Duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt

Als je nagaat dat een gemiddeld persoon 40 jaar actief is op de arbeidsmarkt, dan kun je je wel voorstellen dat je veel meemaakt in deze lange periode. De tijd dat je 40 jaar bij één en dezelfde werkgever werkt is voorbij, en met dat gegeven is het noodzakelijk om in beweging te blijven. Hoe zorg je er nu voor dat jij duurzaam inzetbaar bent op de arbeidsmarkt in combinatie met je eigen werkgeluk? 

Waarom eigenlijk? In het kort:

De arbeidsmarkt verandert in snel tempo. Oude beroepen verdwijnen en nieuwe komen ervoor in de plaats. Denk aan het maken van apps, het programmeren van robots of het ontwikkelen van nanotechnologie.

Bedrijven en organisaties verspreiden zich steeds meer wereldwijd en de concurrentie neemt toe, ook internationaal. Bij reorganisaties is voor sommige werknemers dan geen plaats meer. Daarom is het kunnen wisselen van beroep en branches steeds belangrijker geworden om zeker te zijn van werk.

Hoe om te gaan met deze ontwikkelingen?

Duurzame inzetbaarheid en in beweging blijven gaan niet vanzelf, wél kun je hier zelf best veel aan doen. Ik heb hieronder een aantal tips voor je verzameld.

Blijf up tot date

Tegenwoordig is het belangrijk om te blijven investeren in je loopbaan. Functies veranderen door de komst van nieuwe technologieën en de arbeidsmarkt is volop in beweging. Door voortdurend op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied, kun jij je onderscheiden van de rest.

Netwerken is helemaal niet gek

Als je op internet gaat kijken geven ze de volgende definitie aan: “Netwerken is het in kaart brengen, leggen en onderhouden van contacten met een bepaald doel. Je gebruikt relaties, organisaties en persoonlijke contacten om jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt te verkennen”. Netwerken wordt als noodzakelijk gezien, omdat het dé manier is om een nieuwe baan te vinden, klanten te vinden en goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen om je heen.

Tips voor netwerken? Die lees je hier.

Wat als ik mijn baan verlies?

Uiteraard moet je (als je een goede baan hebt) hier niet te lang bij stil blijven staan en mocht je momenteel zoekende zijn moet je zeker geen paniekvoetbal gaan spelen. Maar stil blijven staan bij wat als je jouw baan verliest is niet verkeerd,  je weet het maar nooit. Achter de feiten aanlopen is namelijk niet leuk. Zorg ervoor dat jij (een klein beetje) op de hoogte bent van de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt. En heel praktisch: geef je CV eens een update. Mocht het nodig zijn, ben je goed voorbereid.

Blijf fit

Wellicht voor de hand liggend en het is ook geen hogere wiskunde dat als je lekker in je vel zit, je beter presteert. Je hebt niet alles in de hand maar alle kleine beetjes helpen. Zorg dus goed voor jezelf. Ga bijvoorbeeld eens op de fiets naar het werk. Door fit te blijven ben je fysiek en mentaal beter in balans. 

Blijf flexibel

Probeer, voor zover mogelijk, bezig te zijn met de toekomst van je functie. Wat vraagt je werkgever van je? En hoe kan jij hier op inspelen? Blijf hierin niet te star en wees ‘future proof. Probeer ook in te spelen op kansen. Het switchen van functie of zelfs van werkgever is helemaal niet gek.

Zorg voor een goede privé/werk balans

Een beetje samenhangend met  fit blijven en ondanks dat je niet altijd alles zelf in de hand hebt zijn er wel een aantal nuttige tips. Zet je werktelefoon uit als je niet werkt, ga op vakantie als het kan, herken stress, doorbreek sleur en lees zeker deze 5 tips eens door.

Met een plan als dit ben jij zeker voorbereid en duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt. Maak je vooral niet te veel zorgen om de toekomst maar denk wel vooruit en zorg dat je voorbereid bent. 

Saskia Brand
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Saskia

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.