Concentratieproblemen? Focus houden!
Op de werkvloer
Leestijd: 3 minuten

Concentratieproblemen? Focus houden!

Op de werkvloer is het een feest aan binnenkomende collega’s, mailtjes en piepende smartphones. De kantoortuin is anno 2018 een begrip en de pingpongtafel is zelfs al een klassieker in startupkantoren. Het kantoorleven is er in enkele decennia veel gezelliger op geworden, maar hoe blijf je geconcentreerd als de pingpongballen je om de oren vliegen?

Je bent niet de enige die tegenwoordig veel last heeft van concentratieproblemen. ‘Ja maar, ik geef gewoon even snel antwoord of een belletje tussendoor’, is een veelgehoord argument. Wist je dat het ongeveer 5 minuten duurt voordat je weer gefocust bent? Stel dat je 20 keer per dag afgeleid wordt, dan verlies je in totaal 100 minuten per dag. Dat zijn bijna 2 uur!

Wil jij meer focus en overzicht aanbrengen in je werkdag? Ga dan met deze tips aan de slag:

Bewustwording

Ga bij jezelf eens na hoe vaak je wordt afgeleid op kantoor of thuis. Zoals hierboven beschreven, kan het aardig in tijd oplopen als je elke keer je aandacht verliest. Probeer ook te letten op momenten dat je juist gefocust bent. Is dit in de ochtend of juist meer in de middag? Op die manier kun je een goede taakverdeling voor de dag maken.

Werken met een takenlijst

Wat staat er allemaal op jouw takenlijst vandaag? Maak aan de start van je dag (of aan het einde van je werkdag) een takenlijst. Deze lijst gaat zorgen voor een overzichtelijke dag. Een belangrijk punt is om deze haalbaar op te stellen. Zet er bijvoorbeeld tijden bij en noteer ook afspraken. Op die manier krijg je een realistisch beeld van de tijd die je overhoud om taken op te pakken.

Lees ook: Prioriteiten stellen: op zoek naar de ballen in een bord spaghetti

Inzicht

Met welke verstoring heb je eigenlijk te maken op een dag? Heb je last van binnenkomende mails of telefoontjes? Raak je het overzicht kwijt door rommel op je bureau? Of wordt je juist afgeleid door je collega’s? Je kunt deze voor jezelf verdelen in verschillende oorzaken om inzicht te krijgen.

Wanneer je wordt afgeleid door binnenkomende mails, dan is het een idee om deze melding uit te zetten. Word je vaak gestoord door telefoontjes en zijn die niet altijd even dringend, dan kun je bijvoorbeeld via Skype aangeven dat je niet gestoord wilt worden. En ja, de rommel op je bureau opruimen is altijd een goed idee 😉

Als je regelmatig wordt afgeleid door je collega’s, dan is het een goed idee om bij bepaalde taken apart te gaan zitten. Of misschien kun je bepaalde dagen thuis werken?

Lees ook: 5 tips om van thuiswerken een succes te maken

“Focus gaat over ‘nee’ zeggen”

– Steve Jobs

Focus is een keuze

Zoals Steve Jobs zegt, is ‘nee’ zeggen erg belangrijk voor je focus. Vriendelijk ‘nee’ communiceren en eventueel een alternatieve optie bieden, levert meer waardering op. Het lijkt misschien onaardig, maar dat is het niet. Je bent duidelijk en geeft de ander daarmee ook duidelijkheid.

Nu is de keuze aan jou! Ga je lekker door op dezelfde manier, of neem je bovenstaande tips mee om meer focus te krijgen? Ik ontvang graag je reactie. En als je nog tips hebt, kun je ze hieronder achterlaten.

Bronnen:

Solange van Ravesteyn
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als consulent mens & werk.
Meer over Solange

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *