Ik ga op vakantie en ik laat achter…
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Ik ga op vakantie en ik laat achter…

De vakantieperiode is weer aangebroken. Maar wat is nou de beste manier om op vakantie te gaan en je werk los te laten? Lees jij op vakantie nog regelmatig je werk e-mail of kun jij het werk helemaal loslaten? Uit onderzoek is gebleken dat 67% van de kantoormedewerkers tijdens vakantie een lijntje met kantoor blijft houden. Het is tijd om dit niet meer te doen en van je vakantie te genieten. Wij geven je een aantal tips om je werk los te laten tijdens je vakantie.

Een schoon bureau en een lege mailbox

Hoe fijn is het om voordat je op vakantie gaat al af te bouwen en letterlijk en figuurlijk alles op te ruimen? Het afronden of overdragen van werkzaamheden, een schone mailbox en een net bureau. Maak voordat je op vakantie gaat alvast een lijstje met zaken die je wilt afronden. Vertrek niet vanuit een chaos en zorg ervoor dat je de boel netjes achterlaat, zodat je hier niet meer over na hoeft te denken. Maak je mailbox leeg en zorg voor een duidelijke overdracht richting je collega’s.

Tip: Vergeet ook niet om je afwezigheidsassistent aan te zetten, zo is het voor iedereen duidelijk dat je afwezig bent.

Lees ook: Terug van vakantie: you’ve got mail!

Een vol hoofd

Als je voor vertrek al je ideeën opschrijft, dan zorg je ervoor dat het uit je hoofd is. Hierdoor kun je jouw werk beter loslaten en is er meer ruimte over om te genieten. Mocht je toch nog iets te binnen schieten op vakantie, pak dan snel een notitieblokje en schrijf het op voor na je vakantie of mail het naar jezelf.

Tip: laat je ook je inloggegevens op een veilig plek achter, zodat je deze na je vakantie nog weet.

Alle digitale apparaten

Heb je een telefoon of laptop van de zaak? Laat ze dan liggen op kantoor. Zo kom je niet in de verleiding om zaken te controleren. Vertrouw op je collega’s en laat het los. Met het ontbreken van de continue afleiding heb je meer aandacht voor jezelf en de andere dingen om je heen.

Tip: laat je collega’s weten of je wel of geen behoefte hebt aan contact als je op vakantie bent. Zo wordt je ook niet ‘lastiggevallen’ met werk gerelateerde zaken.

Werkstress

Probeer zo snel mogelijk alle stress achter je te laten. Eenmaal op vakantie hebben mensen er vaak moeite mee om ‘het vakantiegevoel’ te ervaren. Het is goed om een paar keer per jaar zeven tot tien dagen even niet te werken en het los te laten. Gun jezelf een vakantie en gebruik je vakantie om nieuwe energie op te doen.

Tip: luid je vakantie goed in door bijvoorbeeld een dagje naar een spa te gaan of er een dagje op uit te gaan.

Ben jij klaar voor jouw vakantie? Hopelijk weet je bovenstaande punten succesvol toe te passen voor en tijdens je vakantie. De boodschap is vooral: ga genieten van je vrije tijd!

Bron: timemanagement.nl en nu.nl

Lisanne van der Heide
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lisanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.