terug

Hoe ga je om met sollicitatievragen waar je het antwoord niet op weet?

Heb jij dat ook wel eens meegemaakt? Je hebt een sollicitatiegesprek, bent goed voorbereid en toch worden er ineens vragen gesteld waar je het antwoord niet op weet. Er schiet je gewoon even helemaal niks te binnen. Je wil echter niet dat er een lange stilte valt of je alleen nog maar ‘eh..’ kunt stamelen, want dat komt niet direct positief over. Maar wat dan wel? Hoe kun je het beste omgaan met sollicitatievragen waarop je het antwoord eigenlijk niet weet?

Altijd kalm blijven

Het belangrijkste wat je kan doen als je geen antwoord hebt op een sollicitatievraag, is kalm blijven (of worden). Als je in paniek raakt kun je niet meer helder denken. Geef dan ook niet zomaar een antwoord om maar iets te zeggen. Haal een paar keer diep adem en zeg tegen jezelf dat de wereld niet vergaat als je een antwoord niet weet. Je moet alleen wel op zoek naar iets wat je wél kunt zeggen.

Zeg nooit ‘ik weet het niet’ en verzin niks

Zomaar en zonder er verder over na te denken zeggen dat je het niet weet is geen geschikte oplossing. En ter plekke een antwoord verzinnen al helemaal niet, daar kan jouw gesprekspartner waarschijnlijk wel doorheen prikken. En wat zegt dat dan over hoe jij je werk gaat doen?

Vragen stellen

Misschien heb je de vraag niet goed begrepen. Vraag aan je gesprekspartner om de vraag toe te lichten. Kijk of je door te vragen naar de details, wél het antwoord kunt bedenken.

Vertel wat je wel weet

Vertel in ieder geval hetgeen je er wel over weet. Doordat je hardop je gedachten ordent, kan het juiste antwoord je ineens binnenschieten.

Vertel hoe je tot het antwoord zou komen

Je kunt ook eerlijk toelichten aan je gesprekspartner dat je het antwoord nu niet weet, maar wel vertellen hoe je te werk zou gaan om het antwoord te vinden. Eerlijkheid wordt gewaardeerd. Soms stellen recruiters juist moeilijke sollicitatievragen om te kijken hoe je daarmee omgaat, om te kunnen zien hoe je onder stress handelt en hoe je op zoek gaat naar de oplossing.

Weet wanneer je wel mag/moet aangeven dat je het niet weet

Sommige sollicitatievragen kun je niet beredeneren. Die weet je of die weet je niet. En als je ze niet weet, dan kun je dat maar beter eerlijk toegeven. Zeg dan bijvoorbeeld dat je het antwoord even schuldig moet blijven, maar dat het je vast later te binnen schiet of dat je er nog op terugkomt.

Een goede voorbereiding

Uiteraard geldt in alle gevallen dat een goede voorbereiding het halve werk is. Verdiep je in de organisatie en verdiep je in de functie. Bereid je sowieso goed voor op de sollicitatievragen waarvan je wel kunt voorspellen dat ze behandeld gaan worden. Als jij laat zien dat je goed bent voorbereid en interesse toont, is het heus niet erg als je dan het antwoord op een vraag een keer niet weet. Wat belangrijk is, is hoe je daarmee omgaat.

Liever samen met Driessen een nieuwe stap in jouw carrière zetten? Als je op zoek bent naar betekenisvol werk bij de overheid, in het onderwijs of in de zorg, schrijf je dan gratis en vrijblijvend bij ons in. Samen werken we aan jouw loopbaan. Of je nu gaat voor een vaste baan, detachering of zzp-opdracht. Wij vinden voor jou een nieuwe uitdaging.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!