Vakantiegeld in aantocht!
Werk & privé
Leestijd: 2 minuten

Vakantiegeld in aantocht!

Voor veel Nederlanders is het deze maand (of volgende maand) weer zover: vakantiegeld! Maar wat kun je precies verwachten? En nog belangrijker, waar heb je recht op? Wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Waar heb je recht op?

Het vakantiegeld is in Nederland vastgesteld op minimaal 8% van het bruto salaris. Sommige cao’s bieden meer dan dit wettelijk minimum. Niet alleen werkenden, maar ook ontvangers van AOW, WW, een bijstandsuitkering of bijvoorbeeld een Wajong-uitkering krijgen vakantiegeld. Al kunnen percentages voor het vakantiegeld afwijken.

Vakantiegeld berekenen

Wanneer je in loondienst bent en je hebt recht op 8 procent vakantiegeld, hoe bereken je dan op welk bruto bedrag je recht hebt? Stel je verdiende in de afgelopen twaalf maanden €2.000,- bruto per maand. Dan heb je over elke maand €160,- bruto opgebouwd, ofwel: €1.920,- over het hele jaar.

Volgend jaar meer vakantiegeld? In deze blog delen we 4 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling

Moment van uitbetaling

Vakantiegeld wordt meestal één keer per jaar uitbetaald, in de maanden mei of juni. Het wordt dan berekend over het loon van het jaar voorafgaand aan het moment van uitbetalen.

Vakantiegeld uitgeven aan…

In de meeste gevallen wordt het extraatje besteed aan… Vakantie. Vorig jaar besteedde 46 procent van de Nederlanders hun vakantiegeld aan waar het van origine voor bedoeld is. Maar het wordt ook steeds vaker aan andere zaken uitgegeven. Zo besteed ongeveer 20 procent het aan (kleine) uitstapjes naar pretparken, dierentuinen, musea etc.

Plezier is een belangrijke fundering voor een leuk leven. Zorg dat je in balans bent met deze tips

Anderen zullen hun vakantiegeld misschien “moeten” besteden. Zo geeft 17 procent aan het te besteden aan aflossing van schulden of betalingsachterstanden. Dan kan vakantiegeld natuurlijk echt wel even als een meevaller voelen. Het kan ook helpen bij de aflossing van je hypotheek en het kan je kansen bieden om éindelijk je huis op te knappen. Maar ook veel mensen sparen het extra geld (36%). Dan kun je het mooi op een later moment uitgeven en is het een fijn “buffertje”.

Aftellen…

Nu het vakantiegeld misschien al deze maand op je rekening staat, is het alleen nog maar aftellen tot het daadwerkelijk vakantie is. Ik wens je alvast een hele fijne vakantie 😎

Bronnen: Nibud en Loonwijzer

Malou Bruil
Malou Bruil
Beheerder en redacteur van Samen Slim. Werkzaam als online marketingcommunicatie-adviseur bij Driessen Groep.
Meer over Malou

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten van Samen Slim in je mailbox!