De invloed van voeding op ons geluk
Leestijd: 3 minuten

De invloed van voeding op ons geluk

Alle gekheid op een stokje.. Maar wist je dat het vandaag ‘nationale krokettendag’ is?! Of je voorkeur nu uitgaat naar kroketten of naar pepernoten en chocoladeletters die al in de schappen liggen, de verleiding is groot! Een mooie reden om onze eetgewoontes eens onder de loep te nemen en stil te staan bij de vraag: hoe beïnvloed voeding ons geluk?

Voeding en geluk, hoe zit dit?

Om erachter te komen wat voor invloed voeding op ons geluk heeft, is het belangrijk om te weten hoe je hersenen werken. Onze hersenen gebruiken hormonen (neurotransmitters) om signalen aan ons lichaam af te geven. Deze hormonen regelen vrijwel alles in ons lichaam, van het tikken van je hart tot het geluksgevoel dat jij krijgt wanneer je ontzettend blij bent. Door het eten van specifieke voeding reageert ons lichaam door het aanmaken van hormonen die ons een fijn gevoel kunnen geven. Deze hormonen worden ook wel gelukshormonen genoemd.

Wanneer je kiest voor gezonde voeding met nuttige voedingsstoffen, zorgt dit ervoor dat je gezond blijft en voelt. Hierdoor is het makkelijker om gelukkig te zijn, doordat je niet afgeleid wordt door fysieke gebreken. Het is geen aanrader om op nationale krokettendag alleen maar kroketten te eten, aangezien hier net niet genoeg voedingsstoffen in zitten en dus je lichaam te weinig gelukshormonen aanmaakt 😉

Zo lunch jij slim en verantwoord op het werk!

Bewustwording!

Bewustwording is de sleutel tussen voeding en je gelukkig voelen. Als je bewuster bent van wat je eet, zul je merken dat dit je meer energie geeft. ‘Je bent wat je eet’ zeggen ze ook wel eens. Zo zal een maaltijd met veel goede voedingsstoffen je meer en voor langere tijd energie geven. Wanneer je snoep, koek of iets van de frituur hebt gegeten, zul je vaak snakken naar meer. Je lichaam ziet deze voedingsstoffen niet ziet als nuttige voeding en blijft daarom vragen om meer. Als je een stuk fruit neemt of een verse bananencake met havermout, zal je lichaam zich veel ‘gelukkiger’ voelen. Je lichaam haalt meer voedingsstoffen uit je eten en geeft je meer energie gedurende de dag.

Positieve cirkel

Wanneer je gezonder en bewuster eet, geeft dit je meer energie. En als je meer energie hebt, maak je andere keuzes. Die keuzes dragen bij aan een positief effect op je gedrag en je hele gemoedstoestand. Neem als voorbeeld dat jij je dag voortaan start met een voedingsrijk ontbijt. Dit geeft je lichaam een energieboost en hier wordt je blij van! Wanneer je gezond eet en de positieve effecten hiervan merkt, dan ben je eerder geneigd om andere gezonde keuzes te maken zoals met de fiets naar je werk te gaan in plaats van met de auto. Of je pakt de trap in plaats van de roltrap of lift.

Lees ook: Hoe staat het met jouw energielevel?

Als je kiest voor gezonde voeding, dan voel jij je lekker fit en gelukkig. Dit zorgt ervoor dat je blij bent met de bewuste keuzes die je maakt en hierdoor krijg je nóg meer energie. Deze positieve cirkel maakt het makkelijker om je nieuwe leefstijl vol te houden omdat je ervaren hebt dat dit je positieve effecten oplevert. En dit zorgt ervoor dat jij je gelukkiger voelt!

Kleine tip

Vind je het lastig om iets vol te houden? Ben reëel en eerlijk naar jezelf en pas de ‘80/20 regel’ toe, dit gaat je helpen om het langer vol te houden. Voor 80% van je tijd leef je bewust en maak je gezonde keuzes en in die overige 20% is een kroketje zeker toegestaan.

Kroket weetje

Om ‘nationale krokettendag’ nog af te sluiten met een fun fact: wist je dat het wereldrecord kroketten eten staat op 68 kroketten in 1 uur? Durf jij het record te verbreken of ben je toch bewuster geworden na het lezen van deze blog? 😉

Bronnen: gelukplanner & daily-in

Solange van Ravesteyn
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Solange

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *