Column: Het verschil tussen wensen en winnen
Columns
Leestijd: 3 minuten

Column: Het verschil tussen wensen en winnen

Een van de dingen die me bijgebleven is uit de film ‘Eat Pray Love’ is het verhaal over de man die wenst dat hij de loterij wint. Het gaat als volgt: Een arme man gaat elke dag naar de kerk en bidt voor het standbeeld van een heilige: ‘Lieve heiligman, laat me asje, asje asje-blieft de loterij winnen.’ Het bidden gaat maandenlang, dag in, dag uit door. Tot op een dag het standbeeld tot leven komt, neerkijkt op de arme man en zegt ‘Lieve zoon, koop asje, asje asje-blieft een ticket.’

Wensen

De moraal van het verhaal is dat als je iets echt wilt, je in actie moet komen in plaats van te blijven wensen en hopen dat het jouw kant op rolt. Ik ben zelf ook een echte dromer en heb ook wel eens de neiging om te verzanden in wensen in plaats van actie. Dit zit hem vaak in de kleine dingen, bijvoorbeeld tijdens het winkelen met een vriendin. Na een uurtje of 2 betrap ik mezelf erop dat ik tijdens het tasjes vasthouden bij het passen denk: ‘ik hoop niet dat ze zo nog de H&M in wil’, omdat ik dan toe ben aan een terrasje en een cappuccino. Mijn beste vriendinnen herkennen deze behoefte inmiddels aan mijn gezichtsuitdrukking, maar in de heat of the moment van de sale bij de H&M kunnen ze dit ook nog wel eens over het hoofd zien.

Het verschil tussen werken en wensen

Op het gebied van werk valt er voor de meeste mensen ook veel te wensen. Denk bijvoorbeeld aan meer variatie in je takenpakket, meer of minder werkuren of reistijd, meer salaris of misschien zelfs een heel andere baan. Betrap jezelf erop of je daadwerkelijk werkt aan je wensen of dat je alleen maar aan het wensen bent? Werken aan wensen is ook je wensen zichtbaar maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je partner of vriendenkring, en in de werksfeer kun je denken aan je leidinggevende. Zodra je je wensen gaat bespreken, krijgen ze echt een concrete vorm. Hierdoor weet je nog beter welke afslagen je het beste kan nemen in je huidige ‘loopbaanroute’.

Autoriteit pakken

Werken aan wensen begint met autoriteit pakken. Jij bepaalt tenslotte de route en eindbestemming van jouw loopbaan. Hardop wensen is stap 1, daarna komt het concreet maken van je werk wens. Naar je leidinggevende uitspreken dat het je leuk lijkt om ‘ooit een eigen project te mogen draaien’ is niet concreet genoeg. Maak het SMART. Wil je dit nog voor de zomer doen? Of staat het pas over een jaar op de agenda zodat je nog tijd hebt om wat benodigde vaardigheden te ontwikkelen?

Koop een ticket

Betrap jezelf op die dagdromen van een uitgebreider takenpakket, of meer salaris op de vrijdagmiddag bij de cup a soup. En ga werken met je wensen. Stop met wensen dat je ‘de loterij wint’, koop dat ‘ticket’. Hoe het eruit ziet? Voor de één is dat een goed gesprek met de leidinggevende, voor de ander is het die ene werkdag meer of minder. De loterij is immers jouw ideale baan/relatie/etc. en het ticket is de brug tussen wensen en winnen.

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.