Fika, even helemaal niks doen op je werk!
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

Fika, even helemaal niks doen op je werk!

Wellicht wist je het al, maar Zweden vallen onder de minst gestresste mensen ter wereld. Maar wat is hun geheim? Dat zou wel eens fika kunnen zijn; op twee vaste momenten bij de koffie met collega’s kletsen. Dit is niet zomaar een koffiepauze, maar echt tien minuten je werk achter je laten. Een moment om echt even te ontspannen. Koffie is niet perse nodig, het gaat om het onderbreken van je werkdag. Iets wat we goed kunnen gebruiken in deze moderne wereld, een excuus om rustig aan te doen.

Niks doen met fika

Het woord ‘fika’ komt uit de 19e eeuw en wordt herleid naar kaffi, wat vroeger het woord was voor koffie. Nu staat ‘fika’ voor een (koffie)pauze. Als je wordt uitgenodigd voor een fika, dan kun je een kopje koffie verwachten. Ook kan fika gebruikt worden als zelfstandig naamwoord en als werkwoord. Fika als zelfstandig naamwoord betekent; koffie met iets lekkers erbij. Fikaen betekent: samen gezellig koffie drinken met iets lekkers erbij.

Verschil met een ‘gewone’ pauze

Fika is een gewoonte. Om te beginnen laat je je werkplek tijdens fika achter voor ongeveer een kwartier. Even geen mobiel en computer, maar alleen jij en je bakje koffie Je mengt je tussen de collega’s en hebt het even niet over het werk.

Lees ook: Ontspanning geeft energie.

Helpt het echt?

Studies hebben aangetoond dat medewerkers die zo nu en dan een pauze nemen, helemaal niet minder werk verzetten. Je doet echt even helemaal niets, waardoor je juist na de tijd weer efficiënter te werk gaat. Een fika zou ervoor zorgen dat de productiviteit een flinke boost krijgt. Een ander voordeel is dat je in de pauzes tijd hebt om op een informele manier met iemand te gaan praten. Je krijgt weer inspiratie van anderen. Dit levert weer nieuwe energie en ideeën op. Je creativiteit wordt verhoogd door even een korte pauze te nemen.

Fika introduceren

Is fika wat voor jouw organisatie? Probeer er dan met je collega’s een dagelijkse gewoonte van te maken. Elke dag een koffiepauze om bijvoorbeeld 10:00 en 15:00 uur. Zorg voor een inspirerende ruimte, zonder computers en mobiele telefoons.

Nóg beter

Hoe fijn is het om soms een gebakje bij de fika te nemen? Een moment om naar uit te kijken. Ik zeg: doen!

Bron:

Lisanne van der Heide
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lisanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *