Een flitsende carrière combineren met kinderen? Yes you can!
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Een flitsende carrière combineren met kinderen? Yes you can!

De kans is groot dat jij jezelf als werkende moeder op enig moment de vraag hebt gesteld: is een carrière te combineren met kinderen? Ik denk van wel! Als moeder van 3 jonge kinderen en een drukke baan als HRM-adviseur ben ik ervan overtuigd dat een gezonde dosis ambitie prima te combineren is met een gezin. En ja, ik moet meer passen en meten dan toen ik aan het begin van mijn carrière, zonder kinderen, stond. En nee, dat betekent niet dat mijn kinderen óf mijn werkgever eronder lijden dat ik een werkende moeder ben. Hoe ik dit doe? Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Kies bewust

Bedenk goed waar je passie ligt en kies bewust voor de combinatie van een carrière met kinderen. Sta eens stil bij wat je carrière eigenlijk voor jou betekent en hoe het thuisfront hiervan mee profiteert. Wanneer jij persoonlijk achter je keuze staat om je carrière te combineren met je gezin is de kans groot dat je een betere balans weet te vinden.

Lees ook: Thuiswerken zonder kids en partner achter het behang te plakken

Spreek verwachtingen uit

Van snelle carrièrevrouw naar working mom met ambitie? Zorg dat je je verwachtingen uitspreekt. De kans is groot dat je wat minder flexibel bent. Spontaan een avondje overwerken kan met kinderen ineens een stuk lastiger zijn. Maak dit bespreekbaar bij je werkgever zodat er rekening gehouden kan worden met elkaars planning. Laat het je werkgever ook merken wanneer je openstaat voor nieuwe, interessante werkzaamheden en/of projecten. Zie je een kans? Ga er dan voor! Wie een carrière wil moet lef hebben.

Voel je niet schuldig

Voel je vooral niet schuldig omdat je naast je gezin ook voor je carrière wil gaan. Bedenk dat je als moeder een rolmodel bent voor je kind. Zo blijkt uit onderzoek dat zonen van werkende moeders later vaak meer betrokken zijn bij het runnen van het huishouden. Ook spenderen zij gemiddeld meer tijd aan het gezin dan wanneer hun moeder niet gewerkt had. Dochters van werkende moeders hebben later kans op een hoger inkomen. Ook de kans op een leidinggevende positie is iets verhoogd ten opzichte van meisjes met niet werkende moeders. Het hebben van een werkende moeder heeft dus in vele opzichten een positief effect.

Quality time

Leg je telefoon of laptop aan de kant en zorg ervoor dat je op de dagen dat je niet hoeft te werken momenten creëert waarop ook echt alle aandacht uitgaat naar je kind. Focus op het samenzijn met je gezin en maak tijd vrij om samen leuke dingen te doen. Een positieve thuissituatie zorgt ervoor dat jij je op de dagen dat je werkt ook weer volledig op je carrière kunt richten. Overduidelijk een win-win situatie.

Doe het samen

Een carrière combineren met kinderen hoef je in de meeste gevallen niet alleen te doen. Betrek je partner, familie en/of vrienden en de dagopvang van je kinderen bij het maken van een goede planning. Ga vooral niet bij de pakken neerzitten wanneer je het allemaal even niet geregeld krijgt. Wij vrouwen kunnen multitasken als de beste. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat mama’s de ultieme managers zijn. En daar profiteert je werkgever uiteraard ook weer van.

Bronnen: Famme.nl, HBS.edu

Wij jij het gezinsleven ook combineren met een leuke baan? Kijk dan eens tussen onze vacatures!

Carina Estévez
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur HRM.
Meer over Carina

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.