Een goed begin…
Solliciteren
Leestijd: 3 minuten

Een goed begin…

Goed nieuws! Je mag op gesprek komen voor de baan van je dromen. Natuurlijk sta je te springen maar tegelijk breekt het angstzweet je uit, want je wil deze baan zo graag dat je het niet wil verknallen. Hoe zorg je er nu voor dat je ontspannen aan de sollicitatietafel zit en dat het gesprek goed van start gaat? Een goede voorbereiding doet wonderen.

Help, kledingcrisis

De eerste indruk telt, zeggen ze altijd. Welke kleding je draagt, draagt bij aan deze eerste indruk. Denk goed na over welke kleding je aantrekt. Je wil natuurlijk netjes en verzorgd overkomen en er representatief uitzien. Houd met je kledingkeuze rekening met de bedrijfscultuur. Twijfels over of je kleding bij het bedrijf past? Check even de website en socials van het bedrijf. Dit geeft je vaak een goede indruk van de kledingstijl en bedrijfscultuur.

Heb je nog vragen?

Op veel vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld worden kun je je makkelijk voorbereiden. Bijvoorbeeld vragen over de organisatie en de functie waarop je solliciteert. Maar denk hierbij ook aan vragen over jou als persoon. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Je vaardigheden en je achtergrond? Wees dus voorbereid, want het is tijdens het gesprek van belang om te laten zien wat voor persoon je bent. Uiteraard heb je middels je cv hiervan al een tipje van de sluier gegeven, maar tijdens het gesprek krijg je de mogelijkheid om te laten zien wie je echt bent.

Wel of niet eten?

Een sollicitatiegesprek is altijd een spannend moment. De zenuwen kunnen er dan ook voor zorgen dat je geen hap door je keel krijgt. Je moet wel voorkomen dat je met een knorrende maag aan tafel zit. Een lege maag is namelijk niet goed voor je concentratie. Maar zorg er aan de andere kant ook voor dat je niet met een bomvolle maag richting het gesprek gaat. Deze zal je zeker dwars gaan zitten. Denk ook even aan een frisse adem. Een kauwgom kan je hierbij helpen. Vergeet deze niet weg te gooien voordat je naar binnenloopt.

Wat neem ik mee?

Een pen, schrijfblok en een agenda zijn altijd goed om mee te nemen. Daarnaast is het ook slim om je cv en diploma’s bij je te hebben. Deze zullen tijdens het gesprek zeker besproken worden. Vergeet ook niet de vragen die je hebt voorbereid. Neem dit alles wel mee in nette tas. Een plastic tasje komt namelijk niet heel professioneel over.

Race tegen de klok

Misschien wel het allerbelangrijkste. Je hebt namelijk maar één kans om een eerste indruk te maken. Zorg er dus voor dat je op tijd of zelfs een paar minuten te vroeg bent. Er is nooit een goed excuus voor te laat komen op een sollicitatiegesprek. Daarnaast zorgt te laat komen er vaak ook voor dat je gehaast, bezweet en vol stress aan tafel zit. En dat moet je uiteraard zien te vermijden. Check dus van tevoren de reistijd, parkeergelegenheid of eventuele vertragingen van het openbaar vervoer.

Je weet uiteraard nooit hoe je sollicitatiegesprek zal verlopen en wat het uiteindelijke resultaat hiervan zal zijn, maar met behulp van deze tips zal het in ieder geval niet aan je voorbereiding liggen!

Anne Verheijen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Anne

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *