Binnenkijken bij… woonzorg-complex de Baersdonck waar geluk doorwerkt
Werkgeluk
Leestijd: 3 minuten

Binnenkijken bij… woonzorg-complex de Baersdonck waar geluk doorwerkt

Anderen gelukkig maken is de meest effectieve manier om gelukkig te worden. En wij zijn ervan overtuigd dat jouw werkgeluk doorwerkt op de mensen die jij met jouw werk helpt, iets leert of waar je voor zorgt. Met een reeks aan reportages, willen wij laten zien hoe werkgeluk in de publieke sector doorwerkt naar de samenleving. Een plek waar je écht het verschil kunt maken en iedere dag iets betekent voor de bewoners is toch wel een woonzorg-complex. Een woonzorg-complex waar geluk doorwerkt.

Onderdeel zijn van het dorp

Midden in een woonwijk in Grubbenvorst staat de Baersdonck. Een woonzorg-complex van Dichterbij voor mensen met een verstandelijke beperking. Loes Ophelders en Richard Peters wonen er in een eigen studio. We zien het effect van zorgbegeleider Loes Verheggen op de bewoners.

Deze nieuwe woonvorm biedt vrijheid en rust voor 19 bewoners. Bewoners kiezen er vaak voor samen op te trekken. Altijd op basis van eigen wensen en voorkeuren. De een kookt graag, de ander ruimt graag op. De saamhorigheid binnen de groep is groot, ze zijn er voor elkaar.

Zorgbegeleider Loes Verheggen laat zien hoe de bewoners echt onderdeel uitmaken van het dorp. Daar heeft bezorgdheid plaatsgemaakt voor enthousiasme. Sommigen werken bij de plaatselijke supermarkt of lunchroom. Ze hebben ervoor gestreden om niet óver de mensen te praten, maar gewoon kennis te komen maken op een burendag, barbecue of een koffiemomentje. De Baersdonck en haar bewoners doen ook bewust mee met allerlei dorpsactiviteiten, zoals de carnavalsoptocht of wandelvierdaagse. Het begint zijn vruchten af te werpen, aangezien ze door dorpsbewoners actief worden benaderd.

Iedereen verdient een kans om mee te draaien in de maatschappij – Loes Verheggen, zorgbegeleider

Een woonzorg-complex waar geluk doorwerkt

Loes Verheggen omschrijft het als een fantastische keuze om binnen Dichterbij over te stappen naar De Baersdonck. Ondanks dat de kaders losser zijn, heeft ze het gevoel meer voor mensen te kunnen betekenen. Ze voelt zich vrijer in haar werk en ziet kansen. De voldoening ervaart ze door het feit dat ze de bewoners een plek mag geven in de maatschappij.

Bewoner Loes roemt de manier waarop de begeleiders met haar omgaan. Het draait om de persoon en hun talenten, niet om de beperkingen. Loes krijgt de ruimte om haar creativiteit verder te ontwikkelen. Zo maakt ze nu sleutelhangers. Ook bewoner Richard voelt zich hier heel erg op zijn plek. Hij vindt het fijn dat het een niet afgeschermde woonvorm is. Zijn talent als poëet krijgt alle ruimte in het lokale nieuwsblad van Grubbenvorst en op de Facebook-pagina van De Baersdonck.

Natuurlijk zijn er criteria waaraan voldaan moet worden om hier te wonen. Maar mensen moeten vooral zelf gemotiveerd zijn om hier te willen wonen. Deze 19 bewoners zijn toe aan een volgende stap. Zij kunnen op hun eigen manier meedraaien in de maatschappij. Volgens zorgbegeleider Loes verdienen ze een kans om dat te laten zien.

Kortom, in de publieke sector is belangrijk werk te doen. Werk waarmee je mensen helpt, mensen iets leert of voor mensen zorgt. Werk dat de wereld iedere dag een beetje mooier maakt. Een beetje gelukkiger. En dat werkt zoals je ziet door.

Benieuwd naar hoe je ook in andere functies in de publieke sector mensen gelukkig kunt maken? Bekijk het hier. Of doe hier de werkgeluktest en zie hoe werkgelukkig jij bent!

Noortje de Vries
Noortje de Vries
Redacteur Samen Slim. Werkzaam als communicatieadviseur.
Meer over Noortje

Delen op Facebook Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *