Column: Eerste hulp bij denken in schaarste
Columns
Leestijd: 3 minuten

Column: Eerste hulp bij denken in schaarste

Vorige week werd ik onaangenaam verrast tijdens de psycho-educatie les. Rob, de docent, begon de ochtend als volgt: ‘dames en heren, ik heb een nieuwtje. Ik heb per 1 mei een andere functie. In het kader van dit nieuws wil ik het vandaag met jullie hebben over verwerking.’

Eerder die week had ik bij het jaarprogramma van 365 dagen succesvol iets geleerd over tekort- en overvloed denken. Ik heb een ontzettende hekel aan teksten waarbij gezegd wordt: ‘er zijn twee soorten mensen, namelijk …’ Maar toch: er zijn twee soorten mensen. Of beter gezegd twee soorten gedachten, namelijk een tekort-gedachte en een overvloed-gedachte. Hoe dit werkt? Lees je in deze blog!

Wat is een tekort-gedachte?

Een tekort-gedachte gaat meestal gepaard met stress en paniek. Een voorbeeld: ‘we moeten nú vertrekken, anders is er geen plek meer in de bioscoopzaal!’ Ik neem je nog even mee in mijn hersenspinsels toen Rob zijn vertrek aankondigde: ‘ik ga de nieuwe docent echt nooit zo leuk vinden als Rob.’ Deze gedachte is een overduidelijke tekort gedachte. Als je deze gedachte ontleedt, staan er de volgende dingen:

  • Er zijn niet genoeg leuke docenten
  • Ik ga geen klik hebben met de nieuwe docent
  • De nieuwe docent is niet leuk

Wat te doen bij tekort-denken?

Wanneer je jezelf betrapt op een tekort-gedachte, kan je jezelf de volgende 2 vragen stellen:

  1. Is het waar?
  2. Hoe weet ik zeker dat het waar is?

Je kunt namelijk niet zeker weten dat er niet genoeg bioscoopstoelen meer aanwezig zijn, of dat er geen betere baan te vinden is. En ik kan niet weten of de docent die ik nog niet eens heb ontmoet, meer of minder leuk is dan de vorige. Tekort- en overvloed denken is een groot onderdeel van verwerking. Overvloed denken draagt bij aan acceptatie van dat wat je te verwerken hebt.

Hoe ga je van tekort-denken naar overvloed-denken?

De naam zegt het al, wanneer je in overvloed denkt ga je ervan uit dat er van alles genoeg is. Genoeg bioscoopstoelen, genoeg liefde, genoeg geld, etc. Vrij vertaald naar de bovengenoemde casus zou dat zijn: ‘de nieuwe docent is net zo leuk ( of misschien zelfs nóg leuker).’ Overvloed is ook vertrouwen hebben dat er genoeg banen zijn die bij je passen. Bijvoorbeeld wanneer je je baan bent kwijtgeraakt, net bent afgestudeerd of zojuist bent afgewezen voor een sollicitatie. Wanneer je erop vertrouwt dat er genoeg is voor iedereen, sta je echt open om ook te ontvangen. 

Het belangrijkste ingrediënt van overvloed denken

Ik wil niet zeggen dat we massaal op het laatste moment naar de bioscoop moeten vertrekken als we naar de film gaan, of dat we bij ieder onderwerp dat we moeten verwerken acuut op een overvloed gedachte moeten overstappen. Ik leerde bij psycho educatie dat een groot onderdeel van verwerking is om ‘de klap te incasseren’ en te erkennen dat je even moet wennen aan de nieuwe situatie. Dat is misschien wel stap 1, stap 2 is dan om te denken in overvloed. Daarom is het belangrijk om jezelf te betrappen op tekort denken en erop te vertrouwen dat er voor iedereen genoeg is. Of in de wijze woorden van mijn oma: ‘als een koekje echt voor jou gebakken is, dan vreet een ander hem niet op.’

Marthe Walter
Redacteur Samen Slim. Begonnen als HRM-consultant en door eigen ervaring specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en het benutten van talenten.
Meer over Marthe

Delen op Facebook Tweet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.