Fijn weekend! Maar het is woensdag?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Fijn weekend! Maar het is woensdag?

Het is woensdag en je hoort: “Fijn weekend!”. Of je werkt 32 of 36 uur en ze vinden je ‘een parttimer’. Word je als parttimer minder gewaardeerd dan als fulltimer? En waar ligt eigenlijk de grens tussen parttime en fulltime werken?

Het was laatst nog in het nieuws. De Nederlandse vrouw kiest steeds meer voor een deeltijdbaan, meer dan de Nederlandse man. Niet alleen de moeders (70%), maar ook young professionals (62%) of de “oudere vrouw” waarvan de kinderen het huis uit zijn. De belangrijkste reden? Meer tijd om het leven te vieren buiten het werk.

Parttime werken, want meer vrije tijd is mij goud waard

Sinds een jaar of drie werk ik de ene week 40 uur en de andere week 32. De beste keuze die ik ooit had kunnen maken. Die vrije dag is voor mij goud waard! Waarom? Afschakelen, ontspanning, tijd voor mezelf en mijn vrienden en familie. Maar bovenal tijd om muziek te maken. Daar besteed ik heel wat uurtjes aan en dus heb ik die vrije dag ook echt hard nodig. Ben ik dan een parttimer als ik gemiddeld 36 uur werk? Zo voel ik me niet in ieder geval!

Ik heb het voor de zekerheid even opgezocht en volgens het CBS is een werkweek van 35 uur of meer een fulltime job. Een parttime baan varieert van 12 uur werken in de week tot 34 uur. Na navraag bij collega’s kom ik er dan ook achter dat zij mij niet zien als parttimer. Gelukkig.

Maar waarom ben ik daar blij mee? Stiekem weet ik het wel; omdat ik denk dat ik net zo hard werk als mijn collega’s die 40 uur werken in de week. Dus wil ik ook gezien worden als gelijke. Ik heb ten slotte ook een fulltime baan, maar dan met net wat minder uurtjes. Het helpt natuurlijk wel dat ik er niet mee te koop loop dat ik een aantal uurtjes minder werk dan mijn collega’s. En dat draagt denk ik weer bij aan de waardering die ze voor mij hebben. Naast het harde werken natuurlijk!

Ik kan er natuurlijk voor kiezen om 40 uur te gaan werken. Ik heb nog geen kinderen en nog weinig verplichtingen. Maar de voordelen die ik eerder opnoemde wegen voor mij vele malen zwaarder dan de “nadelen” van minder dan 40 uur werken. Mijn werk-privébalans is nu denk ik, voor mij, veel beter. Dat ik iets minder verdien dan mijn collega’s die de hele week vol maken en dat ik iets meer inlever op de secundaire arbeidsvoorwaarden? Dat is logisch en: so be it! Als ik zou mogen kiezen, zou mijn ideale werkweek zelfs bestaan uit 24 uur werken, waardoor ik de andere dagen muziek maken. Zo, dat is eruit! En dromen mag altijd toch?! Zonder dromen kom je niet verder!

Lees ook: Gezocht: fulltime vader

No stress

Ik denk dat we ervoor moeten waken dat een parttime job ons niet extra stress gaat opleveren. Na mijn vrije dag kom ik terug op het werk en tref ik bijvoorbeeld een volle mailbox aan, ik moet mezelf inlezen in wat ik allemaal gemist heb in die dag en mijn prestatiedrift komt bovendrijven. Dat alles, in combinatie met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en het willen ‘pleasen’, kan ervoor zorgen dat ik achter de feiten aan ga lopen en daar spanningen van krijg.

Het advies: laat de druk los! Het bedrijf draait niet alleen op of om jou. Durf ‘nee’ te zeggen en zorg voor een goede overdracht op je vrije dag richting je collega’s. Met hen kun je het samen tot een goed einde brengen. Mocht je twijfelen om iets minder uurtjes te gaan werken? Dan zou mijn advies zijn: twijfel niet langer en pak je kans, vier het leven! Ik ben blij met mijn fulltime status met toch nét dat beetje extra vrijheid.

Ben jij op zoek naar een (parttime) baan? Kijk dan een tussen onze vacatures!

Bronnen: CBS, RTL Nieuws, NJI

Steffi Ras
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent.
Meer over Steffi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.