Druk zijn en toch relaxed blijven
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Druk zijn en toch relaxed blijven

De vakantie vliegt voorbij. Twee keer knipperen met je ogen en je zit weer achter je bureau. Het is een kunst om dat ontspannen gevoel van je vakantie zo lang mogelijk vast te houden. Want voor je het weet ben je weer aan het rennen en vliegen. Zo werkt het nu eenmaal. De vraag is: kun je ook druk zijn en tóch relaxed? Met deze tips wel!

Plan tijd voor het plannen

Het klinkt simpel maar als je het te druk hebt dan moet je overbodige zaken wegschrappen. Ja – gewoon doen, schrappen die hap. Prioriteiten stellen en meer aandacht schenken aan je planning. En ik hoor het je denken: dit kost weer tijd en die heb ik juist niet. Dus dan ga je maar in het wilde weg aan de slag. Maar op de lange termijn scheelt het blokken van een momentje om te plannen je wél bergen werk. En vaak voel je zelfs tijdens dat plannen al meer en meer overzicht komen. Plots ziet je week er toch best fijn uit.

Heb je wat hulp nodig bij het plannen? Lees dan ook Organiseer de drukte

Dwing jezelf een lunchpauze af

Al heb je het druk, ik durf te wedden dat je vanavond wel je tanden poetst. Dit is een gewoonte waar je tijd voor maakt. Waarom dan niet voor de gewoontes die zorgen voor een sterker en kalmer gevoel in onrustige tijden? Denk aan sporten, slapen, meditatie en gezond eten. Dus haalt de tijd je in, neem te allen tijden een pauze om te lunchen. Niet achter je bureau, maar in de kantine of buitenlucht. Ook tussendoor: heb je net een belangrijke taak afgerond? Gun jezelf een lekkere kop koffie of thee.

Een clean desk zorgt voor een ‘clean’ mind

You love it or you hate it: bureaus bedekt met stapels papier en persoonlijke accessoires. Leuk – maar er is toch niets beters dan iedere werkdag met een schone lei te beginnen. Onbewust zorgen al die paperassen voor onrust en stress. Maak daarom een einde aan al die stapels op je bureau en korte metten met uitpuilende lades. Vaak heb je meer dan driekwart van de documenten niet eens meer nodig. Investeer in een digitaal geheugen en maak een actielijst.

Hoe belangrijk is het nou echt?!

Probeer te relativeren. Er zijn namelijk uiteindelijk maar weinig dingen écht belangrijk in het leven. De gezondheid van jezelf en je dierbaren, je relaties, een beetje plezier en voldoening. Dat is waar het uiteindelijk om draait. De rest is extra. En meestal winden we ons op over de extra’s. Heel fijn dat je die ene deadline hebt behaald, maar het is allemaal bonus. Zolang je gezond bent en liefhebbende mensen om je heen hebt, dan heb je geen reden om je druk te maken.

Heb je na deze tips toch nog last van stress? Lees dan ook Stress? Een kwestie van balans!

Lotte Centen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Lotte

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *