De droombaan van Karin van de Kerkhof
Carrière
Leestijd: 3 minuten

De droombaan van Karin van de Kerkhof

Een spectaculaire droombaan? Nee, dat had Karin van de Kerkhof, adviseur social return bij Driessen HRM, naar eigen zeggen niet. Maar een “gewone” droombaan had ze wel degelijk. Keurig geprijsde producten, (nep) geld, een weegschaal en onbeperkte inpakmogelijkheden. Karin wist het zeker: er was niks leukers dan winkelmeisje zijn.

Winkelmeisje

Van astronaut of profvoetballer tot de beroepen die nu eenmaal veel tot de verbeelding spreken, zoals brandweerman of dokter. Als je een kind vraagt wat hij of zij later wil worden, komen vaak de meest spectaculaire scenario’s naar boven. Bij mij was dit wat minder het geval. Natuurlijk droomde ik ook over een mooie toekomst, maar ik wilde gewoon dolgraag winkelmeisje worden.

Een echte kassa met nep geld

Als kind kom ik uren met mijn eigen winkeltje spelen. Ik had dan ook een bijzonder mooi exemplaar, vond ik. Een door mijn vader gemaakt winkeltje met glazen laatjes – voor de koffie, meel, suiker en ander spul waar je best een troep van kon maken – en een heuse toonbank. Niks geen klein poppenspul. Nee, deze winkel vulde mijn halve kamer! Het assortiment was totaal onlogisch, alles was keurig geprijsd en de inpakmogelijkheden bijna onbeperkt. Op de toonbank een echte kassa met, helaas, nep geld, een weegschaal en andere attributen die onontbeerlijk zijn voor een goedlopende winkel.

Vriendinnen in de rij

Niet alleen ik vond mijn winkel super mooi. Ook de kinderen in de buurt en mijn vriendinnen van school stonden in de rij! En aangezien ik ook de beroerdste niet was, mochten zij natuurlijk ook met mijn winkel spelen. Mits ze in de rol van klant speelden trouwens, want daarin was ik best irritant: iedereen mocht meedoen, zolang ik maar de winkeljuffrouw mocht zijn. In dat rollenspel kon ik me helemaal uitleven. En ik kon me niet voorstellen dat er een mooier beroep bestond dan winkelmeisje.

Harry Prick, de plaatselijke supermarkt goeroe

Eenmaal op de middelbare school ging ik me met andere dingen bezighouden… Maar op mijn zestiende moest er geld verdiend gaan worden en in mijn eerste baantje kroop ik achter de kassa bij Harry Prick, de plaatselijke supermarkt goeroe. Super leuk vond ik dat. Aan de ene kant het contact met de klanten, waarvan ik al snel de helft kende. En aan de andere kant het contact met mijn collega’s. Nergens heb ik in een werksituatie zoveel gelachen als daar. En daar heb ik ook geleerd dat, behalve de inhoud van het werk, de sfeer bij een bedrijf voor mij heel belangrijk is om het beste uit mezelf te halen.

Tevreden klant, blij winkelmeisje

Hoewel ik in mijn puberjaren mijn droombaan met veel verve heb uitgevoerd, is er uiteindelijk toch niets van gekomen in mijn verdere loopbaan. Na een opleiding HRM ben ik in eerste instantie gaan werken als HRM consultant. Later als loopbaanadviseur en inmiddels als adviseur social return bij Driessen HRM. Het leukste bedrijf van Nederland, vind ik, waar heel veel leuke mensen hard werken, maar gelukkig ook veel lachen. Wel even iets anders dan winkelmeisje, maar ook in deze functie haal ik nog steeds veel voldoening uit het tevreden houden en maken van klanten. Ik vind het leuk om te luisteren en in oplossingen te denken. En als een klant tevreden is over de geboden dienstverlening, ben ik nog steeds zo blij als dat winkelmeisje van toen!

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *