terug

Ben jij extravert, introvert of ambivert?

Introversie en extraversie. Begrippen die worden gebruikt om de verschillen tussen persoonlijkheden te verklaren. Maar wat betekenen ze op de werkvloer? En wat is nu beter? Spoiler: geen is beter dan de ander. Maar als je “introvert” hebt geantwoord ben je daar zeker niet alleen in.

Bij veruit de meeste vacatures wordt de ideale kandidaat omschreven met de woorden doener, teamspirit, stressbestendig, energiek, assertief. En ergens is dit natuurlijk logisch in een tijd waarin het bij veel bedrijven draait om risico’s nemen en resultaten behalen. Kwaliteiten van de extravert. Maar is de introvert niet net zo waardevol?

Introvert & extravert

Voor een introvert kan het negatieve stigma, dat aan het woord hangt, lastig zijn. We werken in drukke kantoortuinen en brainstormen in grote groepen. Niet iets waar een introvert blij van wordt. Ook lijkt het wel eens dat er meer waardering is voor extraverte eigenschappen; op de voorgrond treden, presenteren, van je afbijten. De eigenschappen van een introvert zijn juist het slecht kunnen concentreren in die drukke kantoortuinen, graag goed kunnen voorbereiden en tijd nodig hebben om je mening te formuleren. Maar een introvert heeft ook echt waardevolle eigenschappen. Denk aan een analytische blik, een rustige houding en helicopterview.

Tips voor de introvert

Om extra uit te dragen hoe waardevol je bent als introvert en het voor jezelf zo prettig mogelijk te maken, heb ik wat tips voor je verzameld:

  • Je als introvert ontwikkelen en zichtbaarder worden is hartstikke goed. Maar het mag niet zo zijn dat je verplicht bent om jezelf als extravert voor te doen. Dat is niet vol te houden.
    Heb een paar vragen paraat die je kan stellen in een overleg. Dan toon je op jouw manier je bijdrage.
  • Kies een werkplek in de buurt van een muur. Neem vooral geen plek in de loop.
  • Als je weet dat het op, bijvoorbeeld, maandagochtend rustig is omdat veel van je collega’s in overleg zitten, ga dan vroeg naar je werk en begin aan taken waar je jouw concentratie hard bij nodig hebt. Vaak is het op woensdag en vrijdag ook rustig(er) omdat op deze dagen veel vrije dagen worden opgenomen.
  • Zeg tegen een extraverte collega niet: ‘Ik ga hier nog even over nadenken’. Dat kan over komen alsof het heel veel tijd gaat kosten. Je kunt beter zeggen: ‘Ik kom er over een uur bij je op terug’. Een kleine aanpassing met groot effect.

Wat ik je vooral nog mee wil geven is dat introvert niet automatisch stil en niet sociaal betekent. Het beeld van muurbloempje is echt onterecht. Het houdt vooral in dat je het nodig hebt om je voor te bereiden, dat je graag vooraf anticipeert op dingen die mis kunnen gaan. Doe je dit dan kun je er met vertrouwen staan. Een introvert heeft echt wel een mening, maar omdat hij deze eerst weloverwogen wil formuleren komt het soms anders over. Als de introvert eenmaal zijn mening geeft, weet je ook zeker dat alle beren op de weg geschoten zijn.

Een introvert kan plannen goed overzien. Als je dit combineert met de actiegerichtheid van de extravert, de standvastigheid van de introvert en de communicatieskills van de extravert, dan heb je een perfecte combi te pakken!

Doe de test!

Hoe introvert ben jij? Doe de test! Je vindt ‘m op: Quietrev.com (wel in het Engels) En ken je het begrip ambiversie al? Grote kans dat dit begrip beter bij je past dan introvert. Een ambivert scoort wat betreft extraversie / introversie precies in het midden.

Wat je ook bent, ben trots op je waardevolle kwaliteiten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!