De onbewuste vooroordelen bij profielfoto’s
Werk & privé
Leestijd: 3 minuten

De onbewuste vooroordelen bij profielfoto’s

Serieuze en lachende foto’s wisselen elkaar nog wel eens af bij het zien van een social timeline. Maar hoe belangrijk is die smile eigenlijk? Een glimlach kan meer doen dan je soms denkt. Net als het feit dat men een bepaalde gedachte heeft bij een wat serieuzere foto. Maar wat zijn nou precies die vooroordelen en denkfouten over profielfoto’s? 

Je kent het wel, af en toe scroll je wat rond op LinkedIn of Facebook, puur voor vermaak. Het zal je vast opvallen dat je verschillende profielfoto’s tegenkomt. Zo’n foto is een eerste indruk. Maar wist je dat er onbewust een bepaald oordeel wordt gecreëerd bij het zien van zo’n profielfoto? Dat oordeel is vaak gebaseerd op vooroordelen. Maar wat voor soort vooroordelen zijn er bij het zien van profielfoto’s? De volgende komen vaak voor: 

1. Die heeft echt iets weg van…

Op basis van eerdere ervaringen baseer jij jouw oordeel op iemand die toevallig iets weg heeft van een persoon die jij kent. Dit kunnen natuurlijk positieve, maar ook negatieve ervaringen zijn. Uiteindelijk kan de persoon er zelf weinig aan doen dat hij of zij op degene die jij kent lijkt. Onbewust kan dit referentiebeeld je natuurlijk wel beïnvloeden bij het zien van de profielfoto van een voor jou nog onbekend persoon.

2. Smile: ja of nee?

Naast gelijkenissen met anderen zijn er natuurlijk ook andere aspecten waar wij onbewust onze (voor)oordelen over hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde gezichtsuitdrukking. Lacht iemand wel of niet op een foto? Vanuit onze natuurlijke gedachte denken we vaak dat wanneer iemand lacht, iemand gelukkiger, aardiger en misschien wel aantrekkelijker is. Lachen op een profielfoto zorgt dus vaak voor positieve aannames. Ik ben er ook zeker voorstander van, want met een glimlach bereik je vaak meer en het maakt het leven ook een stukje zonniger 😊.

Wil jij zeker zijn van een goede foto voor je CV of LinkedIn-profiel? Lees dan Say cheese! Een foto op je CV: ja of nee?

3. Age doesn’t matter!

Onbewust maken mensen een oordeel over het zien van iemands leeftijd. Bijvoorbeeld iemand op een wat oudere leeftijd. Wellicht denk je dan dat hij of zij minder kennis zal hebben van dat ene computersysteem. Of dat iemand die juist een wat jongere leeftijd heeft, te weinig ervaring zal hebben. Probeer deze vooroordelen om te zetten naar iets positiefs en ga met iedereen een open gesprek aan. Daar wordt niet alleen de ander maar ook jij blijer van. Geloof mij, je zal verrast worden!

Vooroordelen bestaan nou eenmaal. Iedereen heeft ze. En dat is eigenlijk ontzettend zonde, want negen van de tien keer kloppen deze niet. Hoe kunnen we nou aan het zien van een profielfoto een beeld schetsen van een persoon? Probeer daarom bewuster te zijn van jouw vooroordelen. “Hoe?” hoor ik je denken. Kijk bijvoorbeeld een bepaalde periode elke avond terug op jouw dag en bedenk voor jezelf aan welke vooroordelen jij jezelf schuldig hebt gemaakt die dag; Zodra jij je vooroordelen hebt herkend, wees er dan bewust van om het de volgende keer niet te doen.

Tot slot: probeer je vooroordeel altijd om te buigen naar iets positiefs. Als we allemaal wat positiever zijn, wordt het allemaal een stukje leuker.

Bij ons staan jouw ambities, talenten en drijfveren centraal. Samen werken we aan jouw carrière. Of je nu gaat voor een vaste baan, detachering of zzp-opdracht. Wij vinden voor jou een nieuwe uitdaging. Schrijf je hier in.

Bronnen: Marketingfacts.nl en Deargoodmorning.com

Marit Willers
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment voor Driessen.
Meer over Marit

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *