De 5 voordelen van een offline dag
Werk & privé
Leestijd: 4 minuten

De 5 voordelen van een offline dag

Nergens in Europa zijn er zoveel internetaansluitingen als in Nederland. De afgelopen jaren zijn we veel meer gaan appen, youtuben, facebooken, tik-tokken en twitteren. Samen met Zweden zijn we de koplopers in Europa. Maar is dat iets om blij mee te zijn? Of wordt het hoog tijd voor een offline dag?

Veertig procent van de Nederlanders geeft aan internetverslaafd te zijn. En uit recent onderzoek blijkt dat internetverslaving net zo schadelijk kan zijn als alcohol en drugs. Tijd dus voor een appje en tweetje minder misschien. Maar: hoe doe je dat? En kun je in deze online wereld nog wel offline bestaan? (Spoiler: ja dat kan!) En wat zijn dan de voordelen van een offline dag?

1. You actually get shit done

Een echt duidelijke nummer 1! Je bent veel productiever als je niet online bent! Multitasken is niet de beste eigenschap van een mens (in ieder geval niet van mij als man). Onze hersenen kunnen maar op één ding tegelijk focussen. Als je ervoor zorgt dat je niet afgeleid wordt door elk ‘plingeltje’ dat je telefoon maakt en niet op elke pop-up reageert geeft dit enorm veel rust. Daardoor kom je juist door die enorme to-do lijst heen die alsmaar langer wordt. Dat gaat nou net even wat makkelijker zonder internet.

2. Je blijft makkelijker gefocust

Stel: je bent bijna klaar met je to-do lijst en denkt “ach laat ik eens snel opzoeken of er nog andere manieren zijn om dit probleem te tackelen”. Na een kwartiertje op Google kom je een blog tegen over een dag offline gaan en ben je helemaal verzonken in het verhaal. Op basis van dat verhaal ga je nadenken. “Zou ik ook zo’n offline dag moeten toepassen?” En weer een dag voorbij en een to-do lijst die niet af is.. Door eerst alles af te maken zorg je voor rust, zowel in je hoofd als op papier.

Lees ook: Vergeetachtigheid of last van een vrijdag-brein?

3. Meer tijd

De coronatijd heeft laten zien dat er zeer veel uren in een dag zitten, zeker als je niets kan. Ongemerkt kost je sociale leven onderhouden op internet heel veel tijd. Het is zo normaal geworden om even te facebooken, even je mail te checken, maar je realiseert je vaak niet hoeveel tijd daar in gaat zitten. Een dag offline betekent dus ook veel meer tijd voor andere dingen. Ga eens lekker een wandeling maken in het bos en zet je telefoon op vliegtuigmodus (zodat hij natuurlijk wel je stappen telt voor het ‘ommetje’). Neem je tijd en bedenk ook eens wat je nou eigenlijk wil, bijvoorbeeld jouw toekomstplannen met je baan.

4. Minder prikkels

Even de prikkels uit, dat is key, want als je even op facebook zit ga je over van leuke DIY projectjes naar een heel betoog over de regering, naar foto’s van de verbouwing van de buren van 10 jaar terug. We zijn nou eenmaal niet gemaakt om zo veel informatie tot ons te nemen in een korte tijd. In feite zijn het steeds weer prikkels die energie van je vragen en die vervolgens verwerkt moeten worden in je hoofd (en lijf). En wanneer doe je dat eigenlijk?

Lees ook: Ga stress te lijf met rust en routine

5. Het stimuleert creativiteit (lees: leven)

Saving the best for last. Want een dag zonder internet maakt je creatief en ja dat is leuk! Tegenwoordig googelen we het wel even, we zoeken alles op. Van de juiste route naar een afspraak tot het bakken van een appeltaart. Maar door constant de gebaande (internet) paden te bewandelen, blijft het wel allemaal heel veilig en overzichtelijk. Waarom niet zelf proberen, experimenteren, uitvinden en ontdekken? En kijken wat er gebeurt als je het even niet meteen kunt opzoeken. Ik ben hier zelf heel slecht in maar heb juist de tijd genomen om een weekeind zo min mogelijk op internet te zitten bij het schetsen van onze nieuwe uitbouw. Dit resulteerde in leuke ideeën die we vervolgens met een offline moodboard hebben kunnen invullen.

Lees ook: Niemand krijgt goede ideeën op het werk

De wereld zal niet vergaan als je een dagje offline bent, misschien ervaar je een klein gevoel van ongemak, maar dat overLEEF je ook wel weer. Treed eens uit de comfort van alle informatie onder je duim en probeer het eens!

Ben jij zelf weleens een dag offline geweest? En zo ja, hoe heb je dat overleefd? Ik lees het graag in de comments!

Marc van Steen
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als adviseur recruitment bij Driessen.
Meer over Marc

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *