De droombaan van…. Harold de Wit
Carrière
Leestijd: 5 minuten

De droombaan van…. Harold de Wit

Vandaag aan het woord in ‘De droombaan van…’ Harold de Wit, directeur Administratie & Advies bij Driessen HRM over hoe hij van profvoetballer, rolhockeyer en geschiedenisliefhebber in zijn huidige functie gerold is. Die gek genoeg niet zo ver af ligt van zijn passie voor geschiedenis.

“Ieder kind stelt zichzelf op een bepaald moment wel eens de vraag: wat ga ik later worden als ik groot ben? Maar voor mij was dat bijna mijn hele kindertijd toch echt niet helder. Wat ik wel zeker wist was dat ik later in ieder geval iets moest doen met mijn hoofd en niet met mijn handen. Handvaardigheid was al niet bepaald mijn ding, maar dat werd op latere leeftijd tijdens vakantiebaantjes nog maar eens bevestigd. Toen ik bij een kozijnmakerij het zoveelste kozijn gemold had, gaf mijn toenmalige chef mij bij mijn vertrek de tip om vooral heel lang te gaan studeren.”

Oké, niets met de handen dus. En met de voeten dan? Bijna ieder jongetje droomt toch van een carrière als professionele voetballer?

“Uiteraard droomde ook ik als klein jongetje van een loopbaan als profvoetballer, maar via mijn zusje (die op kunstrolschaatsen zat) kwam ik op mijn 12e in aanraking met rolhockey, hockey op rolschaatsen. Een tijdje heb ik beide sporten naast elkaar gedaan, maar toen ik als tiener met het voetbal op toernooi naar Lierop ging, maar even later met het rolhockey naar Manchester, was mijn keuze definitief gemaakt. Een hele goede keuze ook, want het rolhockey heeft me ontzettend veel gebracht, tot het nationale team aan toe. Met ons kleine vriendenclubje hebben we de hele wereld samen gezien. Maar gezien het feit dat rolhockey een kleine sport is, is me altijd duidelijk geweest dat, ondanks de vele tijd die ik erin stak, het nooit een betaald beroep zou kunnen worden.”

Dat is jammer natuurlijk, al weten we bij Driessen dat jij de sport nu nog steeds met veel plezier en goede vrienden beoefent. Een mooie hobby erbij, dat zeker. Maar voor wat betreft je carrière een nieuwe inslag?

“Als kind was ik enorm gefascineerd door geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Ik verslond thuis meters boeken, waarbij een encyclopedie waarbij de kroniek van de Tweede Wereldoorlog in detail beschreven stond mijn absolute favoriet was. Van Blitzkrieg in Polen tot de slag van Engeland en van Stalingrad tot D-Day, iedere fase in die oorlog heb ik in detail tot me genomen. Met mijn vrienden speelden we als soldaatjes ook hele veldslagen na. Niet altijd tot genoegen van mijn ouders trouwens. Mijn moeder heeft me wel eens van het bordes van het gemeentehuis gehaald met een vergiet op mijn hoofd, toen we de bevrijding van Valkenswaard naspeelden. En volgens mij was ik toen al niet eens zo jong meer…”

Haha, dat moeten mooie tijden geweest zijn. Maar nu zien we je hier als directeur van Administratie & Advies bij Driessen HRM. Geen geschiedenisleraar, maar echt even wat anders. Of niet?

“Toentertijd heb ik weleens overwogen om geschiedenisleraar of historicus te worden, hoor. Het leek me fantastisch om de hele dag met geschiedenis bezig te kunnen zijn en dat te kunnen delen met anderen. Maar dat laatste component, het delen met anderen, is hetgeen wat me uiteindelijk toch meer triggerde om op zoek te gaan naar een beroep waar ik met mensen bezig kon zijn. Het verbinden van mensen is iets waar ik zelf ontzettend veel plezier aan beleef en HRM was voor mij hét vakgebied waarin ik dat terug kon vinden. En dat het liefst in een omgeving die betekenisvol is. Voor mij is dat jarenlang de publieke sector (en de onderwijssector in het bijzonder) geweest, maar uiteindelijk heb ik die betekenis meer dan ooit gevonden bij Driessen.

Maar voor mij is en blijft geschiedenis ontzettend belangrijk. Geschiedenis maakt je bewust van de wereld waarin je leeft. Het helpt ons begrijpen hoe naties zijn gevormd, hoe staatsvormen zijn ontstaan, hoe de wereld de vorm heeft gekregen die wij nu kennen. Met dit inzicht kunnen we als mensen veel meer begrijpen van alles wat gaande is in onze wereld. Dit bewustzijn is met name belangrijk voor onze toekomst. Wij moeten als mensheid constant bewust zijn van ons verleden, van de bouwstenen van onze aarde. Verliezen we die uit het oog, dan gaan we nog heel veel fouten opnieuw maken, met ontzettend veel onzekerheid en bedreigingen tot gevolg. Maar misschien nog erger, op die manier laten we als mensheid ook ontzettend veel kansen liggen.

“Bij traditie past ook een visie richting toekomst.”

Ook bij Driessen hecht ik aan onze historie van het bedrijf. Ondanks het feit dat ik zelf binnen de directie veruit het kortst in dienst ben, hecht ik er enorm aan om in lijn van de Driessen-traditie, vanuit de kernwaarden professioneel en persoonlijk, leiding te geven aan de businessunit. Maar bij die traditie past ook een visie richting toekomst. Hoe kunnen we ons familiebedrijf innovatief en wendbaar houden en ervoor zorgen dat het bedrijf over 25 jaar nog steeds een belangrijke rol van betekenis speelt in onze markten, in welke vorm dan ook? Dat vergt directie en management dat zich enerzijds heel erg bewust is van wie we zijn en waar we vandaan komen, maar aan de andere kant in staat is een visie te ontwikkelen richting toekomst: wie we willen zijn. En dat in staat is met een hele fijne club mensen dat ook nog eens te realiseren in de praktijk.

En laat dat nou hetgeen zijn waar ik me iedere dag weer enorm door uitgedaagd voel en met ontzettend veel plezier aan werk bij Driessen. Een bedrijf met hele sterke kernwaarden en inmiddels een sterke traditie en cultuur, maar ook een bedrijf dat middenin de maatschappij staat en stevig inzet op innovatie en digitalisering. Maar vooral een bedrijf waar mensen ook nog echt het verschil kúnnen maken, zo heb ik zelf ook mogen ervaren.”

Jessi Gruszka
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als business development manager bij Driessen.
Meer over Jessi

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *