Emoties beïnvloeden je creativiteit
Op de werkvloer
Leestijd: 2 minuten

Emoties beïnvloeden je creativiteit

Creativiteit op het werk is belangrijk. Het is echter niet iets dat je ineens kunt in- of uitschakelen. Het ene moment heb je tal van briljante ideeën en het andere moment zit je helemaal vast. Maar hoe kun je dan toch je creativiteit beïnvloeden?

De invloed van emoties op creativiteit

Amerikaanse onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de invloed van emoties op de creativiteit van mensen. Uit dit onderzoek, onder musici, blijkt dat een negatieve of positieve emotie het brein van de muzikant op een hele andere manier creatief maakt.

Tijdens het experiment kregen jazzpianisten een foto van een blije of van een verdrietige dame te zien. Terwijl ze tijdens het zien van de foto piano speelden, werd een scan van hun hersenen gemaakt. Een opvallende uitslag volgde: verschillende emoties hadden een verschillend effect op de creativiteit.

Positief of negatief?

Bij de pianisten die de blije foto zagen, bleek het gebied in de hersenen, dat voornamelijk gebruikt wordt voor de planning en dagelijkse bezigheden, stilgelegd. Hierdoor had creativiteit de vrije loop. De pianisten die de verdrietige foto zagen, hadden juist meer actie in het plangebied van de hersenen, maar toonden ook creativiteit. Mensen met een negatieve emotie waren dus niet minder creatief. Er werden alleen andere gebieden van de hersenen geactiveerd.

Verschillende delen van de hersenen worden gestimuleerd bij verschillende emoties. Volgens hoogleraar en hersenwetenschappen Erik Scherder, biedt het onderzoek meer inzicht: “het opzetten van vrolijke muziek om iemand op te beuren, hoeft dus niet altijd te werken”.

IJzeren discipline en routine

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat ook andere aspecten onze creativiteit beïnvloeden. Wat dacht je van een ijzeren discipline en routine?

Iedere morgen vroeg op, regelmatig sporten, afspraken inplannen op vaste dagen in een week en afwisseling van werkplek zijn factoren die je creativiteit stimuleren. Als je werkt in een bepaald schema komt de vrijheid om creatief na te denken (zo goed als) vanzelf.

Een middagdutje

Tot slot is een middagdutje dé manier om de creativiteit te verhogen. Het verlaagt je bloeddruk en verhoogt de creativiteit. Wie vastzit met een probleem, kan er het best een nachtje over slapen. Herken je dat een probleem zichzelf soms oplost, doordat je een dutje hebt gedaan?

Bron: NRC Carriere

Moniek Bax
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als directiesecretaresse.
Meer over Moniek

Delen op Facebook Tweet

Comments are closed