Eigen haard is goud waard
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Eigen haard is goud waard

In mijn eerdere blogs schreef ik al over twee van de drie W’s; Wederhelft en Werk. Nu is het tijd voor de derde belangrijke W in je leven, de W van wonen. Anders vertaald: je ergens thuis voelen. Naast werk en wederhelft een belangrijk element in het leven van velen. Aangezien een groot deel van de Nederlandse populatie meer op het werk is dan thuis, is het voornaam dat je je daar ook “thuis” voelt.

Te Koop

Toen ik vanochtend naar mijn werk fietste (ja echt) heb ik de “Te Koop” borden in de passerende tuinen getracht te tellen. Niet te doen! Het lijkt wel of iedereen verhuisplannen heeft. Ook in mijn omgeving kopen mensen tegenwoordig een nieuw huis zonder hun oude huis verkocht te hebben. Lef is het enkelvoud van leven dus geef ze eens ongelijk.

Gelukkig is het tegenwoordig ook voor medewerkers die op flexibele basis werken mogelijk om een hypotheek te krijgen. Door middel van een perspectiefverklaring kijken hypotheekverstrekkers niet alleen naar het huidige dienstverband maar juist naar hoe inkomsten in de toekomst eruit kunnen zien. Belangrijk omdat je een hypotheek vaak voor een flinke periode aangaat. Een belangrijke ontwikkeling omdat flexibele dienstverbanden veel voorkomend zijn. Deze steeds groter wordende groep heeft uiteraard ook behoefte om zich te nestelen en te investeren in een eigen plek waar je je voor nu en in de toekomst thuis kan voelen. En dat gun ik ze ook. Eigen haard is tenslotte goud waard.

Wat is dat dan, je ergens thuis voelen?

Zelf ben ik een persoon die zich binnen no time ergens thuis voelt. Ik stap uit het vliegtuig aan de andere kant van de wereld en denk direct: ik ga emigreren. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Om lekker in je vel te zitten is een (t)huis enorm van belang. Ongeacht of je nog tussen je ouders slaapt, als dertiger iedere nacht in je studentenhuis rond de klok van half 4 gewekt wordt door 18 jarige brallende huisgenoten of als gepensioneerd leraar na je 67ste nog steeds voor de klas staat. Je ergens thuis voelen is voor iedereen belangrijk. Kan je jezelf zijn in de rol die je vervult? Het team waarin je werkt? De branche waarin je opereert? Ik ben in de overtuiging dat het je flink in de weg kan zitten als je je niet thuis voelt op je werk.  

Solliciteren kun je leren

Tijdens de sollicitatieprocedure voor een nieuwe uitdaging is het dus van wezenlijk belang dat je goed voorbereidt aan tafel gaat. Wat is belangrijk voor jou om je ergens thuis te voelen. Krijg je de mogelijkheid om je teamleden alvorens te ontmoeten? Is je toekomstige leidinggevende een People manager? Welke eigenschappen moet je bezitten om een aanvulling te kunnen zijn binnen het huidige team? Maar niet op de laatste plaats, wanneer voel jij je eigenlijk thuis? Stel hier gerichte vragen over. Op deze manier krijg je een beter beeld van het bedrijf waar je uiteindelijk gaat werken en of jij in deze omgeving goed gedijt.

Werkgeluk wordt vaak onderschat. Dit realiseer je je pas wanneer je niet lekker op je plek zit. Ook dan hoeft het niet te laat te zijn. Stel jezelf de vraag wat jij kan doen om het geluk weer terug te vinden. Stel het aan de kaak bij je collega’s of je leidinggevende. Zij kunnen alleen gewenste veranderingen realiseren wanneer ze hiervan op de hoogte zijn. Uiteindelijk is iedereen er bij gebaat dat jij als werknemer goed in je vel zit en na werktijd het pand fluitend verlaat om de volgende dag weer fris en fruitig op je werk te verschijnen.

Miriam van den Broek
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur opleiding en ontwikkeling bij Driessen.
Meer over Miriam

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.