Do It Yourself (DIY): klussen aan je eigen loopbaan!
Carrière
Leestijd: 3 minuten

Do It Yourself (DIY): klussen aan je eigen loopbaan!

We doen tegenwoordig bijna alles zelf. Is je meubilair saai of beschadigd? Even opknappen en het meubilair kan er weer jaren tegenaan. Doe-het-zelven is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Zelf ben ik hier ook groot fan van. Het is voor mij een manier om iets “eigens” maken wat echt bij mij past. Dit kan al in kleine dingen zitten zoals het schilderen van een kastje of een lint om een hoedje binden voor een persoonlijk tintje. En dat zette mij aan het denken. Als ik kan doe-het-zelven met mijn spullen, dan kan ik dit toch ook met mijn loopbaan?

DIY: zelfbeschikking en voldoening

Onderzoek toont aan dat een gelukkige medewerker betere prestaties levert. Werkgeluk staat daarbij gelijk aan het gevoel van zelfbeschikking, voldoening en respect. We willen onze kwaliteiten benutten en voldoende uitdaging hebben. Maar de invulling van zelfbeschikking, voldoening en respect is natuurlijk voor iedereen anders. Een felbegeerde promotie kan hier bijvoorbeeld aan bijdragen, maar als dit even niet voor handig ligt, betekent dat niet meteen dat je loopbaan stilstaat.

DIY: huidige functie

Ook in je huidige functie zijn er mogelijkheden om invulling te geven aan zelfbeschikking en voldoening. Denk eens na over de aspecten die voor jou bijdragen aan werkgeluk en welke kwaliteiten jij daarvoor kunt inzetten. Als je daar een concreet beeld van hebt, kan het doe-het-zelven beginnen.

 • Stel jezelf een duidelijk doel
  Hiermee bedoel ik een doel waarvoor je moeite moet doen. Vaak omdat dit doel waar je over drie jaar wil staan in je loopbaan, maar zoals ik al schreef ligt een promotie niet altijd voor handen. Stel het doel bij naar wat je binnen een jaar uit je huidige functie wil halen. Door hier met enthousiasme aan te werken wordt je motivatie versterkt.
 • Blijf bij jezelf
  We zijn geneigd om onszelf aan te passen aan mensen en groepen om ons heen. Vaak is dit in de overtuiging dat er iets van ons wordt verwacht. Door dicht bij jezelf te blijven en eigen keuzes te maken vorm je een bepaalde eigenheid die jou authentiek maakt en waar anderen op kunnen vertrouwen. Dit versterkt je positie als persoon en als medewerker.
 • Word een echte professional
  De kennis die je nu bezit, heeft een steeds kortere geldigheid en ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Investeer in je vakmanschap en pak de regie in eigen handen door te anticiperen op ontwikkelingen in je vakgebied. Denk daarbij na over eventuele begeleiding of training die je daarvoor nodig hebt.
 • Ben vernieuwend
  Een groot deel van je werkzaamheden zijn wellicht routine geworden. Er zijn vaak procedures die bijna blindelings worden gevolgd. Kijk naar de mogelijkheden om werkzaamheden op een andere wijze vorm te geven zodat je toch de gewenste resultaten bereikt maar ook bijdraagt aan de efficiency. Kleine aanpassingen kunnen grote meerwaarde hebben.
 • Ben proactief
  Ben alert op kansen in je organisatie en pak deze kansen aan als ze zich voordoen. Ga voor jezelf na met welke kwaliteiten jij van waarde kunt zijn om uitdagingen aan te pakken en doe hierover een voorstel aan je leidinggevende waarin je jouw meerwaarde toelicht.
 • Sta stil bij ontwikkelingen in jezelf
  Je eigen ontwikkeling en levensfase hebben invloed op je loopbaan en het is goed om daar af en toe bij stil te staan. Als je voor jezelf duidelijk hebt welke kwaliteiten jij hebt en welke uitdagingen je nodig hebt, kun je daar gerichter op sturen.

DIY en durf!

Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg. De enige die jouw loopbaan vorm kan geven, ben jij zelf. Soms is daar een goede dosis lef voor nodig maar als je uit je comfortzone stapt en nastreeft wat jij zelf wilt, zal je ontdekken hoeveel mogelijkheden er zijn!

Bronnen: Personeelsnet.nl, Carrieretijger.nl, Lifeworkdesign.nl

Maria Adriaans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als intercedent HR-services.
Meer over Maria

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *