Een nieuwe baan: de puntjes op de i
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Een nieuwe baan: de puntjes op de i

“Gefeliciteerd, je hebt de baan gekregen” is één van de mooiste zinnen die er bestaan. Na een (lange) selectie procedure ben je aangenomen en de vreugde is groot. Hierdoor kan het zijn dat je de focus – die je de hele tijd had – even kan laten varen. Maar let op! Belangrijk is wel om alert te blijven en de puntjes op de i te zetten. Wij delen graag onze tips met je.

Ongeacht op welke functie je bent aangenomen, de tijd breekt aan om je indiensttreding definitief maken. Hierbij is jouw inzet natuurlijk erg gewenst en nodig. Daarbij kan jij je op een natuurlijke manier voorbereiden op een nieuwe werkgever. Dit scheelt je veel stress en komt professioneel over.

Aan welke zaken moet je allemaal denken voordat je begint aan je eerste werkdag?

Je ID aanleveren

Klinkt simpel, maar kan lastig zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je ID-bewijs geldig is als je deze moet aanleveren bij je nieuwe werkgever. Je zal namelijk niet de eerste zijn die er achter komt dat je ID (bijna) is verlopen 😉 Wil je weten hoe je (digitaal) een veilige kopie maakt van je ID? Bekijk dan deze instructievideo van de Rijksoverheid. 

Alvast contact opnemen met je nieuwe collega’s

Je toekomstige collega’s kunnen je waarschijnlijk het meeste vertellen over een goede start. Wanneer je contact hebt met HR of met je nieuwe leidinggevende, kun je vragen of je een keertje mag bellen met je toekomstige collega’s. Je kan dan inside information krijgen over de organisatie, wat zijn de do’s and don’ts? Hebben ze tips voor je eerste werkdag? Deze antwoorden kunnen je eerste werkdag een stuk aangenamer maken.

Lees ook: Klaar voor je eerste werkdag, check!

Vrije dagen opnemen

De periode tussen je oude en nieuwe baan, kan wel één van de mooiste rustmomenten zijn in de komende tijd. Onze tip is dan ook om zeker een aantal dagen vrij te nemen en je volledig te ontspannen, zodat jij je alvast mentaal kan voorbereiden.

Voorbereiden op je eerste werkdag

Heel praktisch. Hoe laat moet ik waar zijn? Naar wie kan ik vragen? Geldt er een bepaalde dresscode? Dit zijn zaken die je sowieso moet weten. Niets is slordiger dan gehaast en te laat op je eerste werkdag verschijnen. Denk ook goed na over wat voor kleding je aantrekt. Het is namelijk heel ongemakkelijk om underdressed op je werk te zitten.

De start, laat alles op je afkomen

Als je dan uiteindelijk op tijd bent en start op je nieuwe werkplek, dan kan er in het begin veel nieuwe informatie op je af komen. Ons advies is om alles op je af te laten komen. Blijf rustig en schrijf zoveel mogelijk op in een notitieboekje. Probeer vooral niet alles te onthouden! Schrijf liever teveel op dan te weinig.

Wat je ook kan helpen is om het privé wat rustiger aan te doen op het moment dat je start met je nieuwe baan. Plan niet teveel, tenzij je natuurlijk daardoor tot rust komt.

Met deze tip gaat het zeker lukken om op een ontspannen manier aan je nieuwe baan te beginnen. Heel veel succes en heb je zelf nog leuke tips die je wil delen? Laat ze dan hieronder in de reacties achter. #SamenSlim 😉

Sanne Knijff
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen op locatie Groningen.
Meer over Sanne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.