Gat in je cv? Speel open kaart
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Gat in je cv? Speel open kaart

Balen, een gat in je shirt. Een welbekend fenomeen waarop je beslist om het shirt te laten maken of gewoon weg te gooien. Maar wat doe je met een gat in je cv? Waar je voor een gat in je shirt of broek terecht kunt bij een kleermaker (of je moeder of oma) kun je voor een gat in je cv nergens terecht…

Wanneer je een periode niet hebt gewerkt, kan dat noodgedwongen zijn of een bewuste keuze: een half jaar backpacken in Australië, het opvoeden van je kinderen, ontslag of misschien heb je wel in de WAO gezeten. Een gat in je cv zal in ieder geval bij iedere werkgever vragen oproepen.

Speel open kaart

Er is eigenlijk maar één manier voor het omgaan met een gat in je cv: ben er eerlijk over. Vaak durven mensen hier niet helemaal eerlijk over te zijn, een reactie die ik kan begrijpen. Je wilt tenslotte jezelf zo goed en krachtig mogelijk presenteren, maar dit is niet de beste reactie. De manier waarop je omgaat met deze periode zegt veel over hoe je naar jezelf kijkt. Hoe beter je jezelf kent en hoe eerlijker je naar jezelf en anderen bent, hoe krachtiger je overkomt.

Lees ook: Even zonder werk? Met deze tips kom je er wel!

Benoem het

Ieder gat heeft zo zijn verklaring, benoem deze in je cv. Je wil niet de indruk wekken dat je lui bent. De eerste indruk zorgt er tenslotte voor dat je wel of niet door de screening komt en bij de top 10 geschikte kandidaten belandt. Benoem de reden van het gat, zoals; ‘mantelzorg’, ‘specifiek solliciteren’, ‘wereldreis’, ‘zorg voor kinderen’ en/of ‘werken aan eigen ontwikkeling d.m.v. cursussen/opleidingen’. Met deze aspecten vul je niet alleen de gaten, maar laat je ook nog eens zien wie jij bent als persoon en wat je bezighoudt.

Een gat in je cv betekent nog geen gat in je persoonlijke ontwikkeling

Een gat in je cv ervaren velen als negatief, maar bekijk het eens van een positieve kant. In de periode dat je werkloos was, heb je niet stil gezeten en heb je jezelf leren kennen en verder ontwikkeld. Neem dit mee in je cv en sollicitatiegesprek.

Kortom: presenteer jezelf op je cv zoals je bent als geheel. Voorkom giswerk en ben vanaf moment één 100% open en eerlijk, dan kan er nooit twijfel of miscommunicatie ontstaan.

Heb je jouw cv klaar maar weet je niet waarop te solliciteren? Kijk dan eens tussen onze vacatures! Heb je echter het gevoel dat het tijd is voor iets anders maar weet je niet hoe of wat, dan staan onze carrièremakers voor je klaar. 

Marc van Steen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Marc

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *