Duurzame inzetbaarheid, wat is jouw toekomst na Corona?
Carrière
Leestijd: 5 minuten

Duurzame inzetbaarheid, wat is jouw toekomst na Corona?

Nu we weer met zijn allen thuiswerken, de maatregelen weer aangescherpt zijn en de zorg opnieuw onder druk komt te staan, lijkt het tijdperk na Corona verder weg dan ooit. De wereld om ons heen verandert snel en bedrijven die eens zo sterk leken, wankelen of vallen om. We kunnen ons amper voorstellen dat er een tijd komt dat alles weer in een rustiger vaarwater komt. Waarschijnlijk zal het leven er dan heel anders uitzien dan we gewend waren en ook zal het loopbaanperspectief zoals jij het voor ogen had een wending krijgen. 

Er wordt flexibiliteit gevraagd van de beroepsbevolking. Duurzame inzetbaarheid is daarbij het sleutelwoord. Als je duurzaam inzetbaar bent, doe je werk dat bij je past, voel je je er verbonden mee, werk je samen en gebruik je jouw netwerk. Je past jezelf gemakkelijk aan als de omstandigheden veranderen op het gebied van werk en arbeidsmarkt. Hoe kun jij nu, en ook straks, nog werk doen dat er toe doet, voor jezelf, voor jouw werkgever en voor de maatschappij? Kortom hoe kun jij ook na deze crisis duurzaam inzetbaar blijven? Juist nu is het een goed moment om eens over jouw eigen toekomst na te denken en na te denken over hoe duurzaam inzetbaar jij bent.

Lees ook: Duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt

Duurzame inzetbaarheid in jouw vakgebied

Waarschijnlijk heb je een goed beeld over de ontwikkelingen in jouw vakgebied, nu en in de toekomst. Het is goed om eens stil te staan bij jouw eigen inzetbaarheid in jouw vakgebied. Om dit te checken kun je jezelf abonneren op (online) vakbladen, aansluiten bij groepen vakgenoten op LinkedIn of zelf in gesprek gaan met collega’s, vakgenoten en je leidinggevende, over de toekomst. Hoe denken zij hierover? Op die manier kun je jouw toekomstbeeld nog scherper maken en kom je erachter wat er staat te gebeuren in jouw vakgebied en wat de trends en ontwikkelingen zijn. Het is belangrijk om juist nu even stil te staan bij jouw eigen inzetbaarheid in jouw vakgebied om aan te blijven sluiten op de veranderende arbeidsmarkt.

Duurzame inzetbaarheid in jouw functie

Functies veranderen snel en ook de plek van een functie in de organisatie kan binnenkort totaal veranderd zijn. We zien dit al heel concreet gebeuren. Zo geven leerkrachten inmiddels hun lessen (ook) online, wordt er grote flexibiliteit verwacht van verpleegkundig personeel, is “medewerker Coronateststraat” een spiksplinternieuw beroep en werken veel mensen niet meer op kantoor maar thuis.

Het is slim om jouw functie nu ook onder het licht te houden. Welke wijzigingen zijn er ontstaan in jouw beroep en wat is de verwachting voor de komende jaren? Ben je daarvoor voldoende opgeleid en heb je hier ervaring in? Door nu al vooruit te kijken kun je bepaalde nieuwe vaardigheden al integreren in jouw huidige manier van werken. Misschien heb je wel extra tijd voor een (online) opleiding waardoor je straks helemaal bij bent. Misschien heb je nog een scholings-potje waar je gebruik van kunt maken. Grijp die kans!

Je kunt ook alvast naar je dagelijkse werkzaamheden kijken. Welke onderdelen zijn toekomstbestendig en welke hebben hun langste tijd wel gehad? En van welke taken krijg je energie en met welke heb je meer moeite? Wat kun je daarin nu al veranderen? En wat zijn projecten in jouw organisatie waar je nu misschien nog helemaal niet mee bezig bent maar waar wel je aandacht en interesse ligt? Je kunt nu al kijken hoe je jouw werk toekomst-proof kunt maken.

Lees ook: Focus jij je op jouw talent of ontwikkelpunten?

Jouw persoonlijke situatie

Vanzelfsprekend mag jouw persoonlijke situatie niet ontbreken als je na gaat denken over jouw duurzame inzetbaarheid. Zo maakt het een groot verschil of je kleine kinderen hebt en een grote hypotheek of dat je alleenstaand bent zonder grote vaste lasten. Dit heeft veel invloed op de keuzes die jij kunt maken. Daarnaast zijn jouw persoonlijke ambities van invloed. Als je nog eens voor jezelf wil gaan beginnen is dat heel anders dan dat je gaat voor de (relatieve) zekerheid van een vast dienstverband.

Ook het aantal jaren dat je nog actief denkt te zijn op de arbeidsmarkt speelt mee in jouw duurzame inzetbaarheid. Tot slot is de vraag wat bij jou past. Als jouw functie zodanig verandert dat het niet meer aansluit bij jou als persoon, is dit een goed moment om ook daar eens verder over na te denken.

Lees ook: De angst voor het onbekende

Ontwikkel- en loopbaanadvies

Ik kan me voorstellen dat het best lastig is om hierover na te denken en antwoorden te vinden op al deze vragen. Een loopbaanadviseur kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jouw mogelijkheden op de (toekomstige) arbeidsmarkt. Vanaf 1 december 2020 trekt het kabinet extra geld uit om mensen hierbij te helpen. Om mee te doen, hoef je je alleen aan te melden bij een loopbaanadviseur bij jou in de buurt. De loopbaanadviseur vraagt vervolgens subsidie aan en handelt de administratie verder af.

In 2021 trekt het kabinet nogmaals extra geld hiervoor uit. Er komt dan geld beschikbaar voor onder meer scholing en ontwikkeladviezen. Op Hoewerktnederland.nl kun je meer informatie vinden en zie je ook waar jij voor in aanmerking komt.

Als je niet kunt of wilt wachten met het starten van een loopbaantraject dan kun je vanzelfsprekend zelf het traject bekostigen. Ook kun je in overleg gaan met jouw werkgever of UWV en vragen of zij financieel bijdragen aan jouw ontwikkeling. Ook is het mogelijk om in gesprek te gaan met de adviseur van het Leerwerkloket. Advies van het leerwerkloket is voor iedereen, onafhankelijk, altijd mogelijk en kosteloos. Op Lerenenwerken.nl vind je meer informatie.

Wil je niet wachten en nu jouw loopbaan een draai geven? Meld je dan aan voor een gratis loopbaanadviestraject. Driessen denkt graag met je mee! 

Bronnen: Rijksoverheid.nl, Overduurzameinzetbaarheid.nl

Nicole Keijzers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als casemanager HRM bij Driessen.
Meer over Nicole

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.