Een flexibel contract en een hypotheek? Het kan!
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Een flexibel contract en een hypotheek? Het kan!

Staat het kopen van jouw droomhuis hoog op je wensenlijstje? Woont de liefde van je leven aan de andere kant van het land? Of moet je nu wel erg ver reizen voor die studie of baan? Nederlanders verhuizen gemiddeld zeven keer in hun leven om allerlei verschillende redenen. Uiteindelijk draait het om het creëren van een fijne basis waar je écht thuis kunt komen. Super belangrijk voor een goede werk-privé balans! Maar als je een flexibel contract hebt denk je wellicht dat een hypotheek er voor jou niet in zit. Maar klopt dat wel?

Een huis huren is natuurlijk ook een optie. De zekerheid van je inkomen is een hele belangrijke factor bij het maken van de keuze tussen huren en kopen. Wanneer je besluit een huis te kopen, moet je jouw inkomen kunnen aantonen bij de bank of bij jouw hypotheekadviseur. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan wordt het jaarinkomen gebruikt om de hoogte van je hypotheek te berekenen. Maar hoe gaat dat als je geen contract hebt voor onbepaalde tijd en bijvoorbeeld werkt met wisselende uren?

Lees ook Je financiële zaken op orde? Zo doe je dat!

Kan ik een hypotheek aanvragen met een flexibel contract?

Als uitzendbureau krijgen we bij Driessen regelmatig de vraag of je een hypotheek kunt afsluiten wanneer je flexibel werkt. Gelukkig zijn hier mogelijkheden in. Ook dan kun je dus een hypotheek aanvragen! De bank of hypotheekadviseur vraagt dan normaliter om een werkgeversverklaring en naar je inkomen van de afgelopen drie jaar. Een nadeel daarbij is dat vooral gekeken wordt naar het verleden, in plaats van naar het heden of zelfs de toekomst. Misschien verdien je ondertussen wel meer, kun je meer uren per week werken, heb je onlangs een opleiding afgerond of ben je verhuisd naar een regio waar jouw kansen op de arbeidsmarkt groter zijn.

Wat kan een perspectiefverklaring voor mij betekenen?

Wanneer je meer dan een jaar werkervaring hebt bij Driessen en je binnen nu en een half jaar een huis wilt kopen, kun je een perspectiefverklaring aanvragen. Met zo’n verklaring wordt je hypotheekaanvraag op basis van jouw totale bruto inkomen beoordeeld, net zoals bij een vast of tijdelijk dienstverband. De perspectiefverklaring wordt verstrekt wanneer we verwachten dat jij voldoende kansen hebt op de arbeidsmarkt om jouw huidige inkomensniveau te behouden. Bij een goed perspectief is de kans namelijk groter dat jij in de toekomst je maandelijkse hypotheeklasten kunt betalen. Zo hoeven de bank én jij je minder zorgen te maken. Én kun jij rustig thuiskomen in je nieuwe huis!

Hoe vraag ik een perspectiefverklaring aan?

Als flexibele medewerker van Driessen, kun je jouw aanvraag starten op Mijn Driessen. We gaan dan samen aan de slag om jouw perspectief op de arbeidsmarkt in kaart te brengen. Dat doen we door goed te kijken naar je diploma’s en arbeidsverleden. Daarnaast voeren we een objectieve scan uit om jouw ‘arbeidsmarktwaarde’ voor de komende jaren in te schatten. Ook ontmoeten we elkaar voor een persoonlijk gesprek, zodat we ook jouw motivatie en flexibiliteit kunnen meenemen. Hoe we dat precies doen? Of wil je meer weten? Ga in Mijn Driessen naar het kopje ‘Goed Werkgeverschap’ en daarna naar ‘Samen Bewust’ en hierna ‘Hypotheek & Perspectiefverklaring’.

Lilian Zandberg
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen.
Meer over Lilian

Delen op Facebook Tweet

2 reacties

Maria ten Hoeve

Fijn om te weten dat je met een flexibel contract toch een hypotheek kunt krijgen. Ik werk al een tijd als freelancer, maar ik zal nog wel mijn inkomen wat omhoog moeten krijgen. Maar als dat lukt zou ik misschien over een jaar of 3 een huisje kunnen kopen!

Emma

Bedankt voor deze informatie over het aanvragen van een hypotheek bij een flexibel contract. Als freelancer is het voor mij niet gemakkelijk op de huizenmarkt, het biedt mogelijkheden om te weten dat een perspectiefverklaring een optie kan zijn. Mijn vader denkt na over een verhuurhypotheek met aflossing gedurende looptijd, misschien is dat ook een goede oplossing. We duiken er verder in. https://www.verhuurhypotheken.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.