Een klasse leerkracht voor de klas!
Werkgeluk
Leestijd: 4 minuten

Een klasse leerkracht voor de klas!

Als Klasse! trainee ben jij de startende onderwijsspecialist in dienst bij Driessen. Je werkt op detacheringsbasis bij onze opdrachtgevers in het primair onderwijs. Op die manier lever je een essentiële bijdrage aan het onderwijs in jouw regio. Als startende leerkracht word je ingezet op langdurige opdrachten in je eigen regio. Klinkt goed toch? Maar er is meer! Benieuwd naar het traineeship? Ik vroeg Klasse! trainee Kim ons mee te nemen in haar ervaring.

Een mooie kans

Kim is in schooljaar 2018/2019 gestart met het Klasse! traineeship van Driessen. Toen zij afstudeerde aan de PABO was er weinig werkgelegenheid in het onderwijs. “Hierdoor ben ik in de kinderopvang gaan werken, wat ik met veel plezier heb gedaan. Toen de Klasse! vacature voorbijkwam wist ik dat dit een hele goede kans zou zijn om het onderwijs in te kunnen.”

“De eerste kennismaking met de andere trainees en ervaren leerkrachten was erg leuk. We hebben ervaringen gedeeld en vooral elkaar goed leren kennen. Voor ons allemaal was het afwachten hoe het allemaal zou gaan lopen met de vervangingen, trainingen en begeleiding. Dat vond ik wel spannend. Nu kijk ik terug op een erg fijn en leerzaam schooljaar.

Lees ook Hoe en wanneer solliciteren in het onderwijs? De tips & tricks

Groei en werkgeluk

Hoe kijk je naar jouw eigen groei in het Klasse! traineeship? “Ik merk aan mezelf dat ik enorm gegroeid ben in hoe ik dingen aanpak. Niet alleen in de klas, maar ook het durven aanspreken van collega’s, niet bang zijn om vragen te stellen. De dingen en leerpunten waar ik tegenop keek zijn me alleen maar meegevallen. Eigenlijk heb ik meer geleerd dan ik had verwacht!”

“Ik heb een ontzettend fijne begeleiding vanuit de school gehad. Behulpzame collega’s waar ik altijd kan aankloppen. Dat deed ik dan ook vaak, waardoor ik de begeleiding van de ervaren leerkracht van Driessen minder snel nodig had. Ik vond het wel fijn dat hij regelmatig kwam kijken, omdat hij toch dingen ziet in de lessen die nog anders kunnen. Ik denk ook dat het voor mij positief is geweest dat ik niet op veel verschillende scholen heb gestaan. Dan heb je ook de kans om iets op te bouwen met de kinderen en collega’s.”

Wat heeft het Klasse! traineeship voor jouw werkgeluk gedaan? “Allereerst al het feit dat ik werd aangenomen en weer mocht starten in het onderwijs. Alleen dat al heeft mijn werkgeluk verhoogd! Verder is het erg fijn dat Driessen en de collega leerkrachten voor je klaar staan. Ik voelde me erg gehoord en geen vraag is te gek. Dat zorgt er zeker voor dat ik dit traject ook met veel plezier volgde!”

Het leerkracht zijn staat soms wat negatief in de spotlight. Wat zou je studenten mee willen geven die hierdoor twijfelen om voor het beroep van leerkracht te kiezen? “Het is zeker hard werken en er komt ontzettend veel op je af. Maar wat je terugkrijgt van de kinderen en tevreden ouders en collega’s is geweldig! Als je twijfelt of het niet allemaal teveel gaat worden kies dan voor een vervangerspool of het traineeship bij Driessen. Dan sta je er niet alleen voor.”

Over het traineeship bij Driessen 

Het tweejarige Klasse! traineeship is een uniek leer-werktraject dat Driessen speciaal voor startende leerkrachten in het primair onderwijs heeft ontwikkeld. Aan de hand van verschillende groepsgebonden trainingen (zowel persoonlijke/professionele vaardigheden als onderwijsinhoudelijke thema’s) krijg je de ruimte om je kennis te verbreden en direct in de praktijk te brengen. Daarnaast krijgen startende trainees een persoonlijke coach toegewezen die je gaandeweg het traject begeleidt. De coaches zijn leerkrachten die jarenlange onderwijservaring hebben.

Trainees krijgen nascholing en begeleiding om zelfverzekerd en stevig voor de klas te staan. Ervaren leerkrachten krijgen handvatten om zich nog verder te ontwikkelen. Daarnaast leren beide groepen van elkaar. Klasse! collega’s komen regelmatig samen in de leukste lerarenkamer van Nederland op ons hoofdkantoor in Helmond. Hier worden ervaringen gedeeld, kunnen trainees meekijken met ervaren leerkrachten en vinden regelmatig intervisiesessies plaats. Met als doel bijdragen aan onze missie: altijd een goede leerkracht voor de klas!

Wil jij ook een Klasse leerkracht worden? Bekijk dan onze onderwijs vacatures.

Twijfel je nog of leerkracht jouw beroep is? Lees dan het verhaal van meester Peter.

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.