De droombaan van Koen de Rooij
Carrière
Leestijd: 4 minuten

De droombaan van Koen de Rooij

Intussen heeft Koen de Rooij, manager van Driessen Professionals, een beestachtig goede combinatie gevonden in zijn werk, maar dat heeft wel wat denkbeeldige carrièreswitches gekost. Van paleontoloog tot psycholoog; de mens heeft gelukkig heel wat gemeen met dieren. Tijd om te lezen hoe Koen van Jurassic Park uiteindelijk terecht is gekomen in het ‘Driessen avontuur’ zoals hij het zelf noemt.

Jurassic Park

Dinosaurussen. Daar was ik vroeger echt helemaal wild van. Ik had bergen boeken en plaatjes en kende zo ongeveer alle soorten uit mijn hoofd. Toen de film Jurassic Park uitkwam was ik dan ook door het dolle heen. Eindelijk “levende” dino’s! Mijn fantasie sloeg helemaal op hol. Toch kwam ik al snel met mijn beide benen op de grond terecht toen ik hoorde dat het klonen van een dino in het echte leven voorlopig echt niet haalbaar was.

Bot vangen

In eerste instantie wilde ik toen paleontoloog worden, ik wilde dinosaurusfossielen opsporen. Dat leek me dan ‘the next best thing’. Echter, het idee dat je letterlijk alleen maar bot zou vangen, vond ik toch wel een teleurstelling.

De nieuwe Steve Irwin

Gelukkig had ik naast dinosaurussen inmiddels ook een andere passie gevonden waar een stuk meer leven in zat: de natuur. En bioloog worden, dat leek me dan wel heel erg tof. Verre reizen maken door oerwouden, woestijnen en bergen en daar op zoek gaan naar allerlei bijzondere dieren. Zeker toen ik ook nog personen als Steve Irwin ontdekte. Hij bracht het imago van de bioloog naar een heel nieuw level door het werk op een leuke en toegankelijke manier richting het publiek te brengen. Ik had mijn roeping gevonden. Het gevolg was dat ik snel een aanzienlijke collectie aan natuurboeken en dvd’s had verzameld en regelmatig dierentuinen bezocht om mijn kennis van dieren en natuur up-to-date te brengen en te houden.

Waarom doen we zoals we doen

Op de middelbare school kwam ik erachter dat het beeld wat ik had van de baan van een bioloog toch wel anders was dan de werkelijkheid. Zeker toen ik op een ‘beroepenavond’ hoorde dat een groot deel van de mensen die kiest voor een professie als bioloog uiteindelijk in de veesector terechtkwam of in Nederland zijn werk uitoefende. Op dat moment had ik nog niet alle wijsheid in pacht om dit nieuws naast mij neer te leggen en toch mijn droombeeld van bioloog na te streven. Toen was het, opnieuw, tijd voor een heroriëntatie. Ik ontdekte dat de factor mens mij ook wel intrigeerde en dan met name de vraag ‘waarom we doen zoals we doen’. Toen was de link naar psychologie en later HRM (de opleidingen die Koen gevolgd heeft) snel gelegd.

Een heel ander avontuur

Hoewel ik mijzelf in eerste instantie dus graag had gezien als een soort Freek Vonk die de wereld over reist en tal van avonturen beleeft midden in de natuur, ben ik uiteindelijk in een hele andere reeks van avonturen gestapt. Inmiddels ben ik alweer ruim 8 jaar onderdeel van het Driessen avontuur. Hierin heb ik ontdekt dat ik enorm veel energie krijg van het samenwerken met anderen aan uitdagende doelen die er toe doen en organisaties en mensen echt verder brengen. Kortom, dingen met anderen beleven en ondernemen met een doel. In mijn huidige functie bij Driessen vind ik dit iedere dag weer terug. Samen met een heel team van enthousiaste en fijne collega’s zet ik me in om van onze businessunit Driessen Professionals, die pas sinds 1 januari 2017 bestaat, een succes te maken en uiteindelijk een mooie plek te geven in de familie van bedrijven van Driessen.

Een beestachtig goede combinatie

Doe ik nu dan helemaal niets meer met die passie voor dieren en natuur? Natuurlijk wel! Het mooie is namelijk dat ik parallel aan mijn werkend leven bij Driessen tijdens vakanties de kans krijg om samen met mijn vriendin mooie natuurreizen te maken en dat weer heel veel inspiratie en energie geeft voor op de werkvloer. Een beestachtig goede combinatie, toch?

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Ria

Wat leuk dat ik dit eens van je lees koen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *