritisch jouw sociale media kanalen. Wat vind je belangrijk om uit te stralen? Denk hierbij aan: integer, collegiaal, sociaal, kennis op het gebied van HRM, et cetera. LinkedIn kan een hulpmiddel zijn om deze waarden te uiten.

Zet jezelf nog meer in the picture door op LinkedIn interessante artikelen te delen die passen bij het werkveld waarin je solliciteert. Deel daar vooral ook je successen zoals het behalen van een propedeuse of diploma! Wanneer iemand jouw profiel bekijkt wordt dan ook meteen duidelijk waar je interesses liggen.

Naast LinkedIn heb je wellicht nog meer sociale mediakanalen. Zorg dat deze kanalen geüpdatet zijn. foto’s met vrienden stralen uit dat je sociaal bent maar let hierbij wel op dat het foto’s zijn die enigszins representatief zijn. Je weet maar nooit wie ze ziet.

Wil je meer lezen over wat personal branding nou eigenlijk is of wat meer tips daarover? Lees dan ook Profileer jezelf als merk!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Zorg dat je goed voorbereid op je afspraak verschijnt. Verdiep jezelf in de organisatie waarbij je solliciteert, zoek de waarden, missie en visie van de organisatie op en bekijk in welke omgeving de organisatie zich bevindt. Geeft de organisatie aan dat zij persoonlijkheid erg belangrijk vinden in hun bedrijfscultuur dan kun je hier extra op inhaken tijdens je sollicitatiegesprek.

Het belangrijkste is dat jij jezelf blijft en laat zien dat je enthousiast bent over de functie. Tenslotte kiezen de meeste bedrijven iemand die past bij de organisatie en afdeling en mocht je jezelf anders voorgedaan hebben dan doe je jezelf tekort. 

Klaar om te solliciteren? Neem dan een kijkje tussen onze vacatures in o.a. overheid, onderwijs & zorg! Wie weet vind jij daar jouw werkgeluk.

Bron: Bureaubeaufort.nl

Rosanna Baselmans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als oproepkracht HR-Services bij Driessen.
Meer over Rosanna

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *