Column het verschil tussen advies en kritiek
Columns
Leestijd: 3 minuten

Column het verschil tussen advies en kritiek

Ik hou van feedback. De oorsprong daarvan is dat ik af en toe best onzeker ben. Feedback is voor mij een antwoord op de hamvraag: ‘ben ik goed bezig?’ Dat varieert dan van ‘wat vind je van deze schoenen?’ tot meer inhoudelijke vragen zoals ‘wat vind je van deze PowerPoint presentatie?’ of ‘hoe zal ik dit probleem aanpakken?’. Feedback is heel simpel gezegd positief of negatief, ofwel advies of kritiek. Wanneer iemand feedback geeft, dan kan dat twee verschillende reacties oproepen. Optie 1: ‘Oh super dat je dat zegt, ik ga het meteen aanpassen!’ Optie 2: ‘Oké, bedankt voor je mening.’

Wanneer is feedback kritiek?

Wellicht dat je de venijnige toon in optie 2 kan lezen. Vrij vertaalt kan er bij optie 2 ook staan: ‘Ik had je mening ook niet moeten vragen, jij hebt er overduidelijk geen verstand van’. Optie 2 is namelijk mijn reactie wanneer ik het idee heb dat iemand kritiek op mijn idee heeft. Maar wat is nou het grootste verschil tussen advies en kritiek? In zijn nieuwste boek: ‘together is better’, geeft Simon Sinek antwoord op deze vraag. ‘Als je gesloten bent voor een idee hoor je kritiek, als je open staat voor kritiek krijg je advies’, aldus Sinek. Er is een voorwaarde om advies te kunnen ontvangen: je moet ervoor open staan. Wanneer je eigenlijk alleen wil horen dat je presentatie mooi is of je idee goed is, dan wil je geen feedback maar bevestiging. Wanneer je dan daadwerkelijk feedback krijgt, zal je sneller geneigd zijn om dit op te vatten als kritiek in plaats van feedback.

Het verschil tussen feedback en bevestiging

Natuurlijk heeft de manier waarop iemand feedback geeft, invloed op het ‘advies of kritiek-gevoel’. De Fransen hebben daar een mooi spreekwoord voor: ‘C’est le ton qui fait la musique’, ofwel: ‘het is de toon die de muziek maakt’. De manier waarop je iets zegt, kan invloed hebben op de manier hoe iemand het oppakt. Anderzijds kan het interessant zijn om, ongeacht de manier waarop iemand feedback geeft, te onderzoeken welke reactie dit bij je teweegbrengt. Wanneer je meer neigt naar optie 2, kun je jezelf erop betrappen dat je dus eigenlijk uit was op bevestiging en niet op feedback.

Hoe ga je van kritiek naar advies?

Als je het dan nog een niveau hoger wil tillen, is het interessant om het kritiek-gevoel naast je neer te leggen en te kijken of je iets kunt met de feedback die je gekregen hebt. Wanneer je dit lastig vindt en de ‘toon van de muziek’ je niet aanstaat, kun je een open vraag stellen: ‘wat zou je mij adviseren?’ Op deze manier stel je jezelf niet alleen open voor advies, maar geef je de ander de bevestiging dat je zijn advies op prijs stelt én nodig je hem uit om iets aan de toon van de muziek te doen. Bovendien is advies maar een suggestie, niet een verplichting.

Laatste tip: met open vragen zal de reactie altijd meer neigen richting advies. Wanneer je vraagt ‘is dit mooi of lelijk?’, ‘goed of fout?, dan krijg je een gesloten antwoord. Wanneer je vraagt ‘wat vind je hiervan?’, ‘wat kan beter?’, ‘wat zou je me adviseren?’, dan krijg je een advies. En onthoud, zowel voor het geven als ontvangen van feedback: ‘C’est le ton qui fait la musique!’

Bron: together is better – Simon Sinek

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

1 reactie

Beppie

Mijn definitie van eerlijke feedback is dat iemand in staat is om voorbij zijn eigen allergieën naar mijn uitdagingen te kijken. Wanneer de mening die ik krijg niet over mij gaat maar over de persoon zelf (jaloezie/afgunst), de mening op de persoon en niet op de bal wordt gespeeld (jij bent slordig/ongeïnteresseerd/nors/verwend) of de meningsgever zelf niet in de spreekwoordelijke arena staat (in de scheap seats – tegenspraak wordt niet getolereerd) ben ik niet geïnteresseerd in die mening. Je eigen frustraties en lust naar succes op een makkelijke manier op iemand anders afreageren is kinderachtig. Laat niemand jouw licht dimmen omdat het in hun ogen schijnt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.