Emoji, we zijn er gek op. Maar kun je 💩, 😍 en 🚀 ook op je werk gebruiken?
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

Emoji, we zijn er gek op. Maar kun je 💩, 😍 en 🚀 ook op je werk gebruiken?

Een palmboom, een lachende drol of een duim omhoog. Als we privé communiceren met onze smartphone gebruiken we veelvuldig emoji-taal. Niet zo gek ook. Deze taal is speciaal ontwikkeld om communicatie makkelijker en leuker te maken. Maar hoe kun je het gebruiken op je werk?

Gebruik emoji op je werk…

In face-to-face communicatie gebruik je non-verbale communicatie zoals je houding of je gezichtsuitdrukking om een boodschap goed over te brengen. Maar dit ontbreekt in schriftelijke digitale communicatie. Emoji biedt de uitkomst. Vergelijk zelf maar:

“Kan niet opnemen, erg druk. Bel je later.”
Of:
“Kan niet opnemen, erg druk. Bel je later. ☺”

Het gebruik van emoji is booming. Onderzoek van Swyft Media laat zien dat 74 procent van de mensen ze regelmatig gebruikt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van emoji-tekens voordelen heeft. Zo zien onze hersens graag gezichten en reageren we op ongeveer dezelfde manier op emoji als op echte emoties zoals een glimlach. Ook blijkt dat een tekst waar een emoji aanwezig is, beter wordt onthouden dan een tekst waar dit ontbreekt. Dit kan erg handig zijn in de communicatie met collega’s of je leidinggevende. Ook zie je dat mensen hun eigen emoji-taal ontwikkelen om te communiceren. Waar je vroeger een eigen handschrift had, heb je nu je eigen emoji 👀.

…maar overdrijf het niet

Ook bij emoji geldt: less is more. Op je werk wil je serieus genomen worden. Iedere zin eindigen met een emoji? Woorden vervangen door emoji? Niet doen. Gebruik emoji waar het zinvol is en het jouw boodschap versterkt. Kijk daarbij ook naar het medium, de boodschap en de setting. In zakelijke communicatie via email gebruik je emoji minder dan in een informele groepschat op WhatsApp met je collega’s.

Wie bedenkt eigenlijk al die emoji?

Wie trouwens denkt dat emoji-taal kinderachtig is, heeft het mis. Emoji is onderdeel van Unicode: de internationale ‘standaardtaal’ voor computers. En om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: een emoji is niet hetzelfde als een emoticon. Een emoticon, ook wel smiley genoemd, is een weergave van een gezichtsuitdrukking. Aanvankelijk typografisch, bijvoorbeeld ;-), tegenwoordig ook als plaatje. Een emoji is een plaatje dat gekoppeld is aan een bepaalde combinatie van tekens. Een emoji kan een emoticon zijn (☺) maar dat hoeft niet (👊).

Om een wildgroei aan emoji te voorkomen, is er het Unicode Consortium: een non-profitorganisatie waar mensen uit het bedrijfsleven, overheden en universiteiten werken. Unicode maakt zelf geen emoji, zij keuren alleen goed welke emoji onderdeel mogen worden van Unicode. Wil je zelf een emoji indienen? Dat kan. Al moet een emoji aan veel eisen voldoen en duurt het minimaal twee jaar tot het is goedgekeurd. Maar… Niet geschoten is altijd mis toch? 😉

De werkweek in emoji

In de bijgevoegde video vertellen we onze werkweek aan jou in onze emoji-taal. Snap jij het en weet jij dus hoe onze dagen eruit zien?

Pieter Philippart
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als marketingadviseur.
Meer over Pieter

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *