De werkdag van Ruud, facilitair medewerker
Werkgeluk
Leestijd: 5 minuten

De werkdag van Ruud, facilitair medewerker

Ruud werkt als facilitair medewerker bij Rechtbank Midden Nederland in Utrecht en geeft zijn werkgeluk een 8. Benieuwd waarom hij zo hoog scoort en hoe zijn werkdag eruitziet? Ik sprak Ruud over zijn werk. Over het onderhoud van een 50-tal printers, het printen van een personeelsblad en nog veel meer. Ik kreeg meteen een duidelijker beeld van de functie facilitair medewerker. 

Ruud is sinds 2018 facilitair medewerker. Nog niet zo lang dus. “Hiervoor heb ik altijd in de grafische industrie gewerkt maar mijn laatste werkgever ging in 2017 failliet. Sindsdien heb ik voor diverse uitzendorganisaties gewerkt. De functie facilitair medewerker kwam eigenlijk toevallig op mijn pad omdat ze hier iemand zochten met hoofdtaken in repro, dus toch een beetje op het grafische vlak.”

Voldoet de functie aan je verwachtingen? “ Van de ene op de andere dag kwam ik vanuit een drukke werkomgeving met redelijk wat werkdruk, piekmomenten en achterstanden in een gestructureerde werkomgeving. Hier zijn geen achterstanden en noemenswaardige piekmomenten en is de werkdruk beduidend minder. Daar moest ik in het begin echt aan wennen. Gezien mijn leeftijd hoef ik nog maar 3 jaar te werken tot aan mijn pensioen en vind ik dit een mooie afsluiting van mijn carrière. Maar het was wel even schakelen”.

Lees ook over het werkgeluk van een Klasse! leerkracht

Een gemiddelde werkdag

“Hoe mijn werkdag eruit ziet is afhankelijk van wat voor werkzaamheden er vanuit de afdelingen komen. ’s Morgens vroeg komen vaak eerst een aantal leveranciers om bestellingen af te leveren en de post komt binnen. Wij zorgen ervoor dat de personen, waar de bestellingen voor bestemd zijn, ingelicht worden dat hun bestelling binnen is en bij ons is af te halen en we leveren de poststukken in de postkamer af. We sluiten hiermee ook de dag weer af, de poststukken die de deur uit moeten worden aan het einde van de werkdag opgehaald.”

“We zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud van een 50-tal printers in dit pand. Denk aan kleine storingen oplossen, toners vervangen maar ook het voorraadbeheer van papier, enveloppen en kantoorartikelen, tot aan vaatwastabletten toe. Overzicht houden op de voorraad, tijdig schakelen en bijbestellen.”

“Daarnaast printen we sinds kort een personeelsmagazine, in plaats van dit uit te besteden aan een externe partij. Kwalitatief ziet het er nog beter uit dan het exemplaar gemaakt door een externe partij. Nu gaan we kijken of we dit niet blijvend kunnen doen. Dit past namelijk prima binnen de reprowerkzaamheden”

Reprowerkzaamheden. Voor wie er niet in thuis is, wat valt daaronder? “Repro staat voor reproduceren. Denk aan een dossier dat men 3 keer wil hebben, een brochure voorzien van 2 nieten in de rug of een digitaal bestand voor visitekaartjes of een kaart met ergonomietips. Die printen wij en plastificeren we bijvoorbeeld nog.”

Ruud

Uitdagingen en spoedjes

Sta je weleens voor uitdagingen? “Ik ben wel wat gewend, echt voor uitdagingen sta ik niet. Meer dan je best kun je niet doen. Spoedjes pak je zo snel mogelijk op en dat koppel je ook terug.”

“Als ik dan een uitdaging moet noemen: Landelijk zijn bij de Rechtbank onlangs 800 nieuwe printers geïnstalleerd en wij hebben de handleiding daarvoor geprint en geplastificeerd. Daar zit wat tijd in maar dat komt vanzelf goed. Laat zien dat je kennis van zaken hebt. Bijvoorbeeld over de keuze tussen 2 papiersoorten in combinatie met kleurkwaliteit. Goed communiceren, daar kom je ver mee. En een beetje meedenken. Maak een goede inschatting van hoelang iets gaat duren. Is dit te lang, dan stel je voor om er een deellevering van te maken.”

Werkgeluk

Wat zorgt ervoor dat je voldoening haalt uit je werk? “Als ik de mensen blij kan maken met het gevraagde product of een storing aan een printer op kan lossen en zorg dat mensen zo snel mogelijk weer verder kunnen. Kortom een dienstverlenende functie zo goed mogelijk uitvoeren.”

“Ik geef mijn werkgeluk een 8. Dit is een fijne baan in een fijne organisatie met een goede beloning.”

“Ik vind het belangrijk dat de onderlinge contacten goed zijn. Fijne collega’s waarmee je prettig kunt samenwerken. Als dat niet goed zit zou dat voor mij een reden zijn om een andere baan te zoeken. Dat is in het verleden ook wel eens gebeurd. Ik heb nu een reistijd van anderhalf uur maar dat heb ik er voor over omdat ik het hier naar mijn zin heb.”

Wat zou je nog mee willen geven aan mensen die twijfelen om te solliciteren op een dergelijke functie?

“De veelzijdigheid van de functie vind ik echt een pluspunt. Je hebt geen dag die hetzelfde is en fijne sociale contacten door de diversiteit van de werkzaamheden. Mensen zijn toch weer blij wanneer je een storing oplost of spullen aanlevert die ze nodig hebben. Je bent echt dienstverlenend bezig. Je betekent iets voor mensen. Een mooie functie wanneer dat bij je past. Je hebt een stuk eigen verantwoordelijkheid maar ook vrijheid. Een balans in zelfstandigheid en samen zaken bespreken en oplossen.”

Ben jij werkgelukkig?

Ruud heeft enige tijd via Driessen als facilitair medewerker gewerkt. Inmiddels heeft hij bij de Rechtbank zelf een dienstverband gekregen. Een mooi succesverhaal van hoe je via een flexibel dienstverband werkgeluk kunt vinden. Ben je benieuwd hoe jij scoort op werkgeluk? Doe hier de werkgeluktest en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.

Interesse in een baan als facilitair medewerker? Kijk dan eens naar onze vacatures!

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.