De nieuwe werkelijkheid met nieuwe gewoonten
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

De nieuwe werkelijkheid met nieuwe gewoonten

De nieuwe werkelijkheid, het is nog steeds wennen als je het mij vraagt. De sociale contacten beperken, niet zomaar op een terrasje neer kunnen ploffen, bij verkoudheid thuisblijven en toch wel wat zorgen om dierbaren met een kwetsbare gezondheid. Het is niet fijn maar het is voor nu de werkelijkheid. Corona brengt nogal wat nieuwe gewoonten met zich mee, noodgedwongen maar ook onbewust.

De anderhalve meter afstand zit er bij veel mensen wel in en ook het thuisblijven bij een suf kuchje doen we. Maar wat we óók doen is in de supermarkt massaal extra lekkere dingen inslaan. Een extra fles wijn, zak chips of tapas. De supermarktmanager lacht inmiddels wel erg vriendelijk naar me met mijn volle kar en ook de controle bij de zelfscan-kassa gebeurt met een brede glimlach.

Nu is dit een redelijk veelvoorkomend voorbeeld. Maar wat dacht je van deze corona-gewoonten?

  • Met lippenstift op hardlopen;
  • In je mooiste outfit een boswandeling maken;
  • Omdat je alleen thuis zit maar aan jezelf vragen of je nog trek hebt in een kop koffie.

Ik hoorde deze coronagewoonten, of beter gezegd rariteiten, met gegrinnik aan. Stiekem zijn we denk ik allemaal wel rare dingen gaan doen door de coronacrisis. Ik ben zelf in elk geval een “gewaardeerde wijnklant” geworden bij de Appie en lust ineens ook rode wijn.

Waar komt ons veranderde gedrag vandaan?

Tja, zeggen dat het door Corona komt is wel erg makkelijk. Het gaat verder dan dat. We hebben van nature namelijk behoefte aan contact en zijn gewend ons zo af en toe op te tutten wanneer we iets leuks gaan doen. Nu we al best een tijd in een intelligente lockdown zitten moeten we dat missen of is het in elk geval minder en anders. Niet zo raar dat je ineens je stijltang mist of gewoon eens iets leuks aan wil trekken. Al is het naar het bos.

Het gemis van het “oude normaal” begint al in de ochtend. We missen een reden om op te staan omdat we niet in de file aan hoeven te sluiten en wat trek je aan als toch niemand je ziet? Gedurende de dag ben je gewend een praatje te maken met collega’s maar nu de telefoon pakken voor dat praatje voelt raar, je zou je collega maar storen. Al dit gemis begint er bij veel mensen aardig in te hakken en laat ons “rare” dingen doen.

Lees ook Gelukkig na de crisis of nu een burn-out tegengaan?

Volgens onderzoek zijn we massaal aan het bakken geslagen. Ook best te verklaren, je zit immers ineens 24/7 met de kids. Je wilt iets leuks doen en laten we eerlijk zijn, we hebben best een traktatie verdiend toch?

Er is ook corona-gedrag dat de weegschaal minder laat schrikken: Wandelen! Waar je ook kijkt, overal zie je wandelende mensen. De rustige gebieden waar je een uur kon lopen zonder mensen tegen te komen zijn nu druk bezocht. Niks mis mee zolang we de anderhalve meter-regel respecteren natuurlijk. En met alle baksels, zakken chips en flessen wijn is beweging wel wenselijk.

Gedrag veranderen valt niet mee.

Je kunt wel het een en ander doen om de maffe, minder handige corona-gewoonten terug te schroeven. Denk aan de kleine dingen zoals voor het afsluiten van je laptop een collega nog even berichten om een fijne avond te wensen. Hiermee leg je toch weer even contact en voor je collega is dit ook fijn.

Sleutel niet teveel aan de neveneffecten zoals die zak chips. Natuurlijk kun je een beetje matigen maar werk vooral aan acceptatie van de nieuwe, tijdelijke, werkelijkheid. Hoe lang die ook gaat duren. Door aan een stukje acceptatie te werken, minderen de neveneffecten vanzelf. Denk aan wat wel kan en oefen in omdenken. (Houd het natuurlijk voor jezelf én anderen wel veilig.)

Maak de vrijdagavond specialer, of het moment waarop voor jou het weekend begint. Haal inderdaad iets lekkers in huis, maar doe er ook iets gezonds bij al is het een blaadje sla.

In het weekend socializen? De app Houseparty kan je hierbij helpen. Haal een lekker glaasje iets (niet perse wijn 😉) en geniet van de tijd met je vrienden. Op afstand, zodat ook die vriend die verkouden is mee kan doen.

Weet je niet wat je aan moet trekken? Kies dan de mooiste outfit die je hebt, ook als niemand je ziet. Voor een boswandeling misschien niet je pumps aantrekken maar joh, dat jurkje kan best.

Ontzeg jezelf niet te veel. Hou je wel aan de regels.

Heb jij gewoontes die je gelukkig maken? Ook werkgelukkig? Doe hier de werkgeluktest en ontvang tips om een stukje werkgelukkiger te worden.

Miranda de Ruijter
Auteur en eindredacteur Samen Slim. Daarnaast werkzaam voor werk&geluk. In het verleden als onderwijsassistent gewerkt en later bij HR-services van Driessen aan de slag gegaan. Een redelijke portie werkervaring dus.
Meer over Miranda

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.