terug

Ken jij het spreekwoord een vreemde eend in de bijt?

Zo wordt volgens het spreekwoord "een vreemde eend in de bijt", uit 1914, iemand genoemd die in een gezelschap of bepaalde kring van mensen een vreemdeling is. Deze kring van mensen kan zich voordoen in je privéleven maar ook op zakelijk gebied. Vaak hebben we het dan over samenwerken in een team.

Samenwerken

Samenwerken is een werkwoord. Samenwerking is niet altijd te creëren in één dag en je zult je ervoor open moeten stellen. Samenwerken is geven en nemen. Er spelen verschillende belangen en dat vraagt op de eerste plaats om de motivatie tot samenwerken. Er dient bereidheid te zijn om elkaar te helpen, naar elkaars mening te luisteren en deze te respecteren, je verantwoordelijkheid te nemen én het vraagt om vertrouwen. Dit allemaal bij elkaar is nogal wat maar het is nodig om een goede samenwerking tot stand te brengen.

Vaak nemen we samenwerken voor lief en omschrijven we het (zoals bijvoorbeeld in vacatureteksten) als vanzelfsprekend. Als mens zijnde willen we graag bij een groep horen. Bij een kennismaking met een kandidaat voor een vacature is er dan ook niemand die aangeeft dat ze niet graag samenwerken met anderen. Het gaat er vaak alleen om, wie zijn dan die anderen en sluit ik daar op aan?

Verschillende persoonlijkheden

Ieder teamlid vertoont een bepaald gedrag, door verschillen in persoonlijkheid, mentale vaardigheden, waarden en motivatie, leren en ervaringen. De erkenning dat ieder teamlid in zijn eigen rol zijn sterke en minder sterke kanten heeft kan het team versterken.

Er zijn in de loop der tijd verschillende modellen ontwikkeld om in kaart te brengen welke persoonlijkheden, oftewel rollen, bij elkaar passen en welke minder goed op elkaar aansluiten. Denk hierbij aan de Belbinrollen of het DISC model waarbij voorkeuren voor gedrag en communicatie in kaart worden gebracht.

Alvorens je weet of jouw gedrag en communicatie op iemand aansluit is het belangrijk om bewust te worden van je eigen gedrag en communicatie. Wanneer je dit duidelijk hebt is het van belang om te weten welk gedrag hier goed op aansluit en wat jou versterkt zodat je de krachten in een team kunt bundelen maar ook welk gedrag een negatief effect op je heeft.

Het beste team is….

Om het ultieme team te creëren zijn verschillende karakters nodig. Als je uitgaat van het DISC model zijn er vier kleuren die vier verschillende karakters schetsen namelijk: rood, geel, groen en blauw. In het kort: rood staat voor een dominant persoon, geel is een interactieve persoonlijkheid, groen staat voor een stabiele persoonlijkheid en blauw voor een conformerend/ correcte persoon. Alle vier zijn nodig voor “het beste team”. Zo vul je elkaar namelijk aan.

Wat doe je als jij die vreemde eend bent?

Een team kan ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf haalt maar kan er ook voor zorgen dat je gedemotiveerd raakt wanneer het niet op je aansluit. Je kan je dan weleens “de vreemde eend” voelen.

Verschillende modellen laten zien wat wel en niet werkt. In de praktijk proberen mensen zich soms zo aan te passen om erbij te horen dat ze enigszins vervreemd raken van zichzelf en uiteindelijk nog niet bij de groep horen. Wat hierin belangrijk is, is dat je jezelf niet uit het oog verliest. Als je je anders voordoet dan je bent prikken mensen daar doorheen en word je er zelf ook niet gelukkig van. Sommige karakters passen nu eenmaal niet bij elkaar.

Persoonlijkheden zijn natuurlijk niet tastbaar, wat het meten zonder model of andere richtlijnen moeilijker maakt. Ben je werkzaam voor Driessen en wil je om te beginnen meer inzicht in jezelf krijgen? Dan kun je hiervoor diverse gratis testen doen op Mijn Driessen. Ben je niet werkzaam voor Driessen, kijk dan eens naar (gratis) testen op internet voor de Belbinrollen of DISC methode.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang maandelijks de beste berichten over werk in je mailbox!