Doorwerken in de zomervakantie heeft 10 voordelen
Werk & privé
Leestijd: 5 minuten

Doorwerken in de zomervakantie heeft 10 voordelen

Je staat niet dagelijks in de file, het is minder druk op je werk en je hebt nog een hele zomeravond om te relaxen. Dit zijn maar enkele van de redenen waarom het best heel prettig is om te werken terwijl collega’s en de rest van het land van hun zomervakantie genieten. Lees hieronder alle tien redenen waarom er niets mis is met het doorwerken in de zomervakantie.

1. De baas is ook op vakantie

Zonder baas heb je meer vrijheid. Daardoor kun je volgens organisatieadviseur Jacky van de Goor ook een beetje vakantie vieren op je werk. “Speel eens verstoppertje op je werk. Of ga heel hard zingen. Dat is ontspannend, zodat je daarna weer gerichter aan het werk kunt.” De baas is uiteindelijk ook blij, want een gelukkige werknemer presteert meer.

Laat je inspireren voor (nog) meer plezier op de werkvloer

2. Minder in de file

De scholen zijn in het hele land dicht en veel mensen zijn het land uit. Je heb dan ook duidelijk meer ruimte op de snelweg en er staan veel minder files. ‘s Ochtends staan de auto’s in Nederland voor hooguit 25 kilometer vast. In de avond zijn de files zo’n 50 kilometer lang. “Normaal telt de spits altijd minimaal 200 kilometer file. En met slecht weer halen we zonder blikken of blozen 300, 400 kilometer. Daar is nu niks van over”, vertelt Frank Boer van de Verkeersinformatiedienst. Je kunt er nu even van genieten. In oktober begint het fileseizoen weer.

3. Kijken wat je nog meer in je mars hebt

De collega met territoriumdrift is weg, dus je kunt ongestoord zijn of haar werk eens uitproberen. Een kans om te laten zien wat je allemaal kunt en inspiratie opdoen. “De zomer is hét moment om te kijken waar je gelukkig van wordt en hoe je je talent en kwaliteiten het beste in kunt zetten”, aldus organisatieadviseur Van de Goor. “Normaal is het zo druk dat je geen tijd hebt om daar bij stil te staan. In de zomer heb je de kans om dingen anders te doen en vaste patronen te doorbreken.”

Benieuwd naar jouw werkgeluk? Doe hier de test en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

4. Geen afleiding door collega’s

Je hoeft geen eindeloze kiekjes van kinderen te bekijken. De gesprekken bij de koffieautomaat over wat je het weekend gaat doen ontbreken ook. En je mist het gedetailleerde verslag van de horrorfilm die je kamergenoot nu weer gezien heeft. Al met al is het dus best lekker rustig als het merendeel van je collega’s op vakantie is. Het kan natuurlijk soms ook best ongezellig zijn, als je bijvoorbeeld in je eentje moet doorwerken in de zomervakantie. Maar het kan je werk ineens wel een stuk efficiënter maken. Daardoor kan je weer lekker op tijd naar huis.

5. Goedkoper op vakantie buiten het zomerseizoen

Het is geen hogere wiskunde. In de zomer gaan meer mensen op vakantie, dus zijn vakanties dan duurder. Mirjam Dresmé van reisbranchevereniging ANVR bevestigt dat het een kwestie van vraag en aanbod is. In juli vlieg je bijvoorbeeld voor 320 euro naar het Spaanse Málaga, terwijl je daarvoor in november maar de helft kwijt bent. Een viersterrenhotel met zwembaden in Mallorca kost hartje zomervakantie zo’n 1240 euro. Drie maanden later kost dat twee-derde minder.

6. Klussen die anders blijven liggen

Sarah Hogendoorn, coach en arbeidspsycholoog, werkt zelf ook gewoon door. Ze weet er dus alles vanaf. “Wat zo fijn is aan het doorwerken tijdens de zomerperiode is dat je eindelijk toekomt aan klussen die anders blijven liggen.” Zoals je administratie. Bij minder vergaderingen en minder nieuwe klussen kun je eindelijk je declaraties doorvoeren. “Je wordt ook niet zo vaak gestoord, omdat er gewoonweg minder mensen zijn. Je bent daardoor efficiënter en productiever”, aldus Hogendoorn.

7. Meer bijkomen van het werk

De lange zomeravonden zijn echt een voordeel volgens Hogendoorn. “Je avonden zijn niet alleen langer, maar ze zijn ook minder drukbezet. Veel mensen sporten wat minder tijdens deze maanden, waardoor ze ’s avonds relaxter kunnen doorbrengen. En omdat veel vrienden en kennissen op vakantie zijn, maak je niet zo veel afspraken.” Dat betekent dus meer tijd om lekker op het balkon of in de achtertuin door te brengen. Hogendoorn: “Je werk-privébalans is beter.”

Lees deze blog met tips om ook buiten je zomervakantie een goede werk-privé balans te krijgen.

8. Andere sfeer op het werk

Je kunt bij het doorwerken in de zomervakantie het gevoel van ‘het fort bewaken’ krijgen. “Het klinkt misschien gek, maar als je samen met een paar collega’s over bent, dan krijg je vaak echt een gezamenlijk gevoel dat je het nu samen moet oplossen”, zegt Hogendoorn. De wat meer ontspannen sfeer maakt het werken ook prettiger. Volgens de arbeidscoach is er in de zomerperiode over het algemeen minder druk om te presteren.

9. Goed imago

Een deel van je collega’s wil per se alle schoolvakanties vrij hebben. Dat kan vervelend zijn voor degene die het personeel inroostert. De werknemers die er gewoon wel zijn en die pas in september van hun welverdiende rust gaan genieten krijgen daardoor dan ook een goede naam.

10. Lekkerder uitrusten

Mensen genieten meer van vrije uren als ze die bewust beleven. “Je zit gewoon net wat lekkerder in de zon als je de acht uur daarvoor in een kantoor hebt doorgebracht. En het ijsje smaakt ook beter als je niet al de hele dag vakantie hebt gevierd. Het is heel mindfull, waardoor je er meer aan hebt”, stelt Hogendoorn. Dus nog even doorwerken in de zomervakantie en daarna geniet je des te meer van jouw welverdiende vakantie! 

Bron: AD

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *