Concentreren tijdens mooi weer, maar hoe dan?
Werk & privé
Leestijd: 2 minuten

Concentreren tijdens mooi weer, maar hoe dan?

Vandaag is het weer zo’n dag. Het is 30 graden, de terrassen stromen vol en ik zit op kantoor achter mijn computer. Zucht. Mijn concentratie is ver te zoeken. Ik heb ondertussen alles al geprobeerd. Airco aan, rolluiken omlaag en vooral binnen blijven. Toch krijg ik het beeld dat ik in het zwembad lig met een cocktail in mijn hand drijvend op mijn grote opblaas flamingo maar niet uit mijn hoofd. Hoe kan ik tijdens deze warme werkdag tóch productief zijn?

Werkomgeving

Zorg voor een aangename temperatuur. Warmte zorgt voor minder productiviteit. Dat geldt overigens ook voor een te koude omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat een temperatuur van 22 graden zorgt voor de meeste productiviteit.

Omring jezelf met mensen die hard aan het werk zijn. Dit werkt stimulerend. Op warme dagen is het tevens van belang om de snelheid erin te houden met korte sessies. Zorg voor een strakke organisatie en een voorzitter die het tempo bepaalt. Impulsen als presentaties, kleuren en flip-overs dragen ook bij aan een productieve werkomgeving. Probeer ook eens wandelend of staand te vergaderen als je een overleg hebt met 2 of 3 personen.

Zorg voor focus

Focus je op één taak zodat je je aandacht niet hoeft te verdelen. Leg je telefoon weg, zodat je appjes van vrienden aan het strand niet leest. Mijd ook social media tijdens werktijd. En zorg daarnaast voor een opgeruimd bureau, dit zorg voor minder afleiding. Zet een lekker koud drankje klaar en probeer alle aandacht bij je werk te houden.

Tropenrooster

Is het bij jouw werkgever mogelijk om je eigen tijd in te delen? Maak hier dan gebruik van! Probeer nog voor de echte warmte te beginnen. Ga naar huis zodra de zon op zijn warmst is en de warmte naar je bol stijgt en probeer in de avonduren, als de temperatuur wat gedaald is, nog wat te werken.

Soms is het zelfs zo dat een korte werkdag productiever is dan een standaard werkdag van 8 uur. Je behoudt beter je focus en zorgt dat je gestelde doelen binnen de tijd afgerond hebt. Je besteedt minder tijd aan randzaken omdat je weet dat je minder tijd hebt.

Maak tijd voor ontspanning

Uiteraard is het ook belangrijk om af en toe wat tijd vrij te maken voor wat ontspanning. De juiste verhouding van werk en ontspanning zorgt voor de beste concentratie en productiviteit. Ga regelmatig naar buiten, zodat je weer vol inspiratie aan de slag kan.

Maar mijn allerbeste tip blijft; Neem vakantie!

Sjoerd Jans
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk bij Driessen.
Meer over Sjoerd

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.